Rozšířené

První pomoc na sjezdovce. Jak zachránit život a neohrozit ten svůj?

První pomoc na sjezdovce
První pomoc na sjezdovce
Zdroj: Shutterstock

Moderní lyžařské vybavení nám bezpochyby rozšiřuje možnosti, současně ale napomáhá ke vzniku nehod. Jak? Díky němu totiž jezdíme stále rychleji. A čím rychleji jedeme, tím silnější je případná srážka. Horská služba řeší každoročně tisíce podobných případů, prvním „ošetřovatelem“ ale zpravidla bývá náhodně projíždějící lyžař. Tím můžete být i vy. Přečtěte si, jak na sjezdovce poskytnout první pomoc tak, abyste neohrozili sebe ani raněného.

Ať je to začátečník či zkušený sportovec, jakmile člověk vjede na svah, vždy musí počítat s rizikem úrazu. Chování ostatních lidí na svahu zkrátka neovlivní, a tak se klidně může stát, že ho někdo srazí nebo omylem vytlačí ze sjezdovky. Když bude mít štěstí, oklepe se a pojedete dál, ale když ne, bude se muset spolehnout na pomoc projíždějících lyžařů. Jedním z nich můžete být i vy, je proto důležité, abyste znali základy první pomoc. Vaše počínání totiž může rozhodnout o tom, zda zraněný bude žít.

Zajímejte se a zastavujte

Možná vás to překvapí, ale spousta lyžařů od nehody ujede, aniž by projevila, byť jen minimální, starost o raněného. Základy první pomoci přitom nejsou žádná věda, poskytnout pomoc zvládne téměř každý. Tím, že raněného nebudete ignorovat, mu navíc můžete zachránit život, při těžkém zranění totiž rozhodují vteřiny.

Volejte horskou službu

Horská služba má stejně jako ostatní složky záchranného systému své vlastní telefonní číslo, dovoláte se jí vytočením 1210. Pokud si to nebudete pamatovat, nevadí. Zavolat můžete také na 112, která horskou záchrannou službu rovněž zaktivuje. Důležité je dispečerovi hned na začátku sdělit kde se nacházíte, co se stalo a jak je to dlouho. Nevynechejte ani své jméno.

Jakmile dispečer uvědomí horskou službu, bude vás v jednotlivých krocích navádět, za žádných okolností tedy nepokládejte mobil. A to ani v případě, že začne zraněný upadat do bezvědomí. Poslechnutím pokynů mu pomůžete, tím, že s ním budete zběsile třást v naději, že se vzbudí, mu naopak spíše uškodíte.

Zajistěte životní funkce

Jestli je zraněný v bezvědomí, zaměřte se na jeho dech. V případě, že raněný nedýchá či nedýchá normálně, začněte ihned s resuscitací. Jak na to? Nejprve zraněnému zakloňte hlavu a zkontrolujte, zda nemá v ústech překážku, která by mu v dýchání bránila – například zapadlý jazyk.

Pokud i nadále nejeví známky života, položte mu ruce na střed hrudníku a stlačujte alespoň do hloubky 5 centimetrů ve frekvenci 100 stlačení za minutu. Po třiceti stlačeních mu ústy obemkněte rty a plynule do nich vdechněte vzduch. Jakmile hrudník klesne, vdech zopakujte a pokračujte v resuscitaci, dokud nezačne dýchat. Pozor, lapání po dechu není známkou dýchání!

Zjistěte četnost a vážnost zranění

Pokud je raněný při vědomí, ptejte se, co ho bolí a zjistěte četnost zranění. Obecně platí, že prioritou je zamezit ztrátě krve. V případě masivního krvácení tedy neřešíme sterilitu a k jeho zastavení použijeme cokoli, co máme po ruce. Na svahu to může být například kus oblečení nebo šátek, ze kterého můžeme vytvořit improvizované škrtidlo.

V případě, že po ruce nemáme nic, co by se dalo použít, stlačíme ránu prsty. V této chvíli však musíte myslet i na své zdraví. Vyhněte se tedy přímému styku s krví raněného a při stlačování rány použijte rukavice, a to alespoň ty lyžařské.

Ošetřete zranění

Jakmile zajistíte životní funkce, začněte ošetřovat méně vážná zranění. Pojďme si říct, jak postupovat u nejčastějších z nich.

Zlomeniny končetin a jejich vykloubení

Zlomeniny a vykloubení patří ke zraněním, se kterými se na sjezdovkách můžete setkat nejčastěji. Nejdůležitější je v tomto případě zabránit pohybu. Toho docílíte pevnou fixací zraněné nohy k lyži nebo hůlce. Opět můžete použít šátek či kusy oblečení. Dejte si však pozor, abyste končetinu nepřivazovali přímo v místě zlomeniny. V případě zlomeniny či vykloubení ruky znehybněte končetinu šátkem zavěšeným za krk.

Nikdy se nepokoušejte zlomenou končetinu dostat do původní polohy. Můžete ji zraněnému vážně poškodit. Snažte se s poraněným příliš nehýbat a určitě mu nesundávejte lyžáky, pokud to po vás vyžaduje, maximálně uvolněte vázání.

Úrazy hlavy

Od úrazu hlavy lyžaře mnohdy neuchrání ani helma. Kromě otřesu mozku může dojít také ke krvácení do něj. To většinou poznáte podle rozšířených zorniček. Zraněný bude dezorientovaný, bude zvracet nebo cítit nevolnost a nebude si pamatovat, co se stalo. V takovémto případě toho příliš udělat nemůžete. Uložte proto zraněného do pohodlné polohy, mluvte s ním a vyčkejte na příjezd záchranářů. Pokud má helmu, nesundávejte ji. Mohlo by dojít k poškození páteře.

Vyražený dech

Vyražený dech bývá následkem šoku. Posaďte zraněného tak, aby neměl stlačený hrudník a plíce měli dostatek místa. Alespoň v rámci možností mu zajistěte teplo a snažte se jej uklidnit.

Co dělat, než přijede sanitka?

Pokud jste zajistili životní funkce a ošetřili zranění, zajistěte raněnému dostatek pohodlí, komunikujte s ním a vyčkejte na příjezd horské služby. Dále:
• Průběžně kontrolujte životní funkce
• Zajistěte mu tepelný komfort
• Nepodávejte mu léky ani tekutiny (pokud bude mít žízeň, navlhčete mu rty)
• Zbytečně s ním nemanipulujte
• Uklidňujte ho, komunikujte s ním
Myslete také na to, abyste byli na sjezdovce dostatečně vidět. Ideální je do sněhu před vás zapíchnout zkřížené lyže. Všichni projíždějící lyžaři zpozorní a místu se vyhnou. Vy se tak nebudete muset bát, že vás někdo srazí.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 14 | Průměrné hodnocení: 3.79

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Kam na lyže do Švýcarska? Areály lákají na luxusní hotely, dlouhé sjezdovky a krásné výhledy

Švýcarské Alpy patří mezi Evropany k těm nejoblíbenějším lyžařským destinacím. Co se týče zimních radovánek, Švýcarsko je totiž synonymem vysokého standardu, komfortního servisu, ale hlavně...

celý článek

Švýcarské Alpy patří mezi Evropany k těm nejoblíbenějším lyžařským...

celý článek
Nejnáročnější sjezdovky světa. Kde se zapotí i extrémní lyžaři?

Sjezdovky, které jste až doteď navštívili, vám přišly nudné a jejich strmý terén ve vás nevyvolal potřebnou dávku adrenalinu? Nezoufejte, zřejmě jste ještě nezkusili všechno. Některá zahraniční...

celý článek

Sjezdovky, které jste až doteď navštívili, vám přišly nudné a jejich strmý...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no