Rozšířené

Lyžařská sezóna v Česku byla zahájena. Kde všude se už jezdí?

Lyžování na Černé hoře
Lyžování na Černé hoře
Zdroj: Facebook/SkiResort Černá hora - Pec

Přestože aktuální počasí venku připomíná spíše začátek jara než půlku prosince, v některých tuzemských ski areálech se již lyžuje. Není jich sice mnoho, ovšem na důkladné rozježdění to určitě postačí.

Beskydy

Pocházíte-li ze samého východu České republiky, můžete zavítat do nedalekých Beskyd. Zde se totiž lyžuje například v areálu Ski Bílá. V provozu jsou hned čtyři sjezdovky ze sedmi i lyžařská škola, jedna lanovka a jedna kotva. Středisko je v závislosti na podmínkách otevřené každý den od 8 do 16 hodin, přičemž na sjezdovkách leží mezi 20 až 40 centimetry sněhu. Pakliže si navíc nakoupíte skipas přes oficiální e-shop zmíněného areálu, můžete si zde zalyžovat s dvacetiprocentní slevou.

Jeseníky

Ve Ski Aréně Karlov v Jeseníkách si sice aktuálně ještě nezajezdíte, pokud ale počkáte do pátku 20. prosince, můžete se nejprve těšit na večerní lyžovačku, která začíná od 18 hodin, a od následujícího víkendu pak dokonce i na standardní provoz.

To na Dolní Moravě se lyžuje již od pátečního 14. prosince, konkrétně pak na sjezdovce Sněžník B. Na své si ovšem přijdou i ti zcela nejmenší, neboť je tu pro ně otevřen taktéž Dětský ski park Amálka. Zároveň platí, že až do odvolání je cena denního lyžování snížena o 50 procent oproti normálu. O Štědrém dnu pak bude v závislosti na aktuálních sněhových podmínkách v provozu pouze horní část areálu Sněžník, a to navíc jen do 13 hodin.

Na Červenohorském sedle, respektive v místním ski areálu se nachází od 30 do 80 centimetrů sněhu, ovšem od pondělí 16.12 do středy 18. 12. je celé středisko mimo provoz. Jak to bude dál, v tuto chvíli jasné není – vše se bude odvíjet od aktuálních povětrnostních podmínek.

Jizerské hory

V Jizerkách je to s lyžováním prozatím na štíru, přesto i na severu Čech se o uplynulém víkendu nějaký ten otevřený skiareál našel. Na Tanvaldském Špičáku jste podobně jako například v Bedřichově sice ještě nepochodili, ovšem o kousek dál na Severáku se již v sobotu 14. a v neděli 15. prosince jezdilo. Aktuálně je nicméně středisko opět mimo provoz, a tak si lyžaři musejí počkat.

Krušné hory

Na Klínovci v Krušných horách jsou v provozu dvě lanovky z pěti (ovšem žádný z vleků) a stejný počet sjezdovek. Lyžuje se na 1 450 metrů dlouhé Dámské a 1,5kilometrové Pařezovce. Areál je otevřený od devíti do čtyř odpoledne, přičemž sněhová pokrývka dosahuje výšky 20 až 40 centimetrů. A co se týče cen, ty jsou vzhledem k omezené nabídce o něco nižší než obvykle. Dospělého přijde celodenní skipas na 690 korun, za dítě se platí 520 Kč, zatímco senioři si musejí připravit korun 620.

Orlické hory

Pakliže pocházíte ze severovýchodu Čech, máte na výběr hned z několika možností. Lyžovat se dá například v Říčkách v Orlických horách, a to na červené sjezdovce, na níž leží mezi 25 až 50 centimetry technického sněhu. Skiareál má otevřeno každý den od 8 do 16 hodin.

V Deštném v Orlických horách si sice aktuálně ještě nezajezdíte, od pátku 19. prosince nicméně už bude v provozu alespoň sedačka v části Marta II se dvěma modrými sjezdovkami.

Krkonoše

To v Krkonoších je aktuální nabídka o poznání větší. Jen na Černé hoře/v Jánských Lázních je v provozu jeden vlek a dvě lanovky, přičemž lyžaři se mohou vyřádit na celkem 6,6 kilometru sjezdových tratí. Konkrétně se pak jedná o sjezdovky Černohorská, Hofmanky, Anděl a Zalomená. Počítat nicméně musíte s cenami běžné sezóny. Na desetiprocentní slevu byste měli nárok pouze tehdy, pokud byste si skipas zakoupili online na oficiálním e-shopu.

Co se týče oblíbené Pece pod Sněžkou, zde jsou aktuálně v provozu čtyři vleky a lanovky z 15 a jezdit se dá jak na Javoru, tak U Potoka, na Lyžařské, Zahrádkách a Smrku. Suma sumárum mají milovníci tohoto sportu k dispozici 4,6 kilometru sjezdovek a také celých 12 kilometrů běžkařských tratí.

Lyžuje se rovněž v Malé Úpě, a to na Pomezkách. Vlek, který vás na tuto kilometr dlouhou modročervenou sjezdovku (k dispozici je však zatím jen 700 metrů) vytáhne, se rozjíždí každý den o půl deváté ráno a je v provozu až do 16. hodiny odpolední. Jezdit se aktuálně dá za ceny se slevou 20 procent.

Ve Špindlerově Mlýně mají aktuálně v provozu dvě sjezdovky, a sice modrou Turistickou a červenou Hromovku II. Na obou z nich leží 40centimetrová vrstva technického sněhu. Až do čtvrtka 19. prosince zaplatíte za jednodenní skipas zakoupený přímo ve středisku 590 korun hotově, respektive 540, pakliže se rozhodnete použít kartu. V online e-shopu se nicméně dostanete i na 510 Kč.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 1.00


Dále čtěte:

Slunce, sníh a exotika aneb Jak se lyžuje v Asii, Austrálii či Africe?

Ačkoliv to na první pohled možná tak nevypadá, Evropa s Amerikou nejsou zdaleka jedinými světadíly, kde se můžete oddávat svému oblíbenému sportu. Lyžuje se pochopitelně i jinde. Co do náročnosti a...

celý článek

Ačkoliv to na první pohled možná tak nevypadá, Evropa s Amerikou nejsou zdaleka...

celý článek
Není bílá jako bílá aneb Jak se dělá technický sníh

Jsou oblasti, kde ho tolik nepotřebují, ale také místa, která by se bez něj zkrátka a dobře v žádném případě neobešla. Díky technickému sněhu začíná lyžařská sezóna dříve a končí později,...

celý článek

Jsou oblasti, kde ho tolik nepotřebují, ale také místa, která by se bez něj...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no