Rozšířené

Pravidla závodů: V curlingu vyhrává taktika

Curling
Curling
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Curling v České republice nemá velké množství příznivců, jelikož se jedná o sport, ve kterém nejde o akci. Celá hra je založená na taktice a strategii. Česká republika má své týmy, které bojují o nominaci na Olympijské hry v Pjongchangu. Smíšený pár Paul/Hájková se bohužel na olympiádu nekvalifikoval. Soutěž je rozdělena na mužský turnaj, ženský turnaj a mixované páry.

KVALIFIKACE

Na Olympijské hry se může kvalifikovat celkem 28 týmů (96 závodníků) – 10 mužských týmů, 10 ženských týmů a 8 týmů mixovaných párů. Týmy se kvalifikují díky Mistrovství světa v curlingu 2016 a 2017 a také dvěma Olympijskými kvalifikačními turnaji. Mixované páry se kvalifikují pouze na základě Mistrovství světa 2017.

VYBAVENÍ

Pro curling toho není potřeba mnoho. Vyjma hrací plochy dlouhé 45,7 metru a široké 5 metrů, na jejíž obou stranách jsou čtyři soustředné kružnice s poloměrem 30,5 cm, 1,2 m, 2,5 m a venkovní kruh 3,7 m, je potřeba koště se syntetickými štětinami, boty s jednou klouzavou a druhou protiskluzovou podrážkou a v neposlední řadě také hrací kameny.

PRAVIDLA

Cílem curlingu je dostat svůj kámen blíže ke středu kruhu než soupeřův tým. Týmy se střídají v hodech, každá hra má 10 kol. Po hození kamene mohou hráči zametat před kamenem, aby zbavili povrch nerovností, které by mohly zpomalit kámen nebo změnit jeho směr. Hráči mohou také zametat před kamenem, který byl rozpohybován hozeným kamenem. Hráči se nesmí dotknout kamenu pohybu ani stojícího kamene, nesmí hrát kameny ve špatném pořadí, ani nesmí nesprávně zametat. Turnaje probíhají podle stejných pravidel pro muže, ženy i mixované páry.

ZAJÍMAVOSTI

Kvalifikační turnaj mužů se uskuteční na začátku prosince v Plzni. Ženská kvalifikace ještě nebyla rozhodnuta. Česká republika nemá žádnou medaili z Olympijských her.

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Českému curlingovému místu se bohužel na začátku prosince nepodařilo kvalifikovat na olympiádu a tak Česká republika nemá zástupce v tomto sportu.

JAK DLOUHO ZBÝVÁ DO ZAČÁTKU OLYMPIÁDY?

Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zdroj: Snímek použit na základe licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 2.33

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek
5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no