Rozšířené

Snowboardový Speciál #5: Základní triky na snowboardu a jak na ně!

Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Petr Šlechta

Možná už nějakou dobu jezdíte a říkáte si, že by to broušení kopce chtělo něčím zpestřit, posunout své skills a vyzkoušet něco nového. Čím vším posunout své jezdění o level výš?

CARVING

Pokud znáte ten slastný pocit, kdy se jen odstředivou silou držíte 20 cm od země, můžete tuto část přeskočit. Pokud vám není jasné, co tím myslíme, určitě to musíte zkusit. Máme smýkané a carvingové oblouky. Navzájem se liší prací s těžištěm a jízdou po hraně. Při smýkaném oblouku – jak už říká samotná terminologie – vysmýkneme poctivě celý oblouk a kontrolujeme tak rychlost naší jízdy. Naše těžiště je nejníže v závěru oblouku. To abychom oblouk ladně vykroužili, vyvinuli tlak na prkno a měli ho tak pod kontrolou.

Při carvingovém oblouku jedeme čistě po hranách a zůstává za námi pouze tenká linka. Naše těžiště je nejníž uprostřed oblouku, kdy tlačíme na hranu a můžeme se naklonit téměř na centimetr ke svahu. Odstředivá síla nás v tento moment podrží a my i přes výrazné naklonění ke středu oblouku nespadneme. Pro tento styl jízdy je vhodné mít tvrdší prkno. Přesně k tomuto účelu je určené slalomové prkno se slalomovým vázáním a lyžáky.

Neméně si ale jízdu užijete na freestylovém tvrdším prkně s měkkými botami a vázáním. Váš požitek z jízdy bude ještě větší, pojedete-li na upravené sjezdovce.

Zdroj: Pixabay

FREERIDE

To se snad ani nedá popsat, jaká to je paráda. Máte měkce pod nohama a jen tak lehce si hrajete se snowboardem. Aby se nám nezapíchla špička, měli bychom být s váhou lehce vzadu. Špička popluje na hladině toho šampaňského powderu.

Zdroj: Veru

SKOKY

Backflip (salto vzad), frontflip (salto vpřed) či graby. Grab skok s chycením snowboardu ve fázi letu. Existuje spousta různých grabů, kdy volnost najdete i v jejich názvech, jelikož v tom nějaký systém hledat nelze. Mezi nejznámější patří

Zdroj: Pixabay

Indy

Chycení přední hrany zadní rukou

Nosegrab

Chycení špičky prkna

Tailgrab

Chycení patky prkna

Method

Chycení zadní hrany přední rukou a prohnuntí celého těla dozadu + vyklonění 90°

Mute

Chycení přední hrany prkna přední rukou

Melon

Chycení zadní hrany přední rukou bez prohnutí těla

Shifty

Vytočení prkna proti tělu - bez grabu nebo s grabem, frontside nebo backside

Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Petr Šlechta

JIBBING VE SNOWPARKU

Ten pocit, když se vám povede něco, co se ještě nikdy před tím nepovedlo! Jde o provádění triků na překážkách z různého materiálu – dřeva, kovu či plastu. Je to hra se snowboardem. Na jibbing volíme měkčí prkno. Čekají vás boxy - bedny, raily/handraily – kovové trubky či dvojtrubky, kinked/double kinked - jednou či dvakrát lomené překážky, duha – překážky ve tvaru oblouku nebo céčka, což překážka do zatáčky. Tyto všechny překážky čekají na vaše slidování. Co konkrétně lze provádět?

50-50

Přejetí jibu s prknem ve směru jízdy

Tailpress

Slidování po překážce pouze na zadní na patce a zvednutou špičkou

Nosepress

Přesný opak tailpress – slidování se zvedlou patkou

Boardslide

Přejezd překážky s prknem kolmo ke směru jízdy

Lipslide

Trik podobný boardslidu s rozdílem, že náskok se provedeme přetažením tailu přes překážku

Tailslide

Podobné jako lipslide, ale překážka je pod tailem, ne ve středu prkna

Dále máme noseslide, bluntslide, nosebluntslide a samozřejmě další…

Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Petr Šlechta

Trochu odlišnou překážkou je wallride, což je překážka téměř kolmé stěny. Zde se provádějí triky lehce odlišné od předchozího typu. O jaké jde?

Rock to fakie

Nájezd na hranu překážky a seskok zpět, odjezd na switch

Fs/bs rock'n'roll

Podobné rock to fakie, nájezd po stěně k hraně překážky s odskokem a otočením o 180 stupňů. Označení fs/bs určuje jakou stranou se jezdec naskočí na překážku. Frondside(fs) čelem, backside(bs) zády.

Handplant

Jezdec se na hraně překážky postaví na jednu ruku

Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Petr Šlechta

Všechny tyto triky můžete provádět nejen zde, ale i na hraně skokánku, barelu, pařezu, quarterpipe, U-rampě.

Královská disciplína freestylu si žádá poměrně velké dovednosti. U-rampa dnes bývá běžně vysoká 5 m. Jde o to, že se snowboardista odráží ze stěny (rádiusu), která je v nejvyšší části kolmá. Základními triky na kolmém rádiusu jsou frontside/backside air - otočení se ve vzduchu o 180 stupňů a dopad zpět do rádiusu. Pojmem Air to fakie se označuje skok bez otočky a dopad zpět do rádiusu na switch.

Pokud jezdec v U-rampě provádí rotaci opačným směrem, než je přirozené (tedy fs rotaci v backsidové stěně nebo naopak), označuje se trik pojmem Alley-oop.

ZÁKLADNÍ TRIKY A SKOKY

Pokud se vám líbí, co všechno všichni ti borci s prknem provádějí, ani vy nemusíte zůstat pozadu. Všichni ti frajeři někdy začínali a za jejich kousky stojí mnoho hodin práce, vzteku a trpělivosti. Čím bychom měli začít?

Na konci článku najdete video, kde jsou všechny triky ukázané profesionálama.

Měli bychom mít naprostou kontrolu nad naším prknem. Měli bychom umět rozpoznat, kde se nachází naše váha (těžiště) a umět si s tím hrát. Chce to ovládat, jízdu jak po hraně prkna, tak po jeho celé ploše.

Press

Jde o základní trik, kdy si člověk hraje s přenášením váhy do maximální polohy vzadu či v předu a zvednutím patky či špičky. Jednodušší je zvednutí špičky – váhou jsme maximálně na zadní pokrčené noze. Přední je tak více napnutá. Před provedením triku jedeme po celé skluznici snowboardu. Ideální je dobře upravená mírná sjezdovka.

Ollie

Ollie je způsob jak dostat sebe i prkno do vzduchu, aniž bychom potřebovali skokánek či způsob jak ze skoku vytěžit maximální výskok. Jedná se o odraz z prohnuté patky prkna, který využívá její pružnosti k ulehčení výskoku. První pokusy trénujeme na mírné upravené sjezdovce.

Před provedením triku jedeme rovně, snowboard se celou skluznicí dotýká země. Váhu máme nejprve uprostřed. Následně přeneseme na zadní nohu, kterou zároveň lehce přikrčíme. Přední nataženou nohou zvedneme špičku prkna do vzduchu. Následně se rychle odrazíme ze zadní nohy a obě nohy přitáhneme k tělu.

Při správném provedení prkno „vystřelí“ do vzduchu. Napomůže tomu prohnutím napružená patka snowboardu. Záleží na odpovídajícím zvednutí špičky, správném přenesení váhy nad patku a správném načasování odrazu, kdy nám napružená patka maximálně pomůže.

Po výskoku rozložíme váhu na celé prkno a dopadáme na celou skluznici s nataženýma nohama, které při dopadu pokrčíme, abychom ztlumili dopad. U tohoto triku jde o dobrou koordinaci, dostatečně rychlé provedení se správným timeingem.

Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Snowboarder Petr
Zdroj: Petr Šlechta

Front 180 / Back 180

Mluvíme o tricích, kterým předchází naučení se jízdy na switch – tedy opačně, než jezdíme normálně a ollie. Je to trik, při kterém se při výskoku otočíme o 180° a poté samozřejmě dopadáme na celou plochu snowboardu. Ma sto osmdesátku se neodráží z oblouku, ale vždycky přímo z plochy. Vychází to z olliečka a rotace je vedena především ramenama a pohledem hlavy do místa, kam chceme dopadnout.

Butter Nose Roll

Je otočka o 180° přes špičku snowboardu. Začínáme přenesením váhy nad špičku a zároveň mírně nad opačnou hranu, než bude probíhat rotace (při FS provedení nad BS hranu - kvůli vyvážení v rotace) a rotací tělem vycházející z ramen. Při dosažení ramen prvních cca 90 stupňů rotace přitáhneme snowboard do vzduchu, a celé to dotočíme do 180. Vše záleží na míře intenzity rotace. Ta se odvíjí od rychlosti jízdy, rychlosti provedení triku a kvalitě povrchu. Čím pomaleji a plynuleji celou rotaci provedeme, tím efektivněji trik působí.

Indy grab

Indy grab předchází pár skoků na skokánku. Měli bychom volit skokánek úměrný našim dovednostem. Grab je obecně chycení boardu při skoku. To jak prkno chytneme, nám říkají další názvy (viz výše). Indy grab je základní, kdy po výskoku přitáhneme nohy k tělu a chytneme naší čelní hranu prkna zadní rukou.

50 - 50 box

K tomuto triku už opotřebujeme bednu, neboli box. Mluvíme o základním triku, kdy bednu přejedeme rovně ve směru jízdy. Váhu máme rozloženou 50 na 50.

Front shifty

Front shifty je další ze skupiny skoků, kdy při letové fázi vytočíme zadní nohou prkno vpřed a my sami pootočíme tělem proti. Pro dopad jej vrátíme nazpět.

Pro efektivní učení je fajn využít videa, kdy po zhlédnutí sami vidíme, zda se trik podobá profesionálnímu provedení nebo zda máme ještě trénovat a kvůli jaké konkrétní chybě se nám to nedaří. Za spoustou triků stojí hodiny trénování a trpělivosti. Když se nám ale povede něco nového, radost z toho je maximální.

Zde jedno video, které by vám mohlo pomoci:

Autor článku: Kateřina Kaňová Konzultace: snowboarďák Petr

Předchozí článek: #4: NA CO SE PŘIPRAVIT, KDYŽ JEDU POPRVÉ NA SVAH?

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 2.75

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Pět tipů na nejlepší italské lyžování a michelinské novinky

300 slunečných dnů v roce v kulise majestátních Dolomit, nejlépe vybavená střediska v Alpách, výborné jídlo – to je region Jižní Tyrolsko/ Südtirol, ležící na severu Itálie. Kam se tady vypravit...

celý článek

300 slunečných dnů v roce v kulise majestátních Dolomit, nejlépe vybavená...

celý článek
Snowboardový speciál #4: Jak se naučit na snowboardu?

Možná se chystáte na zimní školní pobyt na horách. Možná vás k vyzkoušení něčeho nového svádí váš milý. Možná se chcete připojit ke kamarádům, co jezdí pravidelně na hory a vás nechávali...

celý článek

Možná se chystáte na zimní školní pobyt na horách. Možná vás k vyzkoušení...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no