Rozšířené

Výuka lyžování: Je jízda v pluhu opravdu taková tragédie?

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Prvně si pojďme definovat, koho považujeme za dobrého lyžaře. V našich očích to je ten, který si užije ježdění na jakémkoliv povrchu za jakýkoliv sněhových podmínek. Upravený manšestr, prašan, ledovku, odpolední rozbitý svah či boule. Jak to dokáže? Zvolí odpovídající lyže, ale především odpovídající techniku jízdy a dodržuje základní principy lyžování. Podle podmínek je potřeba zvolit odpovídající způsob jízdy – tedy míru hranění, točivosti, intenzity, načasování atd. ale v jádru věci, půjde o jeden a ten samý princip.

Co přináší pluh

Pluhové postavení lyží je dočasnou formou pohybu na lyžích, kde máme skvělou možnost seznámit se s pocitem skluzu, intenzitou hranění, intenzitou tlaku, tedy základními principy lyžování. Můžeme na nich stavět výuku různých oblouků do různorodého terénu. To vše za korekce rychlosti a bezpečného pohybu na sjezdovce.

Pluhové oblouky

Z pluhového postavení může začínající lyžař rychle pochopit, jak lyže fungují. Příkladem může být zajetí oblouku. Uvolněním tlaku z vnitřní lyže a tedy zatížením lyže vnější zjistí, že mu lyže zatočí. Je pravdou, že pro někoho, kdo sportuje velmi rekreačně, jde o pohyb náročný. K pluhovým obloukům můžeme tedy přistoupit velice brzy po zahájení výuky a nechat začátečníka zastavit setrvačností zajetím oblouku k vrstevnici. Především dospělým začátečníkům se v tento moment dost uleví. Oddechnou si jejich svaly, ale i hlava. Je pro ně velice povzbuzující zjistit, že mohou lyže řídit, jak rychle chtějí a zastavit nejen „bojováním“ v jízdě přímo s hranami, ale vyjetím oblouku.

Pokud budeme mluvit o dětech, musíme vypíchnout jednu z jejich mnoha skvělých schopností. Nepotřebují vysvětlit, jak věci, konkrétně lyže, fungují. Spousta toho udělají intuitivně. U oblouků to je třeba opření o vnější lyži (což je alfa omega lyžování v jakémkoliv terénu, při jakékoliv rychlosti). Pokud je postavíme na bezpečný terén a vytvoříme jim adekvátní podmínky pro výuku, na spoustu věcí si přijdou samy. Malé děti se učí terénem. Ideálně tím, že jim do cesty umístíme pár překážek, kterým se musí po cestě vyhnout. Můžeme jim pomoct tím, že jim to ukážeme. Pokud si s nimi budeme chtít cestou z kopce plácnout, ale budeme jim před nimi pozadu ujíždět, též nás budou následovat, aniž by věděly, jak to udělaly.

Co je důležité si uvědomit?

Pluh je pouze přechodnou fází při výuce lyžování. Je velkou chybou, spokojíme-li se s tím, že nám dítě umí zastavit či přibrzdit pluhem a nebudeme dále rozvíjet jeho lyžařské dovednosti, zafixuje si jej jako jedinou možnou variantu bezpečného pohybu na sjezdovce. Korigovat naší rychlost můžeme kromě „slidování“ i uzavíráním oblouků.

Jak pokročit od pluhu k paralelnímu postavení lyží?

Ačkoliv, jak už jsme uvedli, není postavení lyží v přívratu taková tragédie, je to pouze přechodná fáze ve výuce lyžování. Pro další pokrok je potřeba vytvořit podmínky takové, aby se lyžař nebál – tzn. pohybovat se na mírných sjezdovkách. Pomůže, když před ním budeme najíždět pěkné uzavřené obloučky až k vrstevnici na modrých sjezdovkách, aby věděl, že rychlost může korigovat i tím, jak moc uzavře oblouk. Mezi oblouky pak můžeme vložit fázi, kdy se bude snažit dát lyže do paralelního postavení a „traverzovat“ na hranách. Na oblouk si ale bude moci připlužit, jak bude potřebovat. Postupem času zjistí, že ho pluh brzdí a rychlejší bude, bude-li mít lyže v paralelním postavení.

Proč ne?

Fyziologicky je to pro kolena nepřirozené postavení. Proto by se mělo dbát na to, aby se člověk pohyboval s přívratným postavením lyží nejkratší možnou dobu. Pluh je pro kolena stejně nevhodný jako všechny míčové sporty (fotbal, tenis, volejbal, basketbal…).

Proč za nás ano?

Jedná se o nejrychlejší cestu, jak pochopit fungování lyží. Nedochází ke zbytečným pádům, které dokáží negativně zamávat s (nejen) dětskou psychikou. A co je pro nás, jako rodiče nejdůležitější, spatřujeme tuto cestu jako nejbezpečnější způsob pohybu na sjezdovce. Zapřením do vnější lyže dokáže dítě rychle zareagovat třeba na lyžaře, který se veze po hranách jeho směrem. Sjede-li začátečník z modré sjezdovky na prudší svah, při dodržování všeho, co se naučil, si poradí i zde. I strmější svah sjede bezpečně za korekce rychlosti. Principy, které si lyžař osvojí v jízdě v pluhu, jsou univerzální a lze na nich budovat další lyžařské dovednosti. Z pluhu začínají lyžaři v Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Japonsku, Kanadě, USA, Japonsku i třeba v Austrálii. Vědí proč.

Co je ze všeho nejdůležitější?

Přece si to lyžování užít! Nezapomeňte na to! Pokud vaše dítě jezdí v pluhu a vy, jako rodiče, jste z toho špatní, nebuďte. Tím spíš, pokud se jedná o jeden týden v roce. Vezměte svého malého lyžaře na mírné sjezdovky, kde ho bude pluh nepříjemně brzdit, jezděte před ním v paralelním postavení lyží dlouhé oblouky a hlavně lyžujte! Nalyžované kilometry se počítají. Jak bude vaše dítě s lyžemi na nohou růst, časem si dojde k paralelu samo.

pluh
pluh

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 101 | Průměrné hodnocení: 4.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Vyraž na snowboardový Camp Kaprun 2018 v Rakousku!

Jaro pomalu klepe na dveře, ale tobě se ještě nechce přestat shredit? Přihlaš se na Camp Kaprun v Rakousku (14. -21. 4. 2018) a užij si s námi jaro plný snowboardingu!

celý článek

Jaro pomalu klepe na dveře, ale tobě se ještě nechce přestat shredit? Přihlaš se...

celý článek
5 TOP lyžařských středisek v Krkonoších

Jsou nejvyšší a nejnavštěvovanější, pod ochranou UNESCO a původ jejich názvu není zcela znám. Takové jsou Krkonoše. Pohoří, které sdílíme s našimi polskými sousedy, a které bylo v roce 1963...

celý článek

Jsou nejvyšší a nejnavštěvovanější, pod ochranou UNESCO a původ jejich názvu...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no