Rozšířené

7 nejdelších sjezdovek v České republice

7 nejdelších sjezdovek v ČR
7 nejdelších sjezdovek v ČR
Zdroj: Shutterstock

Že se v Česku nedá dobře zalyžovat? Hloupost. Alpy sice nemáme, výborné lyžařské podmínky však nabízejí i některé tuzemské skiareály. Ty mnohdy disponují i několikakilometrovými sjezdovkami. Připravili jsme pro vás přehled těch nejdelších z nich.

Rondo, 5 200 m – Skiareál Klínovec

Jednoznačně nejdelší sjezdovkou v Česku je Rondo nacházející se v krušnohorském areálu Klínovec. Návštěvníkům slibuje 5 200 metrů dlouhou jízdu po mírném terénu s převýšením 500 metrů. Oproti Rondu podstatně kratší, ale přesto druhou nejdelší sjezdovkou v areálu je červená Jáchymovská, jejíž délka dosahuje bezmála tří kilometrů. Lyžařům však na druhou stranu nabízí o poznání prudší terén s převýšením 490 metrů.

Šerák, 3 260 m – skiareál Ramzová

Stejně jako je jesenický skiareál Ramzová největším zimním a letním rekreačním střediskem na Moravě, je i tamní sjezdovka Šerák měřící 3 260 metrů nejdelší tratí. Díky nenáročnému terénu ji však ocení spíše začínající nebo mírně pokročilí lyžaři. Zklamaní rozhodně nebudou ani náročnější návštěvníci. Vybrat si mohou ze čtyřech červených a dvou černých sjezdovek o celkové délce 5 300 metrů. K dispozici jsou také dva další modré svahy.

Pohodová, 3 050 m – skiareál Kouty nad Desnou

Kromě komfortního lyžování nabízí skiareál Kouty nad Desnou také druhou nejdelší sjezdovku na Moravě. Modrá doslova Pohodová trať měří 3 050 metrů a nabízí převýšení 520 metrů. Nadchne tedy především rodiny s dětmi a začínající lyžaře, pro ty pokročilé je v areálu k dispozici například 2 450 metrů dlouhá červená Hřebenovka, jejíž převýšení činí 500 metrů. Podobné podmínky nabízí také červená Medvědí, která je dlouhá 2 150 metrů.

Turistická, 2 920 m – skiareál Rokytnice nad Jizerou

Lyžařský areál Horní Domky, který je součástí skiareálu Rokytnice nad Jizerou nacházející se v západní části Krkonoš, láká svou 2 920 metrů dlouhou Turistickou sjezdovkou hlavně rodiny s dětmi a začínající lyžaře, kteří ocení mírný terén. Rozhodně však neurazí ani náročnější sportovce. V areálu se totiž nachází 2 540 metrů dlouhá červená sjezdovka, která si získala klasifikaci FIS. Součástí areálu, který celkem nabízí více než 21 kilometrů tratí, jsou také dvě černé sjezdovky.

Vyhlídková, 2 800 – skiareál Herlíkovice

Vyhlídková sjezdovka krkonošského areálu Herlíkovice je se svými 2 800 jednou z nejdelších tratí v Česku. Svým mírným terénem je vhodná pro začátečníky i děti. Celkově však areálu dominují spíše sjezdovky střední obtížnosti. Nejdelší z nich, černo-červená Závodní, měří 1 550 metrů. Výhodou Herlíkovic je, že nabízejí dobré lyžařské podmínky i v době nepříznivého počasí. Technicky zasněžováno je totiž devadesát procent tratí.

Turistická, 2 700 metrů – skiareál Špindlerův mlýn

Co se týče délky, je chloubou Špindlerova mlýnu bezesporu Turistická modrá, která měří zhruba 2 700 metrů a je součástí areálu Svatý Petr. Jen o chlup kratší je pak například sjezdovka Medvědín, která oproti mírné Turistické láká lyžaře na středně náročný terén. Krkonošský skiareál Špindlerův mlýn nabízí celkem 20 sjezdovek všech náročností – krátké dlouhé, prudké i mírné. Nakonec si tedy vybere opravdu každý.

Pod kabinou, 2600 m – skiareál Černá hora

Na rozdíl od většiny zmíněných, disponuje skiareál Černá hora v Jánských lázních nejdelší sjezdovkou, která je vhodná spíše pro pokročilejší lyžaře. Trať Pod kabinou, začíná ostřejším terénem, které je označený jako černý, a pokračuje středně náročnou červenou trasou. Samotný dojezd je pak velmi mírný.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 161 | Průměrné hodnocení: 3.26

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

7 českých snowparků, které stojí za návštěvu

Na hory se už dávno nevyráží jen za sjezdovým lyžováním, stále populárnější je také freestyle. Tomuto trendu se přizpůsobují i české skiareály, které do své nabídky mnohem častěji zahrnují i...

celý článek

Na hory se už dávno nevyráží jen za sjezdovým lyžováním, stále...

celý článek
Nejlepší zimní střediska v Německu lákají profesionální lyžaře i rodiny s dětmi

Ačkoli spousta lidí nepovažuje Německo za lyžařskou velmoc a milovníci zimních sportů ho často neprávem podceňují, tato země nabízí velké množství pestrých lyžařských středisek. České...

celý článek

Ačkoli spousta lidí nepovažuje Německo za lyžařskou velmoc a milovníci zimních...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no