Rozšířené

Pravidla závodů: 5 disciplín akrobatického lyžování

Ski cross je jedním z disciplín na olympiádě
Ski cross je jedním z disciplín na olympiádě
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Akrobatické lyžování je olympijská disciplína, pod kterou bychom si představili létání vzduchem a šílené akrobatické kreace. Tyto prvky sice nalezneme ve všech odvětvích akrobatického lyžování, avšak v různém množství. Mezi disciplíny patří: jízda v boulích, akrobatické skoky, skicross, slopestyle a U-rampa. V každé disciplíně soutěží muži i ženy, každý ve své kategorii.

KVALIFIKACE

Na Olympijské hry v Pjongchjangu bude celkově soutěžit 282 akrobatických lyžařů. Každá země může vyslat maximálně 30 lyžařů z toho maximálně 16 žen nebo 16 mužů. V každé disciplíně můžou soutěžit až 4 sportovci jedné národnosti.

Kvalifikační období trvá od 1.6.2016 až do 21.1.2018. Olympijské kvóty jsou přidělovány na základně bodů v žebříčku FIS získaných během kvalifikačního období. Národnosti, kterým byly přiděleny kvóty, mohou nominovat své sportovce, kteří se umístili mezi 30 nejlepšími v disciplínách FIS Světového poháru 2017 nebo FIS Mistrovství světa 2017 a zároveň získali určitý počet bodů FIS.

Jižní Korea, jakožto pořadatelská země má garantováno minimálně jedno místo v každé disciplíně. Závodníci, kteří chtějí závodit ve skicrossu, musí být narozeni před 1. lednem 2002, v ostatních disciplínách před 1. lednem 2003.

VYBAVENÍ

Hlavní a nezbytnou součástí vybavení pro akrobatické lyžování jsou lyže. Jejich délka a styl se liší podle disciplíny, pro kterou jsou určeny. Vedle lyží jsou také potřebné hůlky, které slouží k udržování rovnováhy a také pomáhají atletovi při zrychlování a zatáčení.

Helma je další nezbytností, bez které nebude sportovci umožněno startovat. Helmy jsou vyrobené z tvrdého plastu, aby se předešlo zranění hlavy. Obleky jsou vybírány týmy tak, aby umožňovaly co nejjednodušší pohyb. Dresy pro skicross mají přísnější požadavky, přiléhavé aerodynamické dresy používané při alpském lyžování nejsou povoleny.

V dresech je doporučeno mít vycpávky na zádech, rukou a bocích, které brání zranění v případě pádu. Při jízdě v boulích je potřeba mít přidanou podporu kolen, proto dresy často obsahují kolenní pásky, které mají odlišnou barvu než dres, a kromě podpory kolen také poutají pozornost porotců na kolena.

Boty používané při akrobatickém lyžování jsou navrženy tak, aby vyhovovaly všem částem dané disciplíny. Doplňujícím vybavením jsou brýle, které chrání oči sportovce před sněhem, větrem a sluncem.

DISCIPLÍNY

U-RAMPA

U-rampa je nová disciplína, přidaná na olympiádu roku 2014. Závodníci zdolávají dráhu ve tvaru U se stěnami vysokými 6,5 metru. Během průjezdu rampou předvádějí různé triky na obou stěnách. Soutěž se skládá z kvalifikačního kola a finále. V kvalifikaci začíná 30 mužů a 24 žen.

Kvalifikační kolo se skládá ze dvou sjezdů, z nichž se počítá ten lepší. 12 nejlepších závodníků kvalifikace postupuje do finále. Body, které závodníci získali v kvalifikaci se do finále nepřenášejí. Ve finále mají závodníci tři pokusy, počítá se pouze ten nejlepší.

Výkony jsou hodnoceny pěti rozhodčími. Každý uděluje známky od 1-100 a bodové ohodnocení je počítáno aritmetickým průměrem všech známek. Během hodnocení rozhodčí posuzují 5 kategorií: výška, obtížnost, různorodost předvedených triků, provedení a návaznost. Při bodování neexistuje matematický vzorec pro počítání bodů, proto je každý závod v hodnocení jedinečný.

BOULE

Boule jsou disciplína, při které závodníci sjíždějí sjezdovku sestavenou z nahrnutého sněhu známého jako boule a dvou skokánků, na kterých musí závodník předvést akrobatický prvek. I když je rychlost součástí disciplíny, nejedná se o klíčový faktor.

Rozhodčí hodnotí schopnost atleta překonat náročný terén i triky předvedené při skoku. Závod se skládá z pěti kol, dvou kvalifikačních a tří finálových. Z prvního kola postupuje 10 závodníků s nejvyšším počtem bodů přímo do finále. Zbylých 20 soutěží znovu a 10 s nejlepším časem (lepší z obou dvou pokusů) postoupí do finále. Z prvního finálového kola postupuje 12 nejlepších do druhého. Do třetího kola – superfinále – postupuje 6 nejlepších. Ze třetího kola vzejde vítěz.

Celkové skóre jedince se skládá ze tří částí: otáček, vzduchu a rychlosti. První dvě části jsou hodnoceny pěti rozhodčími. Celkem může závodník získat 100 bodů (60 za otočky, 20 za vzduch a 20 za rychlost).

Při hodnocení otáček každý rozhodčí hodnotí, jak dobře byla zvládnuta jízda v boulích. Při hodnocení se pozorují tato kritéria: fall line (nejkratší možná vzdálenost od startu do cíle), oblouky, pokrčování a narovnávání v boulích, pozice horní poloviny těla. V kategorii vzduch se hodnotí kvalita skoku (hlavně přistání), výška a délka skoku a návaznost. Rychlost je dohodnocena podle ustanovení komise FIS.

SLOPESTYLE

Slopestyle neboli jízda ve snowparku je další z velmi mladých olympijských disciplín. Na program byla přidána roku 2004. při jízdě ve snowparkem musí závodníci překonat jak skokánky, tak různá zábradlí a rampy, na kterých předvádí různé triky. Snowpark pro Olympijské hry v Pjongchjangu obsahuje 3 skokánky a 3 rampy.

Závod se skládá ze dvou kol – kvalifikace a finále. V kvalifikaci se utká 30 mužů a 24 žen, z nichž 12 nejlepších postupuje do finále. V kvalifikaci má každý 2 pokusy, ze kterých se počítá ten lepší. Ve finále došlo ke změně oproti minulé olympiádě, každý finalista má 3 pokusy, počítá se ten nejlepší jako obvykle.

Na hodnocení se podílí 5-6 rozhodčí a 1 hlavní rozhodčí, který dohlíží na hladký průběh a správnost hlasování. Každý závodník může dosahovat až 100 bodů. Při bodování rozhodují tato kritéria: výška a dálka skoku, přistání na správném místě, obtížnost a variabilitu triků, provedení a návaznost. Při hodnocení, stejně jako u U-rampy, neexistuje přesný vzorec bodování, body slouží k seřazení sportovců od nejlepšího k nejhoršímu.

AKROBATICKÉ SKOKY

Při akrobatických skocích překonávají závodníci vysoký skokánek, na kterém musí předvést různé triky, skládající se z vertikálních a horizontálních vrutů, salt apod. soutěž probíhá v pěti kolech – dvou kvalifikačních a tří finálových. První kolo dokončí všech 25 závodníků, z nich 6 nejlepších postoupí rovnou do finále, zbylých 19 projde druhým kolem. Po druhém kole 6 nejlepších (počítá se lepší z obou časů) doplní první šestici ve finále. Z prvního finálového kola postupuje 9 závodníků, ze druhého 6. vítěze určí tzv. superfinále.

V každém kole má závodník jen jeden pokus. Při počítání skóre se sledují 3 klíčové aspekty: provedení, vzduch a přistání. Celkem může jedinec dosáhnout 150 bodů. Při hodnocení výkonu ve vzduchu se porotci soustředí na odraz a také na výšku a délku skoku.

Při provedení se pečlivě sleduje pozice rukou, horní poloviny těla a lyží, dále pak preciznost provedení a načasování. Při přistání se hodnotí hlavně stabilita při dopadu a plynulá návaznost na dojezd do cíle. Na závěrečném skóre se též podepíše náročnost provedeného triku. K nejznámějším sportovcům, kteří reprezentovali Českou republiku v akrobatických skocích, patří Aleš Valenta.

SKICROSS

Skicross je rychlostní disciplína. Cílem každého závodníka je projet celou trať v co nejkratším čase. Celá trať je protkaná nejrůznějšími skoky, zatáčkami a dalšími nerovnostmi. Tato disciplína byla na olympiádě představena roku 2010.

Celá soutěž se skládá ze dvou částí – prvního kola, které určí rozložení rozjezdů do druhé, eliminační části. Do eliminační části se tedy kvalifikují všichni závodníci, kteří projdou kolem prvním. Eliminační část se skládá ze čtyř kol. Do dalšího kola postupují vždy dva nejlepší z každého rozjezdu. V každém rozjezdu jsou 4 závodníci.

Z předešlého kola jsou jim určeny barevné dresy: nejrychlejší má červenou, druhý zelenou, třetí modrou a čtvrtý žlutou. Na základě jejich umístění si také vybírají startovní blok (první si vybírá červený, další modrý atd.).

Během závodu není dovoleno dotýkat se ostatních závodníků, ani udělat cokoliv, co by vyústilo v soupeřův pád nebo narušení jeho jízdy. Porušení těchto pravidel vede k okamžité diskvalifikaci. Pokud má závodník pocit, že došlo k porušení pravidel, které nebylo zaznamenáno, může podat žádost o přezkoumání před zahájením dalšího sjezdu.

V případě, že v cíli není zcela jasné, kdo přejel cílovou čáru jako první, zkoumá se fotofinish, ve kterém se hledá, čí vrchní polovina těla prošla cílem dřív, nohy a lyže se nepočítají. Velice úspěšným reprezentantem byl Tomáš Kraus, několikanásobný mistr světa.

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Stejně jako u short tracku nás bude v akrobatickém lyžování reprezentovat pouze jedna žena. Tou je Nikol Kučerová, která bude bojovat ve ski crossu. Ten je v programu 23. února v 5:15 CET.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 1.00


Dále čtěte:

Na hřebeny za Krkonošským sluníčkem

Když jsme ráno o půl 8 nasedali do auta, přemýšlela jsem, jestli jsem optimista nebo jenom naivní, když věřím předpovědím počasí. Slibují-li slunečné dny, je zataženo a ještě není večer, budu...

celý článek

Když jsme ráno o půl 8 nasedali do auta, přemýšlela jsem, jestli jsem optimista...

celý článek
Největší lyžařské údolí na světě? To je s 515 km sjezdovek rakouský Zillertal!

Jen 5 hodin jízdy z Prahy se nachází lyžařská oblast Zillertal, která se pyšní titulem největší lyžařské údolí na světě. Celkem zde naleznete 515 km sjezdovek, což je přibližně stejná...

celý článek

Jen 5 hodin jízdy z Prahy se nachází lyžařská oblast Zillertal, která se pyšní...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no