Rozšířené

Nejlepší skiareály italských Alp. Kam za adrenalinem a kde to ocení děti?

Itálie patří mezi oblíbené zimní destinace.
Itálie patří mezi oblíbené zimní destinace.
Zdroj: Shutterstock

Díky rozmanitosti terénu, slunečnému počasí a perfektně upraveným sjezdovkám patří Italské Alpy k nejoblíbenějším lyžařským destinacím v Evropě. Abyste je navštívili, nemusíte navíc nutně cestovat přes noc. Nejbližší středisko je od Prahy vzdáleno necelých 600 kilometrů, cesta za jinými areály však může být i dvakrát delší. Nabízíme přehled středisek, která za několikahodinovou cestu skutečně stojí.

Nejen že jsou italské Alpy vhodné jak pro rodiny s dětmi, tak pro náročné sportovce, lyžování tam má navíc dočista jinou příchuť než kdekoli jinde. Mnozí mají Itálii spojenou hlavně s Dolomity, které jednoznačně patří k nejlepším lyžařským oblastem na světě, nabídkou sjezdovek však překvapí i méně známá střediska. Tady je několik míst, která rozhodně stojí za návštěvu:

Pro náročné lyžaře

==== Sella Ronda ====

Lyžařská oblast v italských Dolomitech Sella Ronda se již několik let umisťuje na pomyslném žebříčku těch nejlepších zimních areálů na světě. Zároveň představuje ohnisko čtyř nejvýznamnějších středisek v lyžařské oblasti Dolomit, která je svou rozlohou největší v celé Evropě. Spojením skiareálů Val Gardena, Arabba, Val di Fassa a Alta Badia se návštěvníkům naskýtá možnost lyžování na sjezdovkách různých obtížností o celkové délce 500 kilometrů.
Kolem celého masivu navíc vedou dvě trasy, která jednotlivá střediska spojují a umožňují celý šestadvacetikilometrový okruh projet během jednoho dne. Z Prahy necelých 700 kilometrů vzdálená oblast Sella Ronda tedy rozhodně stojí za to.

Tonale – Ponte di Legno

U Dolomit ještě zůstaneme. Zajímavé lyžařské vyžití totiž nabízejí i sousedící střediska Tonale a Ponte di Legno, která se v otázce obtížnosti sjezdových tratí dokonale doplňují. Co chybí jednomu, nabízí to druhé. Součástí komplexu je ledovec Presena ležící v nadmořské výšce 3000 metrů, pro milovníky zimních sportů tak představuje jistotu kvalitního sněhu nejen v zimě ale i na jaře. Obě střediska vzdálená od Prahy 770 kilometrů nabízejí celkem 62 kilometrů sjezdových tratí, z toho deset nejobtížnějšího stupně. Adrenalinoví nadšenci jistě ocení černou sjezdovku padající z hory Passo Paradiso do údolí Tonale. Lyžaři určitě nepohrdnou ani 40 kilometry červené tratě, jejíž část se řadí k italské absolutní špičce.

Courmayeur

Kouzelná turistická vesnička leží spolu s lyžařským střediskem Courmayeur na jižním úpatí nejvyšší hory Evropy Mont Blancu zhruba tisíc kilometrů od Prahy. Areál nabízí 41 kilometrů sjezdových tratí převážně střední náročnosti. Pro lyžaře dobrodružnější povahy jsou k dispozici také prudké vysokohorské terény.
Většina sjezdovek je svou rozlohou ideální pro carving i začátečníky, kteří na širokých plantážích lépe pilují své dovednosti. Svah v nadmořské výšce nad 2 500 kilometrů je navíc zárukou skvělých lyžařských podmínek od začátku prosince až do konce března.

Pro rodiny s dětmi

Valle Isarco

Více než 600 kilometrů z Prahy vzdálené a po dálnici lehce dostupné středisko Valle Isarco spojuje kvalitní skiareály Plose a Gitschberg Jochtal. Současně nabízí všechny základní typy sjezdovek, které měří celkem 100 kilometrů. Ta nejvýše uložená se nachází 2 512 metrů nad mořem. Oblasti však vévodí devět kilometrů dlouhá černá sjezdovka s převýšením 1 400 metrů. Skiareál Jochtal nabízí nový rodinný park a oblast jako celek disponuje širokou škálou sportovního vyžití – konkrétně pak bazény, bruslením, squashem, bowlingem, jízdou na koni i možností nočního sáňkování. Za návštěvu stojí také malebné horské městečko Bressanone, které ocení především děti. Přímo v něm se totiž nachází aquapark, rodičům zase přijde vhod rozlehlá wellness zóna.

Kronplatz

Skiareálem vhodným pro děti je také dolomitský Kronplatz, který je od Prahy vzdálený přibližně 635 kilometrů. Moderní středisko plné technologických inovací disponuje téměř 120 kilometrů dlouhými tratěmi a dětským parkem.
Sjezdovky, které Kronplatz nabízí, ale rozhodně nejsou jen pro výborné lyžaře, na své si přijdou i mírně pokročilí či úplný začátečníci, kteří si mohou vybrat z 58 kilometrů modrých tratí a 32 kilometrů kopců střední obtížnosti. O kvalitě areálu svědčí mimo jiné i fakt, že svah Erta vedoucí z hory Concordia do střediska San Vigilio di Marebbe bude letos dějištěm Světového poháru v obřím slalomu žen.

Kam za freeridem?

Via Lattea

Až 400 kilometrů propojených tratí bez nutnosti sundat lyže z nohou nabízí ski areál Via Lattea, který je v tomto ohledu silným konkurentem rozlehlé oblasti Sella Ronda. Zatímco lyžaře nejspíš ohromí přehledně značené sjezdovky všeho druhu, Snowboardisté ocení široké možnosti volného terénu. Via Lattea je považována za druhý největší freeridový ráj na světě, větší se už nachází jen v Kanadě. Pádným důvodem návštěvy by pro snowboardisty mohly být i místní snowparky. Těch je v areálu celkem sedm. V roce 1997 se v areálu pořádalo mistrovství světa v alpském lyžování a o devět let později i zimní olympijské hry. Středisko tak prošlo rozsáhlou rekonstrukcí.

Livigno

Italské středisko ležící v bezcelní zóně je kvůli cestě tunelem vedoucím přes Švýcarsko hůře dostupné, podmínky pro lyžování a snowboarding ale patří k nejlepším v Itálii. Lákadlem je rovněž časté slunečné počasí, moderní vybavení a hlavně téměř stoprocentní sněhová jistota.
Livigno disponuje 115 kilometry různě obtížných tratí, přičemž největší podíl mají červené sjezdovky. Severní svahy jsou navíc výborné pro freeride. Vyznavači snowboardingu ocení také snowpark s U-rampou. V horkém městečku ležícím zhruba 650 kilometrů od Prahy lze díky bezcelní zóně výhodně nakupovat alkohol, cigarety, pohonné hmoty i značkovou módu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 6 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Skoro jako v Alpách. Jaké slovenské skiareály konkurují evropské špičce?

Horská panoramata, dlouhé široké sjezdovky a bílý manšestr. Za alpskou atmosféru nemusíte nutně cestovat do Rakouska či Itálie, podobné prostředí naleznete i u našich slovenských sousedů. Některé...

celý článek

Horská panoramata, dlouhé široké sjezdovky a bílý manšestr. Za alpskou...

celý článek
Rakouský Stubai má sezónu až do června. Co všechno nabízí?

Stubaier Gletscher je největší Rakouský ledovcový areál, který je rozprostřen mezi pěti ledovci. Celé středisko se nachází pouhých 30 kilometrů od Innsbruku a je považováno za nejlepší rodinný...

celý článek

Stubaier Gletscher je největší Rakouský ledovcový areál, který je rozprostřen...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no