Rozšířené

Nejlepší zimní střediska v Německu lákají profesionální lyžaře i rodiny s dětmi

Nejlepší lyžování v Německu
Nejlepší lyžování v Německu
Zdroj: shutterstock.com

Ačkoli spousta lidí nepovažuje Německo za lyžařskou velmoc a milovníci zimních sportů ho často neprávem podceňují, tato země nabízí velké množství pestrých lyžařských středisek. České lyžaře zde láká především krásná příroda, vynikající lyžařské podmínky a skvěle upravené sjezdařské i běžkařské tratě. Tipy kam vyrazit za nejlepším lyžováním právě do Německa se dočtete v našem článku.

Lyžování nedaleko Česka

Skiregion Fichtelberg - Klínovec

Německý ski areál Fichtelberg, který je součástí lyžařského Skiregionu Fichtelberg-Klínovec, najdete v Krušných horách. Díky vzájemné spolupráci těchto areálů si můžete pořídit vícedenní skipasy platné na obou místech a dopravu mezi nimi vám zajistí skibus, který je zdarma. Na německé straně se můžete vyřádit na 15 kilometrech upravovaných sjezdovek různých obtížností. Většina z nich měří více než kilometr, dvě z nich jsou dokonce delší než 2 000 metrů. Lyžaři a snowboardisté mohou vyzkoušet také skokanský můstek, snowpark, halfpipe nebo třeba snowtubing.

Pro ubytování je vhodný saský Oberwiesenthal, který je s nadmořskou výškou 914 metrů nejvýše položeným německým městem. Moderní čtyřsedačková lanovka odtud vozí turisty na horu Fichtelberg, vyzkoušet ale můžete také visutou lanovku, která je nejstarší svého druhu v celé Evropě. Na své si zde přijdou i fanoušci běžeckého lyžování, pro které je připraveno 75 kilometrů stop, nadšenci do zimních sportů mohou ale zkusit i sáňkování do Oberwiesenthalu po dráze dlouhé 1 640 metrů.

Ski areál Altenberg

Zimní středisko Altenberg leží jen pár kilometrů od hraničního přechodu Cínovec v německé části Krušných hor. Znají ho především fanoušci závodů světového poháru skeletonistů, bobistů a sáňkařů, je však také oblíbenou turistickou destinací pro české i německé lyžaře.

Z vrcholu Raupennesthang, který se tyčí do nadmořské výšky 850 metrů, se lyžaři mohou vydat do údolí po půl kilometru dlouhé osvětlené sjezdovce. Tu obsluhuje dvoumístná kotva. Dobré sněhové podmínky jsou vždy zaručeny, v areálu totiž funguje i technické zasněžování. Zajímavostí je také to, že kromě neděle se tu lyžuje nepřetržitě až do deseti hodin večer.

Na své si tu přijdou také milovníci běžek, okolí Altenbergu jim totiž nabízí 70 kilometrů upravovaných stop. Ti odvážnější si mohou vyzkoušet také jízdu v závodním čtyřbobu, která slibuje až stokilometrovou rychlost. Nedaleko Altenbergu se nachází další sjezdovky ve městě Rehefeld-Zaunhaus nebo třeba vedlejší ski areál Geising, který disponuje dvěma vleky v délce 550 a 610 metrů.

Pro sportovce a náročné lyžaře

Lyžařské středisko Garmisch-Partenkirchen

Lyžaři a snowboardisté, kteří preferují delší a sportovnější sjezdovky, označují ski areál Garmisch Partenkirchen za ráj zimních sportů. Tento německý klenot byl již dvakrát dějištěm mistrovství světa v alpském lyžování a konaly se tu dokonce Zimní olympijské hry v roce 1936. Hlavní atrakcí je samozřejmě nejvyšší německá hora Zugspitze, která se tyčí do nadmořské výšky 2 963 metrů.

Sjezdařský areál je rozdělen na dvě části. Na úbočí masivu Alpspitze najdete tu rozsáhlejší z nich, která má název Garmisch-Classic. Převýšení činí úctyhodných 1 300 metrů a kromě mnoha dalších tratí se tu nachází především legendární sjezdovka Kandahar, jejíž sklon v nejstrmějším místě činí až 92 %, což je zhruba 45 stupňů. Druhou částí je Zugspitzplatt, která na nevelkém ledovci pod horou Zugspitze lyžařům nabízí celou řadu sjezdových tratí. Z obrovské panoramatické terasy přímo na nejvyšším německém vrcholu se lyžařům otevírá také úžasný pohled na stovky alpských vrcholů.

Lyžařské středisko Oberstdorf

Stejně jako Garmisch-Partenkirchen leží i ski areál Oberstdorf v Bavorských Alpách. Mezi vrcholy Nebelhorn, Fellhorn a Söllereck se tu rozkládá více než 50 kilometrů sjezdovek, společný skipas ale platí i pro rakouské údolí Kleinwalsertal, kde si můžete užít další porci zimních radovánek.

Oberstdorf nabízí lyžařské tratě pro každého. Na své si zde přijdou rodiny s dětmi i zkušenější lyžaři, na skutečné profesionály pak čekají prudké černé sjezdovky. Každý rok se zde koná také Turnaj čtyř můstků. Milovníci snowboardingu ocení příkré svahy místních hor, které nabízí snowparky se speciálními rampami.

Klidné lyžování pro rodiny s dětmi

Lyžařské středisko Berchtesgaden

V jihovýchodní části Německa se nachází romantické městečko s názvem Berchtesgaden, v jehož okolí najdete necelých 60 kilometrů lyžařských tratí. Díky jejich mírnější obtížnosti je toto středisko vhodné především pro rodiny s dětmi, méně náročné lyžaře a začátečníky, kteří si mohou zaplatit i místní kurzy lyžování.

Celkem si návštěvníci Berchtesgadenska mohou vybrat z 27 různě obtížných sjezdovek. Ski areál Götschen je vyhlášeným místem pro rodiny s dětmi a láká také na večerní lyžování či panoramatický výhled. Náročnější lyžaři naopak jezdí za několikahodinovým carvingem na horu Jenner, na své si ale přijdou i skialpinisté, kteří se mohou vydat do nedotčené přírody na vlastní pěst. Po celodenním lyžování nabízí Berchtesgaden celou řadu volnočasových aktivit včetně návštěvy královského zámku a termálních lázní Watzmann nebo třeba ochutnávky specialit typických pro bavorskou kuchyni.

Ski areál Arber

Zimní dovolenou pro celou rodinu si můžete užít také v Bavorském lese, konkrétně ve ski areálu Arber. Nejvyšší vrchol s názvem Großer Arber neboli Velký Javor shlíží do údolí z výšky 1 456 metrů nad mořem. Návštěvníky na něj dopraví buď šestimístná sedačková lanovka, nebo moderní šestimístná kabinková lanovka, která dosáhne vrcholu během čtyř minut.

Z Velkého Javoru se rozbíhají různě obtížné a dlouhé sjezdovky do všech směrů a pro děti jsou zde k dispozici lyžařské, carvingové i snowboardové školy. Malí lyžaři nejčastěji začínají v části zvané ArBär Kinderland a také na sjezdovce Thurnhof, najdou zde například pohyblivé koberce nebo speciální atrakce.

Pro zkušenější lyžaře jsou připraveny dvě černé sjezdovky. Velký Javor také již několik desetiletí hostí světová mistrovství v běhu na lyžích a o běžkařské tratě zde proto není nouze. Milovníci zimních radovánek si mohou užít i zábavu v rodinném krosovém parku nebo třeba sjezd na sáňkařské dráze.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

7 nejdelších sjezdovek v České republice

Že se v Česku nedá dobře zalyžovat? Hloupost. Alpy sice nemáme, výborné lyžařské podmínky však nabízejí i některé tuzemské skiareály. Ty mnohdy disponují i několikakilometrovými sjezdovkami....

celý článek

Že se v Česku nedá dobře zalyžovat? Hloupost. Alpy sice nemáme, výborné...

celý článek
V únoru a březnu na děti čekají jarní prázdniny. Kdy proběhnou právě ve vašem okrese?

Jarní prázdniny trvají celý týden a jsou již tradičně rozděleny do šesti po sobě následujících týdnů v únoru a na začátku března. Chcete si s dětmi naplánovat zimní dovolenou? Pak se vám...

celý článek

Jarní prázdniny trvají celý týden a jsou již tradičně rozděleny do šesti po...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no