Rozšířené

V únoru startují jarní prázdniny. Kam s dětmi vyrazit na lyže a běžky?

Kam na lyže o jarních prázdninách?
Kam na lyže o jarních prázdninách?
Zdroj: Shutterstock

Počínaje prvním únorovým pondělkem se sjezdovky zaplní žáky základních a středních škol, některým okresům totiž začínají jarní prázdniny. Ty budou po jednotlivých vlnách pokračovat až do poloviny března. Nudy se během volna bát rozhodně nemusíte. Přinášíme vám několik tipů, kam s dětmi vyrazit.

Žákům některých českých základních a středních škol začínají v únoru jarní prázdniny, jiní si na ně musejí počkat až do první poloviny března (kdy proběhnou prázdniny v jednotlivých okresech, se dočtete zde). Tak či onak, s týdnem volna přichází zásadní otázka: co s volný časem? Přinášíme vám několik tipů, jak skloubit prázdniny s ideálními sněhovými podmínkami.

Kam na lyže a snowboard?

Zatímco někteří lyžaři si výlety do koutů republiky užívají, jiné dlouhé cestování za sněhem od lyžování spíše odrazuje. Obyvatelé středu Čech tak často volí menší skiareály ve svém okolí. V případě jihu Prahy a Středočeského kraje je ideální volbou skiareál Monínec nacházející se v srdci České Sibiře nedaleko města Sedlec-Prčice. Na návštěvníky v areálu čeká 1 200 metrů dlouhá červená sjezdovka, na které lze lyžovat také po setmění, zábavná Funline trať či Skipark Médi Brumíka určený pro začínající lyžaře.

Lyžařům a snowboardistům, kteří si za dobrými lyžařskými podmínkami naopak raději vyjedou do hor, doporučujeme lyžařské středisko Klínovec, které nabízí vyžití jak začínajícím, tak zdatným sportovcům. Pod největší skiareál Krušných navíc nově spadá i sousední Neklid na Božím daru, který Klínovec rozšířil na více než 31 kilometrů sjezdovek. Začátek letošních jarních prázdnin otevírá skiareál speciální akcí pro děti. Žákům základních škol a víceletých gymnázií nabízí za vyznamenání dětský skipas zdarma.

Pokud dáváte přednost různorodosti a neradi zůstáváte na jednom místě, nejspíše oceníte krkonošský skiresort Černá hora. Na skipas zakoupený v areále lze totiž lyžovat také v dalších čtyřech střediscích – v Peci pod Sněžkou, Černém dole, Velké Úpě a Svobodě nad Úpou. Jednotlivé areály se od sebe navíc znatelně liší. Zatímco Černá hora a Pec pod Sněžkou jsou určeny spíše pro náročnější lyžaře, zbylé menší lokace ocení naopak rodiny s dětmi.

Abychom se nepohybovali jen po Čechách, přesuneme se na sever Moravy do tamního skiareálu Dolní Morava, který se nachází v blízkosti města Šumperk. Dobře dostupný je však i z Olomouce. Nabízí rozmanité sjezdovky pro děti i dospělé. Letos navíc investoval do zhotovení nové modré sjezdovky Vyhlídková, jejíž výstavbou došlo k propojení dvou doposud oddělených stran skiareálu. Další výhodou je fakt, že na dětský skipas lze na místě nově lyžovat až do 15 let.

Kam na běžky?

Kromě lyží a snowboardu jsou pro mnohé alternativou zimních sportů také běžky. Velmi oblíbené jsou trasy vedoucí Českou Sibiří, které nabízejí pohled na malebnou českou krajinu a zároveň pro sportovce nepředstavují extrém. Běžkařské tratě pokrývají území od Monínce po Jistebnici a ačkoli se nejedná o nijak náročný terén, po úplné rovině pojedete málokdy.

K velmi navštěvovaným drahám patří také Jizerská magistrála, která svou délkou dosahuje 180 kilometrů. Běžkařské stopy vedou na hřebeny Jizerských hor a vyjet na ně můžete ze Smědavi, Jizerky, přehrady Souše či největšího nástupního místa Bedřichova. Celodenní výlet na běžkách lze absolvovat i v oblasti Šumavy. Jednu z možností představuje trasa ze Zadova na Kvildu, kde mimo jiné trénovala česká běžecká jednička Kateřina Neumannová. Náročnější trasy pak vedou například v okolí Pece pod Sněžkou.

Kam za nevšední zábavou?

Především mezi dětmi je v posledních letech oblíbený snowtubing. A ačkoli se podle názvu jedná o složitou činnost, složitá není ani trochu. Řeč je totiž o jízdě v nafukovacím kruhu, který se pohybuje po sněžné dráze. Tuto zábavnou službu nabízí stále více skiareálů. Momentálně si netradiční sport můžete vyzkoušet například na Božím Daru, v Rokytnici nad Jizerou, ve Špindlerově mlýně a na Monínci.

Pokud hledáte zábavu, která je více retro, můžete s dětmi vyrazit zavzpomínat na dětství do skiareálů, které disponují sáňkařskými dráhami. Oproti městským kopcům se ale znatelně liší. A to nejen délkou, ale také tím, že opadá starost s náročným stoupáním na vrchol. Tedy v případě, že je na místě k dispozici lanovka. A kam na sáňky vyrazit? Nejdelší tříkilometrovou dráhou disponuje skiareál Špindlerův mlýn, zasáňkovat si však můžete také na Ještěd či na Černé hoře. A pokud jste spíše na pěší turistiku a rádi se kocháte panoramatickými výhledy, doporučujeme absolvovat některou ze stezek v oblacích. Tento zážitek nabízí například skiareál Dolní Morava, která slibuje procházku po konstrukci vysoké 55 metrů stojící v nadmořské výšce 1 116 metrů nad mořem.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 2.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

5 nejlepších filmů o extrémním lyžování a snowboardingu

Dechberoucí panoramata, hluboký prašan a především pořádná dávka adrenalinu. Dokumentární filmy, které popisují reálná dobrodružství nejuznávanějších freeridových snowboardistů a lyžařů...

celý článek

Dechberoucí panoramata, hluboký prašan a především pořádná dávka adrenalinu....

celý článek
Lyžování pod střechou: Kde najdete ty nejlepší kryté sjezdovky na světě?

Chcete si užít zimní radovánky na místě, kde určitě nehrozí nedostatek sněhu? Tak neváhejte a zkuste kryté sjezdovky! Na světě jich je už více než 30 a v průběhu příštích let vyrostou další....

celý článek

Chcete si užít zimní radovánky na místě, kde určitě nehrozí nedostatek sněhu?...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no