Rozšířené

Na hory za oceán. Zima v USA nabízí neomezené možnosti i spoustu sněhu

Lyžování v USA
Lyžování v USA
Zdroj: Shutterstock

Proč jezdit až do Ameriky, když máme Alpy skoro za rohem? Ačkoli by se někomu cesta za oceán mohla zdát zbytečná, opravdový zimní nadšenci její důvod minimálně tuší. Lyžování v Americe zkrátka nezná mezí, a tak si na své přijdou milovníci freeridu, helliskiingu i lyžování mezi stromy, které je v Alpách i Česku zakázané.

Kdo říká, že Alpy nabízejí ty nejlepší lyžařské podmínky, nejspíš nikdy nenavštívil lyžařská střediska v Americe, kde zimní sporty zkrátka nemají hranic. Kromě upravených tratí a poloprázdných sjezdovek je tam samozřejmostí také freeride a lyžování mezi stromy, o kterém se nám v Česku a Alpách může zatím jen zdát.

Mezi lyžaři a snowboardisty se navíc povídá, že Amerika, zejména pak stát Utah, nabízí jedny z nejlepších sněhových podmínek na světě. Tamní sníh, kterému místní říkají „cold smoke“ nebo „champagne powder“ je prý specificky suchý. Takový, jaký je v Evropě k vidění jen zřídkakdy.

Co se týče sjezdovek, většina z nich nabízí dostatečný prostor jak pro začátečníky, tak pro zkušené lyžaře, kteří si chtějí užít dlouhé obloučky přes celou šířku svahu bez toho, aniž by se museli bát, že jim do cesty „přilítne“ nějaký lyžař. Hlavně v týdnu bývají tratě téměř poloprázdné.

Pokud jste příznivci freeridu, dozajista oceníte aktivitu, kterou místní znají pod názvem catskiing. Že nevíte o co jde? Prakticky se jedná o freeride. Organizátoři vás ve speciálním vozidle dopraví k zasněženým svahům, kde si můžete užít jízdu v zatím neporušeném prašanu.

Pokud se pro zimní dovolenou v USA skutečně rozhodnete, pravděpodobně vám ji zpříjemní i odlišná mentalita, která je pro Američany naprosto typická. Většina z nich je přátelská a ochotná pomoci, což se projevuje i na personálu, který si na svých službách nechává velmi záležet.

Lyžařský ráj ve státě Utah

Za lyžařskou velmoc jsou v Americe považovány hned dva státy, z nichž jeden je Utah. Konkrétně jeho zimní středisko Park City, které se proslavilo po roce 2002, kdy se v něm konaly zimní olympijské hry. Lyžařský areál je atraktivní nejen množstvím a podobou sjezdových tratí, ale také svou polohou. Je totiž situován zhruba půl hodiny jízdy autem od letiště Salt Lake City, kam z Evropy léta dostatek přímých spojů.

Moderní středisko představuje spojení hned několika luxusních resortů. Jedním z nich je Deer Valley, které je otevřené jen lyžařům, dále Snowbird, jež ocení převážně milovníci prašanu a v neposlední řadě také největší Park City Mountain Resort – oblast bývalého hornického města. Park City je místo, které ocení hlavně mladé party lidí, které si kromě parádních sněhových podmínek chtějí užít také pořádnou dávku zábavy. Po setmění se totiž ulice mění v jednu obrovskou party.

Ve srovnání s ostatními regiony USA, v Utahu ročně napadne více než dvojnásobné množství sněhu, což z něj dělá ideální volbu pro zimní dovolenou jakéhokoli tipu.

Moderní resorty v Coloradu

Druhým místem, které rozhodně stojí za návštěvu, je sousední stát Colorado. Velká lyžařská střediska tam disponují těmi nejmodernějšími lanovkami, které vás vyvezou až do výšky čtyři tisíce metrů nad mořem a nabídnou tak cela jedinečný pohled na vrcholky hor.

Pokud do Colorada zamíříte, rozhodně doporučujeme navštívit proslavené lyžařské skiareály, jakými jsou mimo jiné Vail a Beaver Creek, které patří k tomu nejlepšímu, co zmíněný stát nabízí. V případě, že se během dovolené rozhodnete navštívit co nejvíce středisek, můžete využít Colorado Skipass, který vám umožní lyžovat hned v několika střediscích, mezi nimiž jsou kromě zmíněných dvou také Breckenridge, Keystone a Arapahoe Basin. S tímto skipasem tak budete mít možnost lyžovat celkem na 772 kilometrech sjezdovek s téměř 120 rychlými lanovkami, díky kterým se netvoří téměř žádné fronty.

Nepříznivého počasí se v Coloradu bát nemusíte, slunečno totiž bývá až po 300 dní v roce. Výška sněhu tu navíc dosahuje i několika metrů, což zaručuje perfektní podmínky pro všechny zimní sporty. Určité nebezpečí tu však představují laviny.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 6 | Průměrné hodnocení: 4.50

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 2


Dále čtěte:

Kam na běžky v Česku: Oblíbené destinace i méně známé stopy

Zimní sezóna je v plném proudu a naše hory momentálně nabízí sportovcům ideální sněhové podmínky. Kromě lyžařů a snowboardistů na svah vyrážejí také milovníci bílé stopy, pro které se v...

celý článek

Zimní sezóna je v plném proudu a naše hory momentálně nabízí sportovcům...

celý článek
Lyžování s dětmi: Které alpské skiareály jsou pro rodinnou dovolenou ty pravé?

S počátkem února odstartovaly dětem jarní prázdniny a spousta rodin se chystá strávit zimní dovolenou na oblíbených alpských svazích. Při plánování radovánek na sněhu však dospělí musí myslet...

celý článek

S počátkem února odstartovaly dětem jarní prázdniny a spousta rodin se chystá...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no