Rozšířené

5 TOP lyžařských středisek v Krkonoších

Nejoblíbenější lyžařské střediska v Krkonoších
Nejoblíbenější lyžařské střediska v Krkonoších
Zdroj: shutterstock.com

Jsou nejvyšší a nejnavštěvovanější, pod ochranou UNESCO a původ jejich názvu není zcela znám. Takové jsou Krkonoše. Pohoří, které sdílíme s našimi polskými sousedy, a které bylo v roce 1963 vyhlášeno národním parkem. Jedná se o oblíbenou turistickou destinaci jak v létě, tak v zimě a nalezneme zde spoustu lyžařských středisek. My jsme se zaměřili na TOP 5!

• Pec pod Sněžkou
• Černá hora
• Špindlerův mlýn
• Rokytnice nad Jizerou
• Harachov

Krkonoše se rozkládají na severovýchodu Čech na hranicích s Polskem a patří mezi nejznámější pohoří ČR. Proslavili se nejen přítomností nejvyšší hory republiky – Sněžky (1 602 m n. m.), ale též svou unikátní přírodou. Stali se významnou destinací milovníků zimních sportů, kteří si zde užijí denní i noční lyžování a vše co k lyžování patří.

Pec pod Sněžkou

Ve východní části Krkonoš nalezneme největší ski resort v Čechách SkiResort ČERNÁ HORA – PEC, který zahrnuje mimo jiných lyžařských středisek i Pec pod Sněžkou a Černou horu a nabízí 43 km sjezdovek na jeden skipas. Cena skipasu se liší sezónou, počtem dní a též je ovlivněna věkem lyžaře. Jednodenní skipas ve standardní sezóně stojí dospělého 780 Kč, juniora a seniora 660 Kč a dítě 550 Kč. Skipas je možné využít jako jízdenku na rolby SkiTour a skibusy, které areály resortu spojují. Z Černé hory do Pece se dostanete i s pomocí lyží a rolby, a to za zhruba 25 minut.

Jak už sám název napovídá, lyžařské středisko Pec pod Sněžkou se nachází pod nejvyšším vrcholem Čech – Sněžky a nabízí sjezdovky všech obtížností. Proto může skvěle posloužit jak pro sportovní, tak rekreační dovolenou. Celkem nabízí 12,5 km sjezdovek a kopu vedlejší zábavy jako například Funline s klopenými zatáčkami a osmi metry dlouhým tunelem.

Černá hora

Největší z rodiny SkiResortu Černá hora – Pec, Černá hora, disponuje moderní vyhřívanou lanovkou, nejrychlejší svého druhu v Česku. Najdete zde nejdelší sjezdovky, na kterých si můžete zajet a změřit svůj časový rekord. Vyzkoušet si zde můžete noční lyžování, které probíhá v sezóně denně na sjezdovce Protěž, dlouhé 1,6 km. Pozor, na večerní lyžování se vztahuje zvláštní tarif! Pokud by vás svah začal unavovat nebo nudit, můžete se vydat na průzkum 80 km dlouhých běžeckých tratí, které SkiResort nabízí.

Špindlerův mlýn

V centrální části Krkonoš se nachází lyžařské středisko Špindlerův mlýn, jejž tvoří čtyři hory: Medvědín, Přední Planina, Hromovka a Mechovinec. Nabízí se toho tady opravdu dost. Ve Svatém Petru, dějišti mnoha sportovních akcí, si zajedete černou sjezdovku FIS World Cup, na Hromovce si v noci zalyžujete na jedné z nejdelších a nejlépe osvětlených sjezdovek v ČR a na Medvědíně si vyzkoušíte a natrénujete široké oblouky na až 60 metrů široké sjezdovce. Ceny skipasů se oproti resortu ČERNÁ HORA – PEC tolik neliší. Na jeden den v hlavní sezóně zaplatíte za dospělého 850 Kč, za seniora a juniora 680 Kč a za dítě 590 Kč.

Rokytnice nad Jizerou

V dnešní době jsou pomy a kotvy nahrazovány těmi pohodlnějšími, tedy sedacími. Dříve jsme dřeli celé dny, abychom dokázali vyjet na vleku na kopec bez spadnutí a když už někde byla kabinková nebo sedačková lanovka, považovalo se to za velký přepych. V případě, že stále umíte udržet rovnováhu na vleku, pak vás ski areál Studenov nezaskočí. Vyvezete se zde na dvou kotvových vlecích, pomě a děti na tyčovém vleku. Stejně tak jako v případě SkiResortu Černá hora – Pec, i zde je možné vyměnit lyže za běžky a vydat se na Krkonošskou magistrálu. Druhý lyžařský areál v Rokytnici nad Jizerou, Horní Domky, disponuje rozlehlými sjezdovkami, které dosahují celkové délky 13,5 km! Zaplatíte zde o něco méně. Průměrná cena skipasu na jeden den se pohybuje kolem 550 Kč.

Harrachov

Harrachov se proslavil pořádáním závodů ve skocích na lyží. Pokud nejste v tomto sportu trénovaní, zůstaňte radši na svahu. Nabídka sjezdovek v Harrachově je velmi široká a díky umělému zasněžování je zde možné lyžovat i na jaře. Zalyžujete si na Čertově hoře, na kterou vás vyvezou 2 čtyřsedačkové lanovky a sjedete podle svých možností buď po černé, červené nebo turistické modré sjezdovce. TOP 5 máme za sebou. A tak se ptáme, kam se na svah vydat dál? Napište nám, kde v Krkonoších bychom si ještě dobře zalyžovali, jaké středisko je vaším favoritem a proč.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 29 | Průměrné hodnocení: 2.55

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Výuka lyžování: Je jízda v pluhu opravdu taková tragédie?

Prvně si pojďme definovat, koho považujeme za dobrého lyžaře. V našich očích to je ten, který si užije ježdění na jakémkoliv povrchu za jakýkoliv sněhových podmínek. Upravený manšestr, prašan,...

celý článek

Prvně si pojďme definovat, koho považujeme za dobrého lyžaře. V našich očích...

celý článek
Proč se vydat za skvostnými výhledy a třpytivým sněhem do Zell am See?

Středisko, kde to žije a to jak ve dne, tak v noci. Pokud si zařizujete dovolenou sami a jste s němčinou na štíru, Zell am See je jedno z Rakouských středisek, kde slyšíte víc angličtinu, jak němčinu....

celý článek

Středisko, kde to žije a to jak ve dne, tak v noci. Pokud si zařizujete dovolenou...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no