Rozšířené

Smutná historie Jizerské 50: Tragická událost, která otřásla celým světem

Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/3
Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/3

Závody Jizerské 50 jsou největší událostí běžeckého lyžování u nás. Letos se slaví jubilejní padesátý ročník, proto jsme se rozhodli vám připravit několik článků na téma J50. Začneme samozřejmě od začátku.

Jak to před 50 lety začalo?

První ročník proběhl v roce 1968 na popud několika kamarádů. Původně se jel vlastně jen jako nominační závod na Krkonošskou sedmdesátku. Už prvního ročníku se ale zúčastnilo přes 100 závodníků. Jedním ze spoluzakladatelů byl Karel Trousílek, který se stal také ředitelem závodu a dlouhá léta tuto funkci vykonával. Stopa byla tehdy prošlapáma slavným cestovatelem a horolezcem Gustavem Ginzelem. Ten byl známým jizerským podivínem. Získal dokonce cenu Cvok roku. První ročník měl velký úspěch a započal tak tradici Jizerské 50, která se konala vždy poslední lednovou neděli.

Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/51
Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/51

Expedice Peru 1970

Hned v roce 1970 se však stala nešťastná událost, která poznamenala Jizerskou 50 už navždy. 15 českých horolezců a zakladatelů Jizerské 50 zemřelo během své výpravy v Peru. Jejich cílem byl vrchol Huandoy, vysoký 6 395 metrů. Záměrně tehdy nevybrali horu Huascarán, která byla sice vyšší, ale horolezecky jednodušší a organizátoři tehdy chtěli co nejtěžší terén také proto, aby v Andách natrénovali na Himaláje, které byly snem všech zúčastněných. Ten se však nikdy nesplnil.

Zdroj fotografie: http://www.horolezeckaabeceda.cz/img/aktuality/65.jpg
Zdroj fotografie: http://www.horolezeckaabeceda.cz/img/aktuality/65.jpg

Původně se expedice mělo účastnit 16 horolezců, jeden z nich však dostat zákaz vycestovat kvůli politickým názorům. Zbylých 15 mužů tedy vyrazilo do Jižní Ameriky bez něj. Postavili tábor v údolí mezi horami Huascarán a Huandoy. Hned o dva dny déle je však potkala první tragická událost, kdy tehdy nejlepšímu československému horolezci Ivanu Bortelovi sklouzla noha po mokrém terénu a zřítil se do třicetimetrové propasti.

Ostatní se i přesto rozhodli v expedici pokračovat, vyrazili ale na jednodušší Huascarán. 31. května odpoledne však Peru zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy škály a nevyhnulo se bohužel ani Huascaránu, kde způsobilo obrovskou lavinu sněhu a kamení. Po několika dnech děsivé nejistoty se příbuzní i přátelé dozvěděli, že československý tábor byl pohřben horou. Lavina tehdy však neznamenala smrt jen našich horolezců. Zničila vše v rozloze 22,5 kilometrů čtverečních. Zničila vesnice i menší města, které stály v cestě. Celkově si zemětřesení vyžádalo na 70 000 obětí. Bezpochyby se jedná o největší přírodní katastrofu, která Peru postihla.

Zdroj fotografie: http://www.horolezeckaabeceda.cz/img/aktuality/66.jpg
Zdroj fotografie: http://www.horolezeckaabeceda.cz/img/aktuality/66.jpg

Hned další ročník Jizerské 50 byl touto událostí hluboce poznamenán. Od té doby se závod vždy jezdí jako memoriál a památka na kamarády z Expedice Peru 1970. Od loňského roku bylo navíc na počest padlých horolezců vyřazeno prvních 15 startovních čísel. Ty můžete vidět vyvěšené na stadionuv Bedřichově mezi stromy, přímo nad památníkem.

Účastníci expedice Peru 1970

Ivan BORTEL, 27 let
Arnošt ČERNÍK, 44 let
Milan ČERNÝ, 26 let
Vilém HECKEL, 52 let
Jiří JECH, 38 let
Valerián KAROUŠEK, 41 let
Jaroslav KRECBACH, 24 let
Milan MATRAS, 37 let
Ladislav MEJSNAR, 34 let
Milan NÁHLOVSKÝ, 26 let
Bohumil NEJEDLO, 38 let
Zdeněk NOVOTNÝ, 32 let
Jiří RASL, 34 let
Svatopluk ULVR, 32 let
Václav URBAN, 35 let

Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/50
Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/50

Píseň Huarascán

Na počest horolezců byla složená píseň Huarascán. Píseň doplňují fotografie tragicky zesnulých horolezců:

Jak pokračovala historie Jizerské 50 dále?

V roce 1972 se závodu již zúčastnilo přes 2 000 lyžařů a poprvé v historii vyhrál cizinec – německý reprezentant a olympionik Günter Beutel. Už při desátém ročníku v roce 1977 závod jelo 7 800 lidí, což je také dosud nepřekonaný rekord v počtu lyžařů na startu. Už tento rok ale začalo pořadatele trápit počasí, kvůli vichřici a silnému sněžení se závod téměř musel zrušit. Rok na to byla situace ještě horší. Tehdy závod vzdalo téměř 1 000 sportovců.

Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/3
Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/3

V roce 1988 byl závod poprvé v jeho historii zrušen kvůli nedostatku sněhu. Rok na to se obtíže opakovali a tak se pro rok 1991 závod přesunul z poslední neděle v lednu na třetí únorový víkend. Naposledy byl závod kvůli zrušen v roce 2014. I tak se ale na místě sešlo několik stovek nadšenců a část trasy zvládli pěšky s běžkami v ruce či na kole, aby uctili památku horolezců z expedice Peru.

Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/49
Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/49

I v loňském roce organizátoři bojovali s nedostatkem sněhu. Nakonec dokázali pomocí technického sněhu vysněžit čtyřkilometrovou trať. V současné době se závodu účastní okolo 6 000 lyžařů z více než 30 států. **Letoční jubilejní ročník proběhne 17. - 19. února a všechny informace se dozvíte na .

Zdroj informací:

http://www.peru1970.cz

http://www.jiz50.cz

Zdroj úvodní fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/3

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Co nás čeká při jubilejním ročníku Jizerské 50?

Padesátý ročník padesáti kilometrového závodu. Organizátoři si letos s přípravou dávají obzvlášť záležet. Čeká nás skvělý víkend nabitý závody a doprovodnými akcemi. A co nás tedy letos v...

celý článek

Padesátý ročník padesáti kilometrového závodu. Organizátoři si letos s...

celý článek
Typy sněhu: Proč se nám občas nedaří vytvořit kouli ze sněhu?

My, milovníci zimy a zimních sportů, sníh většinu času milujeme. Jakmile začnou padat první vločky, už se nemůžeme dočkat, až vyrazíme na svah. Proto asi také všichni víme, že sníh je každou...

celý článek

My, milovníci zimy a zimních sportů, sníh většinu času milujeme. Jakmile začnou...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no