Rozšířené

Lyžování pod střechou: Kde najdete ty nejlepší kryté sjezdovky na světě?

Nejlepší kryté sjezdovky
Nejlepší kryté sjezdovky
Zdroj: shutterstock.com

Chcete si užít zimní radovánky na místě, kde určitě nehrozí nedostatek sněhu? Tak neváhejte a zkuste kryté sjezdovky! Na světě jich je už více než 30 a v průběhu příštích let vyrostou další. Prozatím můžete navštívit třeba největší kryté lyžařské haly v Dubaji a Číně, ani Evropa však nemá o tyto atrakce nouzi. Kde najdete ty nejzajímavější kryté sjezdovky? To se dozvíte v našem článku.

Ski Dubai

Dubaj je známá jako slunné město plné umělých ostrovů, mrakodrapů a přepychových hotelů. Toto centrum luxusu a všudypřítomné extravagance však návštěvníky láká dokonce i na lyžování. Součástí nákupního centra Mall of the Emirates je totiž krytý lyžařský areál s názvem Ski Dubai, kde o sníh není nikdy nouze.

Toto středisko bylo otevřeno roku 2005 a hned přilákalo nadšené davy. Areál vytváří dojem vysoké hory, odkud vede 5 upravených svahů různé obtížnosti, ale také zde najdete koryto vyhrazené pro snowboardisty. Nechybí samozřejmě ani vlek nebo čtyřsedačková lanovka, v ceně vstupného je pak dokonce zahrnuto také zapůjčení zimního oblečení a lyžařského či snowboardového vybavení.

Místní jsou z lyžování často nervózní, sníh totiž ve Ski Dubai viděli poprvé v životě. Proto dávají přednost bezpečnější zábavě v podobě zorbingu na sněhu či stavění sněhuláků ve speciálním sněhovém bludišti. Kromě toho se děti i dospělí mohou vyřádit ve snowparku, kde najdete například sáňkařské dráhy, ledovou skluzavku, střelnici na sněhové koule nebo ledovou jeskyni s 3D kinem.

Nizozemský SnowWorld

Ačkoliv byste to asi nečekali, v zemi tulipánů sice nenajdete žádné vysoké hory, krytých sjezdovek je tu však několik. Ta zřejmě nejznámější se nachází ve městě Landgraaf a je zajímavá hlavně pro freestyle nadšence. Na návštěvníky tu čeká pět sjezdovek a osm vleků.

V této hale nechybí ani kvalitní snowpark se skoky a překážkami. Koná se tu dokonce také Europa Cup ve freestyle snowboardingu a díky tomu toto místo láká i mnoho Čechů a Slováků. Stejná společnost navíc provozuje i druhou halu ve městě Zoetermeer, kde můžete vyzkoušet tři sjezdovky a menší snowpark.

Megalomanská Čína

Momentálně největší krytý areál na světě byl roku 2017 otevřen v čínském Charbinu, který je známý také jako „město ledu“. Obří hala za 135 miliard korun disponuje konstantní teplotou minus 5 stupňů a pojme více než tři tisíce lidí. Ti se zde mohou vyřádit na šesti různých sjezdovkách, nejdelší z nich měří více než 500 metrů.

Čína se v současné době připravuje na zimní olympijské hry, které bude Peking hostit v roce 2022. Do tohoto projektu neváhají investovat nemalé částky, a proto se pustili do stavby další kryté haly, která překoná i tu v Charbinu. Největší indoor lyžařské středisko na světě vznikne v Šanghaji a ponese jméno Wintastar.

Megalomanská stavba by měla návštěvníkům nabídnou to nejmodernější technické vybavení a také desítky různých atrakcí. Čínská vláda chce pomocí tohoto projektu nejen udělat dojem v průběhu olympijských her, ale také nalákat čínské obyvatele k aktivnímu zájmu o zimní sporty. Počet lyžařů a snowboardistů by měl z 12 milionů stoupnout až na 300 milionů.

AlpineCenter Bottrop v Německu

Jednou ze známých německých krytých hal je i AlpinCenter ve městě Bottrop, která byla otevřena již roku 2001. Najdete tu sjezdovku dlouho 640 metrů, jejíž sklon činí 24 %. Součástí areálu je i funpark s překážkami a svah pro začátečníky. Kromě toho je v nabídce také indoor skydiving nebo paintball.

Anglická Chill Factore

Kryté sjezdovky samozřejmě nemohou chybět ani v Anglii. Chill Factore, která je v provozu od roku 2007, najdete nedaleko Manchesteru. Tato hala je mimo jiné známá tím, že zimní radovánky jsou zde přístupné i pro osoby se zdravotním postižením.

Nejdelší sjezdovka v Chill Factore měří 180 metrů, pro návštěvníky je ale k dispozici také snowpark, začátečnický svah či speciální Mini Moose Land. Pokud máte chuť vyzkoušet i něco netradičního, nabízí se zde třeba extreme sledging, snowscoot nebo airboarding.

Lyžování v Pobaltí

V litevském městě Druskininkai najdete speciální krytou Snow Arenu, která otevřela své brány roku 2011. Ta návštěvníkům nabízí šest set metrů dlouhou indoorovou sjezdovku s celoročním provozem. Kromě toho je zde k dispozici také snowpark a dětské atrakce, vyřádit se ale můžete i díky možnosti snowtubingu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 16 | Průměrné hodnocení: 4.31

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

V únoru startují jarní prázdniny. Kam s dětmi vyrazit na lyže a běžky?

Počínaje prvním únorovým pondělkem se sjezdovky zaplní žáky základních a středních škol, některým okresům totiž začínají jarní prázdniny. Ty budou po jednotlivých vlnách pokračovat až do...

celý článek

Počínaje prvním únorovým pondělkem se sjezdovky zaplní žáky základních a...

celý článek
Kam za netradičními lyžařskými zážitky? Zkuste hory v Gruzii nebo freeride v Japonsku

Vyzkoušeli jste už každou sjezdovku v Česku a Alpy vás taky nudí? Nebo třeba jen hledáte pro svou letošní zimní dovolenou nějaké rozptýlení? Netradiční destinace slibují nezapomenutelné zážitky a...

celý článek

Vyzkoušeli jste už každou sjezdovku v Česku a Alpy vás taky nudí? Nebo třeba jen...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no