Rozšířené

Čechy stále více lákají skiareály v Polsku. Které jsou nejlepší?

Lyžování v Polsku
Lyžování v Polsku
Zdroj: pexels.com

Zajímavá polská lyžařská střediska sice najdete kousek od našich hranic, mezi cizinci však zatím nepatří mezi hojně navštěvovaná. Polské sjezdovky jsou sice kratší než ty české, skiareály však v posledních letech prošly modernizací, ceny jsou zde srovnatelné a úroveň služeb velmi dobrá. Proto se čeští sportovci stále více vydávají také za hranice a objevují kouzlo lyžování v Polsku. Které areály patří mezi nejoblíbenější?

Do polských hor se během několika posledních sezón vydává stále více zahraničních turistů z Ruska, Ukrajiny, pobaltských republik, ale také ze středu Evropy. Zimní střediska však nejsou tak přeplněná, jako ta naše. Až na několik výjimek jsou skiareály v Polsku rozevřené na severní návětrnou stranu a někdy se proto potýkají s nedostatkem sněhu. Sjezdovky jsou však poměrně strmé a jejich kvalitní úprava potěší i náročnější lyžaře.

Polské hory jsou oblíbené také díky známé pohostinnosti tamních obyvatel. Můžete se těšit na místní kulinářské speciality, ale i pokrmy ovlivněné německou, ruskou, ukrajinskou, židovskou či tureckou kuchyní. Mezi nejznámější jídla patří krakovský salám nebo pirohy, při vaření se však hojně využívají také brambory, zelí, červená řepa, kedlubny, vejce nebo houby. To celé je samozřejmě podle místní tradice vhodné zapít vodkou nebo pivem.

Oblíbená Sklářská Poruba

Mezi nejoblíbenější lyžařská střediska patří určitě SkiArena Szrenica ve Sklářské Porubě, která se nachází na jihozápadě Polska v místní části Krkonoš. Vrchol Szrenica sice dosahuje pouze výšky 1 362 metrů, díky specifickému mikroklimatu zde však najdete podobné sněhové podmínky jako na alpských dvoutisícovkách.

Zimní středisko ve Sklářské Porubě se skládá ze dvou samostatných částí. V první najdete spíše kratší nenáročné svahy, druhá však uspokojí i náročnější lyžaře a snowboardisty. Návštěvníci mohou celkově vyzkoušet více než 12 kilometrů upravených tratí. Nejdelší sjezd s názvem „Lolobrygida“ měří 4 400 metrů, během kterých lyžaři zdolají výškový rozdíl 637 metrů.

Okolí Sklářské Poruby nabízí výborné podmínky také pro běžkaře a vyznavače horské turistiky. Krkonoše jsou zde protkány upravenými běžeckými stopami, které sem lákají stále více nadšenců. V minulosti se zde dokonce konaly také závody Světového poháru v běžeckém lyžování.

Zimní letovisko v Zakopanem

Na polské straně Vysokých Tater se nachází město Zakopane, které je obklopené desítkou zajímavých lyžařských středisek. Nejvýznamnějším z nich a zároveň také nejvýše položeným skiareálem v celém Polsku je Kasprov Vrch (polsky Kasprowy Wierch) pojmenovaný podle stejnojmenného vrcholu, který se tyčí do výšky 1 987 metrů.

Středisko dohromady nabízí více než 16 kilometrů upravených lyžařských tratí, které jsou zpřístupněné prostřednictvím visutých kabin. Lyžuje se tu pouze na přírodním sněhu a na své si přijdou jak pokročilí sportovci, tak začátečníci či rodiny s dětmi. Vysoké Tatry navíc milovníkům zimních sportů nabízí krásné výhledy, které si můžete užít také na stezkách vhodných pro skialpové výstupy.
Kromě Kasprova vrchu patří mezi oblíbená střediska ve městě Zakopane také skiareál Polana Szymoszkowa, který je vhodný pro rodiny s malými dětmi, nebo Harenda, kde se na strmých svazích vyřádí především zkušení lyžaři.

Lyžování a termály v jednom

Nedaleko slovensko-polské hranice se rozkládá také lyžařské středisko Białka Tatrzańska – Kotelnica. Celková délka sjezdovek je zhruba 14 kilometrů, většinou se však jedná o mírné svahy vhodné pro začátečníky či nenáročné lyžaře. Tratě jsou osvětlené, lyžování si proto můžete užít i ve večerních hodinách.

Jako jedno z mála středisek ve střední Evropě nabízí Białka Tatrzańska – Kotelnica také ski-in, ski-out termální wellness. V rozsáhlém termálním aquaparku si navíc můžete užít krásný výhled na Vysoké Tatry.

Ráj pro snowboardisty v Czarné Goře

Dolnoslezská Czarná Gora je vzdálená pouze tři kilometry vzdušnou čarou od Králického Sněžníku. V tomto středisku najdete 13 sjezdovek, 3 sedačkové lanovky a 10 vleků. Samozřejmostí je také umělé zasněžování, několik půjčoven lyžařského vybavení i dobře udržované běžecké trasy.

Unikátní atrakcí skiareálu v Czarné Goře je rozlehlý snowpark, kde si přijdou na své všichni snowboardisté. Sportovcům nabízí 4 skoky a dále také 17 překážek různé obtížnosti.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 7 | Průměrné hodnocení: 2.86

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jak chránit pleť na svahu?

Nízké teploty, studený vítr a horské slunce dokážou dát pleti pěkně zabrat. Při chystání na hory si proto nezapomeňte do batohu přibalit speciální pleťovou kosmetiku.

celý článek

Nízké teploty, studený vítr a horské slunce dokážou dát pleti pěkně zabrat....

celý článek
To nejlepší z après-ski. Kde v Alpách najdete nejvyhlášenější bary?

Živá hudba, Aperol a slunce ve tváři. Après-ski bary jsou dnes v alpských lyžařských střediscích skoro stejně důležité, jako je sníh ležící na svahu. Posezení s přáteli nebo divoká party?...

celý článek

Živá hudba, Aperol a slunce ve tváři. Après-ski bary jsou dnes v alpských...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no