Rozšířené

Pravidla závodů: Krasobruslení jako jeden z nejkrásnějších sportů olympiády

Krasobruslení je pastvou pro oči
Krasobruslení je pastvou pro oči
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Krasobruslení je jeden z nejkrásnějších sportů olympiády. Kombinuje umění a sport v jednu krásnou disciplínu. Krasobruslení se výborně sleduje, protože na ledu se pořád něco děje a sledovat ladné pohyby bruslařů je pastva pro oči. Krasobruslení se dělí na soutěž mužů, žen, párů, týmová soutěž a tanec na ledě.

KVALIFIKACE

Hlavní kvalifikační událostí bylo mistrovství světa v krasobruslení 2017 v Helsinkách. Další kvalifikační událostí byla Nebelhorn Trophy, která se konala v Německu. Celkově se na olympiádu může kvalifikovat 148 krasobruslařů. Každá země může do každé disciplíny nominovat až 3 sportovce. Jedinou výjimkou je týmová soutěž, do které lze nominovat pouze jeden tým složený z účastníků olympiády.

VYBAVENÍ

Pro krasobruslení je potřeba pouze brusle a kostým. Není to ale tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Ostří brusle je 3,5-6,8 mm široké a vyrobené z kalené oceli. Ledové plochy se ovšem dotýkají pouze hrany ostří, uprostřed je tedy mezera. Každý bruslař preferuje jinou velikost podpatku. Tanečníci nosí většinou vysoké podpatky, což jim umožňuje mít váhu na špičkách a lépe zvládat změny směru a rychlé kroky. Každý předek brusle má tzv. zuby, které slouží k odrážení a také k odrazům ke skokům. Samotná bota je vyrobena z kůže a má extra vyztužení kolem kotníku, aby se co nejvíc zabránilo úrazu. Brusle musí být pevně uvázaná, aby správně držela kotník. Krasobruslařský kostým se skládá z topu a sukně, kalhot nebo punčoch pro ženy a z topu a dlouhých kalhot pro muže.

PRAVIDLA

Krátký program mužů, žen i párů trvá 2 minuty 50 sekund. Volná jízda pro ženy trvá mezi 3:50 a 4:10 minutami a pro muže a páry volná jízda trvá mezi 4:20 a 4:40 minutami. Hudba pro jejich vystoupení nemá pevně daný žánr, musí pouze být rytmická a musí tvořit zajímavé a zábavné vystoupení. Olympijské hry v Pjongchangu jsou první hry, na kterých je povolena hudba s textem. Pro tanec na ledě byla hudba s textem povolena již předtím. Tanec na ledě je kontrolován Mezinárodní bruslařskou unií (ISU) a žánr hudby je téže diktován touto organizací. Pro Olympijské hry v Pjongchangu musí být hudba v rytmu rumby plus další latinskoamerické rytmy jako samba, mambo, salsa apod. Všem účastníků musí být patnáct let pře 1. červencem 2017.

BODOVÁNÍ

Krasobruslaři získávají dva druhy známek – známku za techniku TES (skoky, piruety apod.) a za program PCS (umělecká stránka, interpretace a prezentace). O bodování se stará 12 porotců. Celkové skóre TSS se počítá jako součet známky za techniku a za program s odečtením bodů za pády, nepovolené prvky, časový limit apod. Sportovci mají velkou variaci skoků a sestav, ze kterých mohou vybírat. Nejznámější jsou Toe loop, Lutz, Axel apod.

FORMÁT SOUTĚŽE

Pro jedince a páry se soutěž dělí na dvě části: krátký program a volná jízda. Pro jedince: 24 z 30 závodníků postupuje z krátkého programu do volné jízdy. Pro páry: 16 z 20 párů postupuje do volné jízdy. Pro tanec na ledě se soutěž též dělí na dvě části, stejné jako pro jedince. Do volné jízdy postupuje 20 z 24 párů.

TÝMOVÁ SOUTĚŽ

Týmová soutěž v krasobruslení funguje podobně jako týmová soutěž v gymnastice. Nejlepší jedinci z každého státu jsou spojeni v tým, kdy každý provede svoji disciplínu. Po krátkém programu se sečtou body závodníků přidělených podle umístění. 5 týmů s nejvyšším bodovým součtem postupuje do volných jízd. Po dokončení volných jízd se sečtou všechny body uděleny týmu během týmové soutěže a tým s nejvyšším počtem bodů získá zlatou medaili.

ZAJÍMAVOSTI

Čeští krasobruslaři jsou vlastníky pěti olympijských medailí – jedné zlaté (Ondřej Nepela, Sapporo 1972), jedné stříbrné (Karol Divín, Squaw Valley 1960) a tří bronzových (Petr Barna, Albertville 1992; Josef Sabovčík, Sarajevo 1984; Hana Mašková, Grenoble 1968).
Za Českou republiku je nominovaný jediný muž Michal Březina.

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

V Korei se představí 5 českých krasobruslařů - Michal Březina, Martin Bidař, Anna Dušková, Michal Češka, Cortney Bree Mansour.

Michal Březina je v Čechách známou osobností. Má za sebou již několik úspěchů na evropské i světové sféře. Na Mistrovství Evropy získal letos 8. místo. Uvidíme ho na našich obrazovkách v pátek 16. února a v sobotu 17. února vždy ve 2:00 ráno CET. V pátek se můžeme těšit na krátký program a v sobotu poté na volnou jízdu.

Martin Bidař se představí na ledě spolu s Annou Duškovou. Na Mistrovství Evropy juniorů v roce 2016 vybojovali zlatou medaili. Mezinárodní dvojice Michal Češka a Courtne Bree Mansour spolu tančí na ledě od roku 2011. Taneční páry uvidíme v pondělí a v úterý 19. a 20. února vždy ve 2:00 CET. Stejně jako u závodů mužů nás čeká první krátký program a poté volné jízdy.

JAK DLOUHO ZBÝVÁ DO ZAČÁTKU OLYMPIÁDY?

Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zdroj: Snímek použit na základe licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 4.33

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek
5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no