Rozšířené

Pět tipů na nejlepší italské lyžování a michelinské novinky

300 slunečných dnů v roce v kulise majestátních Dolomit, nejlépe vybavená střediska v Alpách, výborné jídlo – to je region Jižní Tyrolsko/ Südtirol, ležící na severu Itálie. Kam se tady vypravit za lyžováním a jak si Jižní Tyrolsko stojí v prestižním ocenění michelinskými hvězdami?

1. Do michelinských restaurací

Jižní Tyrolsko má nejvíce kuchařských talentů oceněných prestižním označením ze všech italských provincií. 18 místních restaurací získalo minulý týden 23 michelinských hvězd, což je na půlmilionovou oblast velký úspěch. Heinrich Schneider z restaurace Terra v Auener Hof v obci Sarntal/Val Sarentino se nově stal členem exkluzivního okruhu restaurací se dvěma michelinskými hvězdami. Dvě hvězdičky získali i další čtyři kuchaři. Seznam všech jihotyrolských michelinských restaurací zde: http://bit.ly/2gyspKd

2. Jednička pro náročné: Kronplatz

Sportovního lyžaře to bude bavit na Kronplatzu, kde se lyžuje na 119 km tratí. Z vrcholu stejnojmenné hory se z nadmořské výšky 2275 metrů kroutí v zatáčkách do údolí až 7 km dlouhé sjezdovky. Pěti z nich se říká „black five“ – jedná se o pětici ostrých černých. Těm se ovšem dá elegantně vyhnout a zůstat na modrých či červených. Až vás Kronplatz omrzí, objevte sousední údolí Tauferer Ahrntal/Valle Aurina, kde jsou střediska Speikboden a Klausberg. Nabízejí celkem 43 km tratí a pohodu menších areálů.

Co ještě zkusit: Muzeum Corones věnované horám, které si na vrcholu otevřel horolezec Reinhold Messner. Unikátní stavbu zapuštěnou do skály projektovala slavná architekta Zaha Hadid.

3. Dětský ráj: Seiser Alm

Seiser Alm/Alpe di Siusi je rájem pro rodiny s dětmi a začátečníky. Z náhorní planiny v nadmořské výšce 1800 metrů se rozbíhají lehké a středně těžké sjezdovky, které dolů tečou v krásné kulise masívů Schlern/Sciliar a Langkofel/Sassolungo. Celkem se tu lyžuje na 60 km sjezdovek, je tu i nejlepší snowpark v Itálii - 1500 m dlouhý s U-rampou. Černá sjezdovka Puflatsch nebo červená

Co ještě zkusit: Náhorní planina nabízí 80 km běžeckých tratí, kam jezdí kvůli nadmořské výšce trénovat týmy z celé Evropy. Je zde také několik sáňkařských drah a krásné terény pro chůzi na sněžnicích. www.seiseralm.it

4. Malé, ale milé: Eisacktal

Klidné lyžování v menších střediscích a nakupování v Brixenu/Bressanone a Sterzingu/Vipiteno - to je údolí řeky Eisack/Isarco. Ubytujte se například v biskupském městě Brixenu/Bressanone, místě exilu Karla Havlíčka Borovského, a vyrážejte odtud na ‚lyžařské safari‘ – každý den do jiného střediska. Celkem mají 140 km tratí.

Češi rádi lyžují na Plose nad Brixenem, kde je jedna z nejdelších jihotyrolských sjezdovek – 9 km dlouhá Trametsch. Celkem se tu lyžuje na 43 km tratí, lanovky vyjíždějí do nadmořské výšky 2550 metrů. Bonusem je krásný výhled na Dolomity. Gitschberg-Jochtal se 44 km sjezdovek je hodně slunečný, Ratschings-Jaufen má běžecké terény, Ladurns nádhernou kulisu a sněhovou záruku do dubna.

Co ještě zkusit: Michelinskou restauraci - například dvouhvězdičkový Hotel Stafler v Maulsu. www.eisacktal.com

5. Ráj pro běžkaře: Tre Cime Dolomity

Šest menších středisek leží v oblasti Tre Cime Dolomity/3 Zinnen Dolomity. Jedním z nejzajímavějších je skiareál Helm-Rotwand se 47 km sjezdovek. Cílí zde na rodiny s dětmi, sjezdovky končí u penzionů a nejdelší tratě mají pěkných 5 km. Dojet

V městečcích Sexten/Sesto, Innichen/San Candido a Toblach/Dobbiaco je šest sáňkařských drah, oblast Tre Cime v Dolomitech protínají běžkařské trasy o délce 200 km a patří k nejvyhledávanějším v Itálii. Region se pyšní krásnými výhledy. „Doma“ je tu magický skalní masív Drei Zinnen/Tre Cime. Za dobrým jídlem vyrazte například do horské chaty Jora na sjezdovce v Innichenu.

Co ještě zkusit: Lyžařskou vyhlídkovou trasu Giro delle Cime, která měří cca 34 km, vede pásmem Sextnerských Dolomit poblíž obcí Sesto / Sexten a San Candido / Innichen. Celá trasa má převýšení 5600 m. www.drei-zinnen.info

6. Nejkrásnější scenérie: Eggental

Kousek od Bolzana se dá lyžovat ve střediscích Obereggen a Carezza, jsou zde jedny z nejkrásnějších scenérií a nejlépe upravované tratě v Alpách. Svahy v Obereggenu jsou výkladní skříní zasněžování. V 80. letech zde vznikla firma TechnoAlpin, výrobce sněžných děl. Na 48 km sjezdovek se zdolává tisícimetrové převýšení. Nechybí zde ani snowpark. Pod svahem to žije v après-ski baru Tipi. Sousední Carezza se 41 km sjezdovek leží pod masívem Latemar a je pro ni důležitá ekologie a obnovitelné zdroje, z nichž získávají energii na provoz střediska.

Co ještě zkusit: novou horskou chatu Oberholz. Stojí na sjezdovce v nadmořské výšce 2100 metrů, má zajímavý moderní design a velkou panoramatickou terasu.

www.obereggen.com, www.carezza.it, www.eggental.com

Další informace o Jižním Tyrolsku najdete zde:​​​​​​​
www.suedtirol.info/cs

www.facebook.com/jiznityrolsko

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Jak si vybrat správnou výbavu na běžky?

Jen si to představte. Frčíte si to lesem mezi zasněženými smrky. Všude ticho a klid. Jedete jen v malé společnosti či s partou kamarádů. Cíl vaší cesty může být jakýkoliv. Zlepšení či udržení...

celý článek

Jen si to představte. Frčíte si to lesem mezi zasněženými smrky. Všude ticho a...

celý článek
Snowboardový Speciál #5: Základní triky na snowboardu a jak na ně!

Možná už nějakou dobu jezdíte a říkáte si, že by to broušení kopce chtělo něčím zpestřit, posunout své skills a vyzkoušet něco nového. Čím vším posunout své jezdění o level výš?

celý článek

Možná už nějakou dobu jezdíte a říkáte si, že by to broušení kopce chtělo...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no