Rozšířené

Lyžování s dětmi: Které alpské skiareály jsou pro rodinnou dovolenou ty pravé?

Lyžování s dětmi v Alpách
Lyžování s dětmi v Alpách
Zdroj: shutterstock.com

S počátkem února odstartovaly dětem jarní prázdniny a spousta rodin se chystá strávit zimní dovolenou na oblíbených alpských svazích. Při plánování radovánek na sněhu však dospělí musí myslet především na své ratolesti a pokládají si několik základních otázek. Budou sjezdovky dostatečně bezpečné? Kdo naučí děti lyžovat a jak se potom zabaví? Přinášíme vám přehled alpských středisek, kde se o tyto věci nemusíte starat a která jsou pro lyžování s dětmi jako stvořená.

Serfaus-Fiss-Ladis

Jednou z nejoblíbenějších destinací pro rodinnou dovolenou je určitě Ski areál Serfaus-Fiss-Ladis, který na svazích Tyrolských Alp návštěvníkům nabízí více než 214 kilometrů denně upravovaných sjezdovek. Středisko sahá až do nadmořské výšky 2 820 metrů a vůbec se tak nemusíte obávat nedostatku sněhové pokrývky.

O malé milovníky zimních sportů se v tomto lyžařském regionu starají s mimořádnou péčí. Tři lanovkami propojené horské vesničky nabízí 125 000 m2 ploch rezervovaných výhradně pro děti. K dispozici jsou hned tři velké dětské parky – lyžařské hřiště Kinderschneealm se zážitkovou restaurací, Berta’s Kinderland, kde najdete i vyhlášenou lyžařskou školu pro děti, a Murmli-Park, který nabízí spoustu atrakcí včetně kolotoče nebo nafukovacího hradu.

Zatímco dospělí si užívají na svahu, děti mohou vyzkoušet také zábavnou sáňkařskou dráhu Happy-Rodelbahn, dobrodružné parkurové překážky nebo třeba medvědí sjezdovku, na kterou se vstupuje skrze otevřenou medvědí tlamu a kterou lemují medvědi vyřezaní ze dřeva. Pro ty starší a odvážnější je zde připravený také dětský cross park a snow park se slalomem a různými překážkami.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Centrum SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental patří mezi největší a nejmodernější lyžařské destinace na světě. Tento rakouský klenot návštěvníky láká na 284 kilometrů perfektně upravených sjezdovek, najdete zde ale také 90 moderních lanovek, ledovou vesničku Alpeniglu nebo třeba největší areál nočního lyžování v celém Rakousku.

Toto středisko však nezaostává ani v nabídce aktivit pro malé lyžaře a snowboardisty. K dispozici je 13 lyžařských škol pro začátečníky a jedna z nich má svůj cvičný areál přímo na vrcholu Brandstadl. Samozřejmostí jsou také speciální oddělené zóny pro nejmenší, dětské kluby nebo třeba různé funparky. Infrastruktura tohoto místa je navíc celkově upravená pro potřeby rodin s dětmi. Najdete zde rozlehlé parkovací plochy, rodinné chaty a penziony, a hlavně také spoustu mírných a širokých sjezdovek.

Arosa Lenzerheide

Pokud chcete vyzkoušet zimní dovolenou ve Švýcarsku, ideálním rodinným střediskem je Arosa Lenzerheide. Ačkoli se zde pravidelně konají závody Světového poháru v alpském lyžování a oblast je z naší republiky poměrně dobře dostupná, tento lyžařský komplex nepatří u Čechů mezi známá jména. Milovníkům zimních sportů však nabízí 225 kilometrů sjezdovek, slunečné dny v průběhu celého roku i speciální atrakce pro děti.

Jelikož propojená střediska Arosa-Lenzerheide nepatří mezi nejnavštěvovanější švýcarské destinace, užijete si široké sjezdovky bez velkého množství všudypřítomných turistů. Více než polovina z nich je navíc ideální pro začátečníky. Děti se mohou vyřádit v Honeylandu Prätschli a také ve třech dětských parcích, kde se nachází speciální dětské slalomy, magické koberce a kolotoče.

Andalo – Fai della Paganella

Italské Trentino je oblast jako stvořená pro lyžování s dětmi, v zimních střediscích Andalo a Fai della Paganella se totiž najde zábava pro každého člena rodiny. K dostání je speciální šestidenní skipas s názvem Dual, který rodičům umožňuje se na svahu střídat. Děti do osmi let neplatí, svůj skipas totiž dostanou zdarma ke skipasu jednoho z rodičů. Junioři od 8 do 16 let mohou lyžovat za zvýhodněné ceny.

Na nejmenší čeká v areálech Andalo a Fai della Paganella několik oddělených zón, jako je například Baby park v lokalitě Dosson nebo Fun Park s magickými koberci, hrady a skluzavkami. K dispozici je také několik lyžařských škol, kde mohou začátečníci zdokonalit své dovednosti. Aby si navíc rodiče mohli užít klidné lyžování pouze ve dvou, pro děti do 5 let je zajištěno profesionální hlídání ve školkách Mary Poppins, které se nacházejí jen pár kroků od sjezdovek. Dospělí se navíc sami mohou vrátit do dětských let na sáňkařské či snowtubingové dráze.

Orcières 1850

Francouzské zimní středisko Orcières 1850 své jméno zvolilo podle nadmořské výšky, ze stanice v 1 850 metrech nad mořem totiž milovníci zimních sportů nadšeně vyrážejí na svah. Areál navíc těsně přiléhá k národnímu parku Ecrins a může se tak pochlubit nevšedními přírodními krásami. Oblast je vhodná pro rodiny s dětmi, jelikož zde dominují modré a zelené sjezdovky s cvičnými středisky.

Pokud si rodiče budou chtít zalyžovat na náročnějších svazích, o děti se postarají zkušení lyžařští instruktoři v dětském areálu Petite Ourse nebo v zimní zahradě Piou-Piou. Dále jsou k dispozici dva speciální dětské parky Opoualand a Waouland. Nedaleko se nachází také velký sportovní palác s názvem Le Grand Ourse, který je určený k relaxaci a rekreaci po lyžování. Najdete zde například plavecký bazén, bowlingové dráhy nebo třeba kino. S dětmi můžete vyzkoušet také pravé eskymácké dobrodružství a strávit ledovou noc v iglú.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Na hory za oceán. Zima v USA nabízí neomezené možnosti i spoustu sněhu

Proč jezdit až do Ameriky, když máme Alpy skoro za rohem? Ačkoli by se někomu cesta za oceán mohla zdát zbytečná, opravdový zimní nadšenci její důvod minimálně tuší. Lyžování v Americe zkrátka...

celý článek

Proč jezdit až do Ameriky, když máme Alpy skoro za rohem? Ačkoli by se někomu...

celý článek
5 nejlepších filmů o extrémním lyžování a snowboardingu

Dechberoucí panoramata, hluboký prašan a především pořádná dávka adrenalinu. Dokumentární filmy, které popisují reálná dobrodružství nejuznávanějších freeridových snowboardistů a lyžařů...

celý článek

Dechberoucí panoramata, hluboký prašan a především pořádná dávka adrenalinu....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no