Rozšířené

Kam na lyže do Švýcarska? Areály lákají na luxusní hotely, dlouhé sjezdovky a krásné výhledy

Nejlepší lyžování Švýcarsko
Nejlepší lyžování Švýcarsko
Zdroj: shutterstock.com

Švýcarské Alpy patří mezi Evropany k těm nejoblíbenějším lyžařským destinacím. Co se týče zimních radovánek, Švýcarsko je totiž synonymem vysokého standardu, komfortního servisu, ale hlavně také kvalitně upravených sjezdových tratí. Ačkoli je při plánování dovolené nutné počítat s vyšší cenou, švýcarská střediska každoročně navštěvují tisíce nadšených lyžařů a snowboardistů. Které ski areály patří k těm nejoblíbenějším? To si přečtěte v našem článku.

Zermatt

Asi nejznámější švýcarský ráj zimních sportů je samozřejmě Zermatt. Ten je po celém světě známý především díky skvělým sněhovým podmínkám, dokonale upraveným svahům, ale také jako centrum luxusu. Lyžování pod vrcholem Matterhornu se navíc označuje jako nezapomenutelný zážitek, který by měl alespoň jednou za život vyzkoušet každý správný lyžař.

Díky lanovce na Klein Matterhorn a vedlejšímu vleku se můžete dostat až do nadmořské výšky 3 900 metrů. Tento výstup vás následně odmění úžasným výhledem na všechny čtyřtisícové vrcholy v okolí, mezi které patří například Monte Rosa nebo Brejthorn. Kromě toho pak můžete vyzkoušet i sedmnáct kilometrů dlouhý sjezd z Klein Matterhorn, který má převýšení téměř 2 300 metrů. Zermatt navíc nabízí i další atrakce, jako je například freestylový Gravity Park pro snowboardisty nebo heliskiing.

Jungfrau

Mezi největší a také cenově dostupnější střediska ve Švýcarsku patří areál Jungfrau, který se rozprostírá v blízkosti vrcholů Jungfrau, Eiger a Mönch. V této oblasti najdete široké spektrum sjezdových tratí různé obtížnosti, na své si zde tak přijdou rodiny s dětmi, ale také pokročilí lyžaři, kteří si libují v dlouhých strmých svazích.

Největší koncentrace zajímavých, středně těžkých lyžařských tratí se nachází mezi vrcholem Männlichen a sedlem Kleine Scheidegg. Hora Schiltorn naopak nabízí členitější terén, kde se vyřádí všichni příznivci freeride. V oblasti Jungfrau se navíc rozprostírá velké množství zamrzlých vodopádů, místní specialitou je tedy zlézání ledovce.

Pro turisty je připraveno mimo jiné i velké množství zimních stezek, najdete zde ovšem také sáňkařské dráhy či malebné vesničky s tradičními dřevem obloženými stavbami a sedlovými střechami. Kromě toho je Jungfrau známé díky tomu, že se zde každoročně konají závody světového poháru.

Čtyři údolí

Mezi nejoblíbenější lyžařské destinace ve Švýcarsku patří určitě také komplex s názvem Čtyři údolí. Propojením středisek Verbier, La Tzoumaz, Nendaz, Veysonnaz a Thyon 2000 vznikl ráj zimních sportů, kde si každý lyžař i snowboardista přijde na své. Návštěvníci se mohou těšit na kvalitně upravené svahy, slunečné počasí a mraky sněhu. Verbier je navíc díky závodům Xtreme Verber známý jako evropská mekka freeriderů.

V srdci Čtyř údolí se do výšky 3 300 metrů tyčí ledovec Mont Fort. Na jeho vrchol vás vynese kabinová lanovka, která každých deset minut najednou přepraví 200 lyžařů. Nahoře se následně otevře výhled na celou řadu čtyřtisícovek v čele s horou Mont Blanc. Celkem si poté můžete užít více než 330 kilometrů sjezdových tratí. Milovníky snowboardingu jistě potěší jeden z nejlepších snowparků ve Švýcarsku, rodiny s dětmi naopak raději zamíří do Nendaz, kde mohou vyzkoušet dětská hřiště i pestrý animační program.

Svatý Mořic

Kdo vyhledává luxusní střediska s noblesními hotely, drahými obchody a kvalitním lyžařským terénem, měl by určitě vyzkoušet Svatý Mořic. Ačkoli je tento areál známý jako místo pro ty bohatší, v dnešní době si zde přijdou na své i obyčejní smrtelníci, na které zde čekají klidné apartmány a penziony. Nejstarší zimní letovisko světa navíc láká na skvělé počasí, slunečné dny si tu můžete užít prakticky celý rok.

Areál zasazený mezi nejvyšší vrcholky Švýcarských Alp najdete v kantonu Graubünden. Díky skvělým lyžařským podmínkám a nádherným vysokohorským scenériím sem míří návštěvníci z celého světa. V okolí se nachází více než 350 kilometrů sjezdovek, ale také 180 kilometrů běžeckých tratí.

Mezi nejoblíbenější místa patří svah Corviglia s vrcholem Piz Nair, který se tyčí do výšky 3 057 metrů a nabízí skvělé možnosti pro freeride. Projet se tu navíc můžete i po olympijské sjezdové trati. Populární je také vrchol Piz Corvatsch, odkud vede dlouhý sjezd skalnatým terénem a po ledovci do mírnějšího lesního pásma.

Davos - Klosters

Jedním z nejnavštěvovanějších lyžařských center ve Švýcarsku je oblast Davos-Klosters, která se rozkládá na východě země. Najdete zde pět propojených areálů, kde můžete dohromady vyzkoušet více než 300 kilometrů sjezdovek všech obtížností, ale také ty nejmodernější lanovky a vleky. Mezi největší atrakce patří dvanáct kilometrů dlouhá sjezdovka z Weissfluh, jejíž převýšení činí více než 2 000 metrů.

Největším areálem v oblasti Davos-Klosters je Parsenn, který nabízí hustou síť červených sjezdovek, dlouhé mírné tratě, ale hlavně také krásné výhledy. Oblíbený je i Jakobshorn, kde najdete náročnější svahy a vyhlášený snowpark. V okolí se navíc rozkládá 75 kilometrů skvěle upravených běžeckých tratí, Davos také každoročně hostí Světový pohár v běhu na lyžích. Kromě toho si zde přijdou na své i milovníci divokého nočního života.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Kam za netradičními lyžařskými zážitky? Zkuste hory v Gruzii nebo freeride v Japonsku

Vyzkoušeli jste už každou sjezdovku v Česku a Alpy vás taky nudí? Nebo třeba jen hledáte pro svou letošní zimní dovolenou nějaké rozptýlení? Netradiční destinace slibují nezapomenutelné zážitky a...

celý článek

Vyzkoušeli jste už každou sjezdovku v Česku a Alpy vás taky nudí? Nebo třeba jen...

celý článek
První pomoc na sjezdovce. Jak zachránit život a neohrozit ten svůj?

Moderní lyžařské vybavení nám bezpochyby rozšiřuje možnosti, současně ale napomáhá ke vzniku nehod. Jak? Díky němu totiž jezdíme stále rychleji. A čím rychleji jedeme, tím silnější je...

celý článek

Moderní lyžařské vybavení nám bezpochyby rozšiřuje možnosti, současně ale...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no