Rozšířené

Pravidla hokeje: Naše hokejisty dnes čeká první soupeř. Kdo nastoupí v barvách České republiky?

Pravidla hokeje
Pravidla hokeje
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Hokej. U Čechů asi nejoblíbenější disciplína ze všech. Disciplína, která dokáže sjednotit národ, který potom fandí jako jeden muž! Soutěž má dvě větve – mužský turnaj a ženský turnaj. Česká republika se v hokeji na Zimní Olympijské hry nominuje pokaždé. Bohužel pouze v mužské části, ženský hokej u nás není takovým trhákem. Nejúspěšnější a nejvyzdvihovanější olympiád pro český tým byla roku 1998 v Naganu, kdy Češi porazili Rusko ve finále a získali zlatou medaili.

Kvalifikace

U mužů i žen probíhá kvalifikace podobně. S tím rozdílem, že automatická kvalifikace pro muže záleží
na IIHF Mistrovství světa v hokeji 2015 a u žen IIHF Mistrovství světa v hokeji žen 2016. Mužských
týmů se automaticky kvalifikovalo 8 a zbylé týmy se na olympiádu dostaly díky Kvalifikačnímu
Olympijskému turnaji. Ženských týmu se automaticky kvalifikovalo 5 a zbytek byl určen díky turnaji,
který proběh v únoru minulého roku.

Vybavení

Pro hokejisty jsou pravděpodobně nejdůležitější brusle, díky kterým se mohou pohybovat na ledu. Další nezbytnou součástí výstroje je hokejka, díky které mohou hrát. V neposlední řadě je velice důležitá helma (pokud hráč nedosáhl osmnácti let, musí mít i ochranou mříž přes obličej) a chrániče na holeních, loktech, ramenech a kolenou a samozřejmě také chránič zubů. Dále také rukavice, které chrání prsty hokejistů před bruslemi ostatních.

Mužský hokej

12 mužských týmů je rozděleno do tří skupin. Turnaj začíná zápasy ve skupině, každý hraje s každým. Na základě vítězství se udělují body, 3 body za vítězství v základním času, 1 bod za remízu v základním čase a prohře v prodloužení, 2 body za remízu v základním čase a výhru v prodloužení, 0 bodů za prohru v základním čase. Na základě bodů do čtvrtfinále postoupí 8 nejlepších týmů, ze čtvrtfinále 4 nejlepší do semifinále. Ze semifinále jdou dva nejlepší do finále a bojují o zlatou medaili, zatímco týmy, které prohráli v semifinále bojují o bronzovou medaili.

Ženský hokej

8 ženských týmů je rozděleno do dvou skupin. Turnaj začíná zápasy ve skupině, každý hraje s každým. Na základě vítězství se udělují body, 3 body za vítězství v základním času, 1 bod za remízu v základním čase a prohře v prodloužení, 2 body za remízu v základním čase a výhru v prodloužení, 0 bodů za prohru v základním čase. Do semifinále rovnou postupují dva nejlepší týmy skupiny A, třetí a čtvrtý hraje čtvrtfinále s prvním a druhým nejlepším skupiny B. Vítězové čtvrtfinále postupují do semifinále, kde se utkají o účast ve finále.

Roman Červenka v Sochi
Roman Červenka v Sochi
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pravidla

Jeden zápas je rozdělen do tří třetin. Jedna třetina trvá 20 minut a jednotlivé třetiny jsou odděleny patnáctiminutovým mezičasem. Hra ovšem trvá mnohem déle než hodinu, protože při každém přerušení hry se zastaví odpočítávání času. Pokud dojde k prodloužení, hraje se 5 minut rychlé smrti (3 hráči + brankář na každé straně) a při stále nerozhodném výsledku se rozhoduje samostatnými nájezdy. Během normální hrací doby hraje 5 hráčů na ledě plus brankář. Pravidla pro Olympijské hry jsou lehce odlišná od pravidel NHL. Začínaje u velikosti hřiště a konče u netolerování bitek.

Hráč může být během hry vyloučen a dojde k přesilové hře. Vyloučení může trvat 2, 5 nebo 10 minut a v závažných případech i do konce utkání. Při vyloučeních trvajících déle než 5 minut je hráč nahrazen jiným hráčem ze svého družstva. Důvody pro vyloučení mohou být: *sekání, cross-check, vysoká hůl, nedovolené bránění, držení, hákování a bitky. ===== Bez hráčů NHL? ===== Výbor NHL rozhodl, že Olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu se musí obejít bez hráčů aktivně hrajících v NHL. Valná většina týmů je tímto rozhodnutím postižena. Česká republika naštěstí má mnoho talentovaných hráčů v KHL i Extralize, takže o tým, který poskládal trenér Jandač se nemusíme vůbec bát. Díky tomuto rozhodnutí však neuvidíme na ledě Jakuba Voráčka, Radko Gudase nebo Davida Krejčího, jelikož hrají všichni v NHL. ===== Jaké hokejisty na olympiádě uvidíme? =====
V českém týmu máme 25 hokejistů. 3 brankáře, 8 obránců a 14 útočníků. Zatímco v Sochi jsme v bráně viděli Ondřeje Pavelce, Alexandra Saláka a Jakuba Kováře, letos máme novou sestavu. Do branky se postaví Pavel Francouz, Dominik Furch a Patrika Bartošáka. Do obrany se postaví Michal Jordán, Jan Kolář, Tomáš Kundrátek, Vojtěch Mozík, Jakub Nakládal, Ondřej Němec, Adam Polášek a Ondřej Vitásek. V útoku pak uvidíme Michala Birnera, Romana Červenku a Dominika Kubalíka, kteří hrají švýcarskou nejvyšší ligu. Dále poté hráče z české extraligy Martina Erata, Petra Koukala, Tomáše Mertla a Michala Vondrku. Z KHL poté na olympiádu pojedou Roman Horák, Jan Kovář, Lukáš Radil, Michal Řepík, Jiří Sekáč a Tomáš Zohorna. Jako první narazí naši hokejisté na
domácí Koreu. Zápas je čeká 15. 2.** ve 13:10 našeho času. O dva dny 17. 2. později se utkáme s Kanadou, vítězi minulé olympiády. Západ nás čeká v brzkých ranních hodinách - ve 4:10. Ihned následující den nás čeká zápas s hokejisty Švýcarska v 8:40.

Další české zápasy budeme vědět až po výsledcích ve skupině.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 454 | Průměrné hodnocení: 2.48

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

ZOH 2018: Program sedmého dne je pro české sportovce nabitý. Koho uvidíme?

Zítra nás čeká spousty fanouškovské práce! Na start se totiž postaví Martina Sáblíková, ve své nejsilnější disciplíně - 5 000 m. Uvidíme také obhájkyni zlata ze Sochi Evu Samkovou. Michal Březina...

celý článek

Zítra nás čeká spousty fanouškovské práce! Na start se totiž postaví Martina...

celý článek
Na lyže do slunné Itálie - 6 lyžařských středisek pro celou rodinu

Možná se právě rozhodujete, kam byste před koncem sezóny ještě vyrazili na zimní dovolenou. Lyže, pravý sníh, kilometry upravených sjezdovek, žádné čekání ve frontě na lanovku a dech beroucí...

celý článek

Možná se právě rozhodujete, kam byste před koncem sezóny ještě vyrazili na...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no