Rozšířené

Největší lyžařské údolí na světě? To je s 515 km sjezdovek rakouský Zillertal!

Zillertal se pyšní titulkem největší lyžařské údolí světa
Zillertal se pyšní titulkem největší lyžařské údolí světa
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jen 5 hodin jízdy z Prahy se nachází lyžařská oblast Zillertal, která se pyšní titulem největší lyžařské údolí na světě. Celkem zde naleznete 515 km sjezdovek, což je přibližně stejná vzdálenost mezi Prahou a právě Zillertalem. Na sjezdovku vás vyveze 179 vleků. A díky ledovci zde můžete lyžovat 365 dní v roce.

Červená oblast

Červenou se označuje hlavní oblast zelého údolí. Patří sem střediska Hochzillertal, Hochfügen a Spieljoch.

Spieljoch

Právě ve Spieljoch byla letos postaneva nová gondolová lanovka, jejíž jedna kabina pojme 10 lidí. Spieljochbahn vede z Fügen přímo do centra lyžařské zábavy. Tento areál je vhodný pro rodiny s dětmi. Nachází se zde funslopes - neboli sjezdovky, kde najdete tunely, kterými mohou děti projíždět, různé panáky, se kterými si mohou děti plácnout a další atrakce. Je zde také noční lyžování či sáňkařská dráha.

Hochfügen

Do Hochfügenu se vydáte, pokud si rádi vyjedete mimo sjezdovky - tedy na freeride a pokud máte rádi ježdění v prašanu. Zažít zde můžete i tzv. „catskiing“, kdy vás rolba vyveze na vrcholek a vy si zasněženou krajinou sjedete zpátky do údolí. Jedná se o alternativu helicopter skiing, která je v Rakousku zakázaná.

V tomto středisku si přijdou na svém především milovníci freeridu
V tomto středisku si přijdou na svém především milovníci freeridu
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Hochzillertal

Sjezdovky se v tomto středisku rozjíždějí do 2 údolí. Najdete zde i závodní trať či snowpark, který má svůj vlastní vlek. Pokud máte rádi luxus, využijte svézt se v „limuzíně“ - v mísní VIP gondole. Nachází se zde i známá sjezdovka Stephan Eberharter Goldpiste. Je pojmenovaná po bývalém závodníkovi v alpském lyžování, který trénoval právě zde v Zillertallu.

Žlutá oblast

Zillertal arena

Největší lyžařská oblast v údolí Zillertal s více něž 160 km sjezdovek, která letos slaví 18. narozeniny. V okolí se nachází i na 200 km běžkařských tras.

Zillertal Arena
Zillertal Arena
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Gerlosstein

Kromě lyžařského zážitku můžete v Gerlossteinu vyzkoušet i snowtubing. Populární je mezi dětmi, jež si odpočinou od náročného lyžování. Ale i dospělí na něm zažijí spoustu legrace.

Modrá oblast

Penken

Do Penkenu se vydáte pokud máte rádi náročné tratě a rychlou jízdu. Pravidelně sem jezdí trénovat rakouská reprezentace profesionálních lyžařů (alpské disciplíny). Sami si zde můžete i vyzkoušet sjet slalom na čas.

Tyto výhledy vás čekají v Zillertalu
Tyto výhledy vás čekají v Zillertalu
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Finkenberg

Hned vedle Penkenu se nachází Finkenberg, kde byl vystavěn nový Kinderland, kde si lyžování užijí všechny děti. Také zde byla postavena nová gondolová lanovka, která zvyšuje pohodlnost lyžování a rádi ji mají především děti, pro které může být klasická lanovka frustrujcí.

Zelená oblast

Hintertux

V zelené oblasti najdete střediska Eggalm, Rastkogel a především ledovec Hintertux. Ledovec, díky němuž můžete lyžovat celých 365 dní v roce. Tyčí se do výšky 3476 m. n. m. Pokud se chcete podívat na místní svahy, zaměřte se na nový videoklip pro písničku Perfect od Eda Sheerana. Ten byl natočen právě v Zillertalu a jeho lyžařská část na místním ledovci.

Do Zillertallu s celou rodinou!

Lyžařské školy a sjezdovky pro děti

V oblasti působí 25 lyžařských škol, které se postarají o výuku lyžování vašich malých závodníků i Vás. O výuku se zde stará na 500 lyžařských instruktorů, mezi nimiž najdete dokonce i české instruktory, kteří vyučují v zahraničí. Pokud již vaše děti lyžují, jistě si užijí průjezd skrz tzv. Funruns, neboli Funslopes, kde je spoustu atrakcí. Nachází se v areálu Spieljoch, jež se specializuje na zábavu pro děti. Nová funslope je i ve Finkenbergu.

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Hlídání nejmenších

Pokud si chcete jet zalyžovat, ale máte miminko či batole, které ještě není na lyžování dostatečně staré, můžete využít místního hlídání. To se vám postará o vaše děti od věku 7 měsíců. Cena se pohybuje kolem 7 euro za hodinu a můžete si vybrat, zdali zde chcete dítě nechat celý den či pouze pár hodin. Mezitím si užijete skvělé lyžovačky!

Snowparky pro mladší i starší děti

Místní snowparky nejsou jen pro bláznivé snowborďáky a freestyle lyžaře. Zvládnou je i menší lyžaři, jelikož se zde nachází velmi jednoduché překážky, které zvládnou i menší děti. Samozřejmě se zde nachází i velké skokánky, bedny, zábradlí a další překážky pro velmi pokročilé jezdce. A ve snowparcích hraje i hudba!

Výhled na sjezdovky na Hintertuxu
Výhled na sjezdovky na Hintertuxu
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Ve středisku si tak každý přijde na své. Ať už nároční lyžaři, začínající lyžaři či snowboarďáci. A díky ledovci sem můžete vyrazit opravdu kdykoliv!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 4.25

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Na hřebeny za Krkonošským sluníčkem

Když jsme ráno o půl 8 nasedali do auta, přemýšlela jsem, jestli jsem optimista nebo jenom naivní, když věřím předpovědím počasí. Slibují-li slunečné dny, je zataženo a ještě není večer, budu...

celý článek

Když jsme ráno o půl 8 nasedali do auta, přemýšlela jsem, jestli jsem optimista...

celý článek
Tipy na vánoční dárky pro lyžaře a snowboardisty

Je tu třetí adventní neděle a Vánoce jsou tak už na dosah. Někteří z nás již máme vánoční dárky nakoupené. Někteří i zabalené. Někomu chybí posledních pár kousků a někdo ještě ani...

celý článek

Je tu třetí adventní neděle a Vánoce jsou tak už na dosah. Někteří z nás již...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no