Rozšířené

Skoro jako v Alpách. Jaké slovenské skiareály konkurují evropské špičce?

Lyžování na Slovensku
Lyžování na Slovensku
Zdroj: Shutterstock

Horská panoramata, dlouhé široké sjezdovky a bílý manšestr. Za alpskou atmosféru nemusíte nutně cestovat do Rakouska či Itálie, podobné prostředí naleznete i u našich slovenských sousedů. Některé tamní lyžařské areály těm alpským přímo konkurují. Máme pro vás přehled těch nejlepších z nich.

Jasná - Chopok

Chopok ležící v oblasti Nízkých tater je momentálně nejznámějším a nejlepším lyžařským střediskem na Slovensku a nebýt Alp, tak nejspíš i v celé střední Evropě. Kromě dlouhých sjezdovek všech obtížností, jež dohromady sčítají celých 45 kilometrů, nabízí areál také freeridový terén a moderní lanovky, které vás vyvezou více než dva tisíce kilometrů nad moře.

Velkou výhodou střediska je silná sněhová jistota, a to od prosince až do konce března, často až do začátku dubna. Skiareál, který je z Prahy vzdálený přibližně 500 kilometrů, vyhledává stále více lyžařů, jeho frekventovanost stoupá hlavně o víkendech, kdy se nejvytíženější trasy stávají až příliš těsné.

Tatranská Lomnica

Lyžařsky rozmanitý terén a vysoko postavené sjezdovky dělají ze skiareálu Tatranská Lomnica jedno z nejlepších míst pro zimní dovolenou na Slovensku. Lyžařský areál, jenž je součástí Vysokých Tater, je rozdělen do tří pater podle obtížnosti, přičemž nejméně náročné sjezdovky se nacházejí dole. Všechna patra jsou propojena tratí dlouhou pět a půl kilometru, která je svou délkou největší na Slovensku.

Sjezdovky převážně středně obtížné náročnosti tvoří celkem dvanáct kilometrů. Na ně vás vyvezou z většiny moderní sedačkové lanovky, jedna kabina a klasický vlek. V okolí se nachází i běžecké stopy, jejichž délka dosahuje 15 kilometrů. Přímo nad střediskem ve výšce 2 634 metrů nad mořen se tyčí Lomnický štít - nejvyšší lanovkou dosažitelný vrchol Slovenska. Tatranská Lomnica je od Prahy vzdálená přibližně 565 kilometrů, z Brna zhruba o 200 kilometrů méně.

Štrbské Pleso

Nejvýše položená osada ve Vysokých Tatrách Štrbské Pleso nabízí téměř devět kilometrů lehkých a středně obtížných sjezdovek. Z nejvyššího nadmořského bodu 1 825 metrů se návštěvníkům otevírá pohled na Podtatranskou kotlinu, Kriváň a Nízké Tatry.

Štrbské Pleso patří mezi nejprestižnější a nejvíce navštěvovaná slovenská zimní střediska. Je známé mimo jiné svým centrem pro skokany na lyžích. Veškeré svahy ve středisku disponují moderními lanovkami, přičemž expresní čtyřsedačka Solisko je s délkou 2 070 metrů nejdelší na Slovensku. Nejdelší sjezdovka areálu měří 2, 5 kilometru.

Středisko nabízí vyžití také zapáleným běžkařům, na které v okolí areálu čekají běžecké tratě o celkové délce 26,5 kilometrů. V okolí se nachází také největší aquapark na slovenské straně Vysokých Tater. Z Prahy je středisko vzdáleno přibližně 550 kilometrů, z Brna asi 345.

Donovaly

Lyžařské středisko Donovaly na rozhraní Nízkých Tater a Malé Fatry si díky převaze mírných cvičných sjezdovek získalo pověst nejlepšího rodinného skiareálu na Slovensku. Přibližně 560 kilometrů vzdálený areál z Prahy a o dvě stě méně z Brna je členěný na dvě odlišné lokality – na Novou hoľi, která disponuje středně obtížnými sjezdovkami a Záhradiště, jež je díky lehkým tratím vhodné hlavně pro začátečníky a rodiny s dětmi.

Ačkoli lokalita Nová hoľa nabízí poměrně dlouhé červené sjezdovky, neuspokojí však náročnější lyžaře. Děti kromě mírných kopců ocení také velký dětský park, který se nachází mezi oběma lokalitami. Atraktivní je i možnost bobování, bruslení na kluzišti nebo snowtubingu. V blízkosti cvičných terénů se nachází poměrně velké množství ubytovacích zařízení.

Bachledova dolina

Menší lyžařský areál Bachledova dolina rozléhající se v podhůří Belianských Tater nabízí výborné podmínky pro začínající lyžaře a děti. Množství mírných svahů totiž jasně převažuje nad těmi náročnějšími. Kromě jedenácti kilometrů dlouhých sjezdovek je návštěvníkům k dispozici také park s kolotočem, pojízdným kobercem a snowtubingovou dráhou. Přítomna je i bobová dráha.

Od sezóny roku 2015/16 prodává areál skipas, který lze využít i v dalších devíti okolních střediscích, a to na slovenské tak polské straně. Návštěvníkům se tak naskytuje možnost zalyžovat si na 40 kilometrech rozmanitých tratí.

Vrátna dolina

Vrátna dolina patří k hrstce slovenských lyžařských středisek, které jsou situované relativně blízko od českých hranic. Z Prahy se do areálu v Malé Fatře dostanete za necelých pět hodin, z Brna zhruba za tři. Pestrému výběru tratí vévodí spíše sjezdovky prudšího charakteru, areál se ale zavděčí i méně zdatným lyžařům.

Velkým lákadlem je sjezdovka Paseky, která údajně patří k nejoblíbenějším na Slovensku. Poledňový Grúň se takové oblibě sice netěší, zato ale nabízí skutečnou horskou atmosféru. Kouzelný je například výhled do ohniska Malé Fatry.

Některé z tamních sjezdovek možná nedisponují dostatečnou šířkou a jsou spíše užšího charakteru, svůj nedostatek však kompenzují sklonem, jehož ostrost ocení hlavně náročnější lyžaři. Podíl černých sjezdovek je tu celých 27 %, což je více než v tolik vyhledávané Jasné.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 111 | Průměrné hodnocení: 2.67

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

V únoru a březnu na děti čekají jarní prázdniny. Kdy proběhnou právě ve vašem okrese?

Jarní prázdniny trvají celý týden a jsou již tradičně rozděleny do šesti po sobě následujících týdnů v únoru a na začátku března. Chcete si s dětmi naplánovat zimní dovolenou? Pak se vám...

celý článek

Jarní prázdniny trvají celý týden a jsou již tradičně rozděleny do šesti po...

celý článek
Nejlepší skiareály italských Alp. Kam za adrenalinem a kde to ocení děti?

Díky rozmanitosti terénu, slunečnému počasí a perfektně upraveným sjezdovkám patří Italské Alpy k nejoblíbenějším lyžařským destinacím v Evropě. Abyste je navštívili, nemusíte navíc nutně...

celý článek

Díky rozmanitosti terénu, slunečnému počasí a perfektně upraveným sjezdovkám...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no