Rozšířené

Na lyže do slunné Itálie - 6 lyžařských středisek pro celou rodinu

Dolomity Superski - Lyžování Itálie
Dolomity Superski - Lyžování Itálie
Zdroj: Shutterstock.com

Možná se právě rozhodujete, kam byste před koncem sezóny ještě vyrazili na zimní dovolenou. Lyže, pravý sníh, kilometry upravených sjezdovek, žádné čekání ve frontě na lanovku a dech beroucí výhled. Říkáte si, že to je jen sen? Není. To jsou Dolomity.

Dolomity jsou považovány za jednu z nejkrásnějších lyžařských oblastí světa, díku čemuž od roku 2009 spadají pod ochranu Světového kulturního dědictví UNESCO. Toto pohoří s unikátní kompozicí hornin se nachází v severní Itálii a je součástí Alp. Sníh se zde začíná objevovat povětšinou v prosinci a drží se až do března. Díky skvělému zasněžovacímu systému zde však lyžařská sezóna trvá dlouhých 5 měsíců od konce listopadu až do dubna.

Slunce tu i v době, kdy teplota klesne pod bod mrazu, vytrvale svítí, a to v průměru celých 8 dní z 10, což je více než v jiných částech Alp. To činí z Dolomit slunný ledový ráj pro milovníky zimních sportů. Pro nespočet možností, jak strávit zimní dovolenou, si zde turisté přijdou rozhodně na své. Nás zajímalo, kam se v Dolomitech dá zajít na svah a zaměřili jsme se na 6 lyžařských středisek, kde si užije sjezd jak začátečník, tak i profík. Zkrátka ideální dovolená pro celou rodinu.


Obsah článku:

Sella Ronda - hezky dokola
Arabba/Marmolada - královna Dolomit
Cortina d´Ampezzo - ve stopách olympijských vítězů
Civetta - troška nočního lyžování
Val di Fiemme (Cavalese) - nejoblíbenější mezi Čechy
Marilleva - 87 % modro-červených a 13 % černých sjezdovek


Sella Ronda - hezky dokola

Jedná se o lyžařský systém, který spojuje celkem čtyři střediska (Arabba/Marrmolada, Alta Badia, Val di Fassa – Carezza a Val Gardena) a nabízí tak neuvěřitelných 500 km propojených sjezdovek. Mezi lyžaři se proslavil především možností projet na lyžích celý okruh vedoucí kolem masivu Sella a to oběma směry. Poprvé tak učinil v roce 1912 dobrodruh Peter Böttl a trvalo mu to celé dva dny.
V dnešní době zdoláte okruh již za 6 hodin, ale i tak je na místě si výlet řádně naplánovat. Ujistěte se, že vyrazíte na okruh brzy ráno, abyste odpoledne stihli poslední lanovku a neuvízli někde pod kopcem.

Mapa lyžařské oblasti Sella Ronda
Mapa lyžařské oblasti Sella Ronda
Zdroj: www.dolomity-superski.cz

Arabba/Marmolada - královna Dolomit

Jak už jsme zmínili, toto lyžařské středisko je součástí lyžařského systému Sella ronda, stojí však za větší pozornost. V Evropě je považován za absolutní špičku v lyžařské nabídce. Nabízí moderní lanové dráhy a kilometry dlouhé tratě pokryté pravým, nefalšovaným sněhem. V neposlední řadě je pak nutné zmínit, že zde sídlí královna Dolomit, nejvyšší hora této oblasti, Marmolada, tyčící se celých 3342m do nebe.

Arabba – Marmolada nabízí perfektně upravené sjezdovky a moderní lanové dráhy, mezi kterými musíme zmínit stejnojmennou lanovku Marmolada, která během několika minut vyveze turisty do více než 3000m nadmořské výšky, na samotný vrch královny. Po návštěvě panoramatické terasy Punta Rocca je možné si užít nejdelší lyžařskou sjezdovku Dolomit „La Bellunese“ s neskutečnými 12 kilometry lyžařské rozkoše.


Aktuální počasí a sněhové podmínky: počasí Arabba

Webkamera: webkamera Arabba

Cortina d´Ampezzo - ve stopách olympijských vítězů

V zimním rezortu Cortina d´Ampezzo, známým pro své lyžařské stezky, naleznete dech beroucí výhled a Après-ski scénu (neboli zábavu po lyžování). Ve vzduchu stále cítit adrenalin ze všech závodů a světových šampionátů zde uspořádaných. Největší událostí zde bezesporu bylo pořádání zimních olympijských her v roce 1956. Pozornost médii v době her udělala z tohoto střediska exkluzivní turistickou destinaci, kterou zůstává dodnes. Nabízí 140 km sjezdových tratí, 1 snowpark, olympijský stadion a krytý bazén, do kterého mají držitelé skipasů vstup zdarma.


Aktuální počasí a sněhové podmínky: počasí Cortina d´Ampezzo

Webkamera: webkamera Cortina d´Ampezzo

Civetta - troška nočního lyžování

V Civetta si přijde na své i ten nejvybíravější turista. Nabízí se celkem 23 lanovek a 80 km dlouhých sjezdovek všech úrovní. Tento areál je obklopen nádhernou přírodou a spojuje celkem 3 údolí: Alleghe (Val Cordevole), Selva di Cadore (Val Fiorentina) a Val di Zoldo. Díky modernímu osvětlovacímu systému jako jeden z mála také nabízí 5 kilometrů sjezdovek nočního lyžování, a to vždy od úterý do soboty od 19:00 do 23:00. V nabídce navíc nalezneme 2 zábavné snowparky, sjezdovky pro snowboardcross, legendární Big Air Bag a spoustu další zábavy. V případě, že by vám Civetta nestačila, můžete si zaskočit na Sella Rondu 15 km vzdálenou od Civetty.


Aktuální počasí a sněhové podmínky: počasí Civetta

Webkamera: webkamera Civetta

Val di Fiemme (Cavalese) - nejoblíbenější mezi Čechy

Zřejmě pro svoji cenovou a vzdálenostní dostupnost se toto středisko stalo mezi českými turisty jedním z nejoblíbenějších středisek v Dolomitech. Při zakoupení ski pasu Val di Fiemme se vám otevře cesta ke čtyřem lyžařským areálům a 110 kilometrům zábavy na sjezdovkách. Zmíněnými areály jsou Latemar, Alpe Lusia sousedící s přírodním parkem Paneveggio, Passo Rolle rozprostírající se před impozantním Pale di San Martino, a Alpe Cermis s tratí Olimpia dlouhou 7,5 km. Areály nejsou lyžařsky navzájem propojené, ale jsou lehce dosažitelné skibusem, ve kterém vám bude skipas platit jako jízdní doklad.


Aktuální počasí a sněhové podmínky: počasí Cavalese

Webkamera: webkamera Cavalese

Marilleva - 87 % modro-červených a 13 % černých sjezdovek

Marilleva jako jediná z našeho výčtu nespadá do největší italské lyžařské oblasti Dolomity Superski, nabízející 1200 km sjezdovek, pokryté jedním skipasem. Nicméně za zmínku rozhodně stojí. Toto středisko bude vhodné pro ty z vás, kteří dají předost klidnější jízdě před rychlostním sjezdem. Toto zimní středisko kryté lesem je protkáno z 87 % mírnějšími sjezdovkami, nabízí 57 km tratí s možností koupě skipasu s rozšířenou platností na nedaleká lyžařská střediska Madonna a Pinzolo. Díky tomuto propojení se otevírají lyžaři zcela nové možnosti nejen v délce tratí, ale i v jejich náročnosti.


Aktuální počasí a sněhové podmínky: počasí Marilleva

Webkamera: webkamera Marilleva

S cestovkou nebo na vlastní pěst

Nenechte si o Dolomitech jen zdát a zažijte je na vlastní kůži ať už s cestovkou nebo na vlastní pěst. Desítky autobusů cestovních kanceláří ročně vyrážejí do této kouzelné krajiny a nabízí nepřeberný mix lyžařských areálů. Výhodou takového lyžařského zájezdu jsou nižší ceny za ubytování, dopravu a občas i slevy na skipas. Nevýhodou naopak vázanost na druhé a menší možnost změn v programu. Co se týče cen skipasů, ty se liší od střediska ke středisku, sezónou a počtem dní, které chcete strávit na sjezdovce. Propracovaný systém skipasů Dolomity Superski vám umožní po návratu z hor si online zkontrolovat najeté kilometry a graficky zobrazí projeté trasy. Učinit tak můžete zde: Dolomity Superski - Performance Check.
Náš výčet lyžařských středisek zde není kompletní, v Dolomitech najdete ještě další, ale snad jsme vás nasměrovali tím správným směrem, kterým chcete jet. Tak neváhejte a vyrazte na svah, než se lanovky zastaví.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 28 | Průměrné hodnocení: 4.68

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

Pravidla hokeje: Naše hokejisty dnes čeká první soupeř. Kdo nastoupí v barvách České republiky?

Hokej. U Čechů asi nejoblíbenější disciplína ze všech. Disciplína, která dokáže sjednotit národ, který potom fandí jako jeden muž! Soutěž má dvě větve – mužský turnaj a ženský turnaj....

celý článek

Hokej. U Čechů asi nejoblíbenější disciplína ze všech. Disciplína, která...

celý článek
Program 3. dne na olympiádě: Do bojů o medaile se vydají čeští biatlonisté, rychlobruslařky i snowboardistka Šárka Pančochová

První dva dny olympiády nám přinesly první 2 medaile. V pondělí nás navíc čeká stíhačka biatlonistů - mužů i žen. Finále ve slopestylu čeká i snowboardistku Šárka Pančochová, které byly...

celý článek

První dva dny olympiády nám přinesly první 2 medaile. V pondělí nás navíc...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no