Rozšířené

Pravidla závodů: 7 disciplín alpského lyžování

Šárka Strachová (Záhrobská) při závodech v alpském lyžování
Šárka Strachová (Záhrobská) při závodech v alpském lyžování
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Alpské lyžování se dělí do sedmi různých disciplín. Jedná se o: sjezd, slalom, obří slalom, super obří slalom a super kombinaci. Všechny disciplíny mají ženskou a mužskou větev. Dále pak existuje týmový závod, ve kterém dochází ke kombinaci mužů a žen.

KVALIFIKACE

Každá země může vyslat až 22 sportovců, z toho maximálně 14 od každého pohlaví, kteří budou závodit v alpském lyžování. Každé disciplíny se můžou zúčastnit maximálně 4 závodníci za každou zemi. Každá země získává místa v sestavě na základě žebříčku Světového poháru v alpském lyžování a Seznamu přidělení olympijských kvót. Všichni účastníci musí být narozeni před 1. lednem 2002. Celkově se alpského lyžování zúčastní 320 sportovců.

VYBAVENÍ

Každý sportovec musí mít svoje lyže a vázání, hůlky a vosk. Dále je nutná přilba, bez které nebude závodníkovi povoleno startovat a ochranné brýle. Závodní dresy jsou navržené tak, aby byly přiléhavé a tím nezvyšovaly odpor vzduchu. Závodník může být diskvalifikován za použití nepovoleného nebo nepovoleně vylepšeného vybavení.

DISCIPLÍNY ALPSKÉHO LYŽOVÁNÍ

SJEZD

Sjezd je rychlostní disciplína. Trať je dlouhá až 4 kilometry a závodníci se musí vypořádat s různými skoky, oblouky ve velké rychlosti a rovnými pasážemi. Soutěž se skládá pouze z jednoho kola a vítězem se stává závodník s nejrychlejším časem.

SLALOM

Slalom je pokládán za technickou disciplínu. Od sportovců je vyžadováno, aby se udrželi v dráze a ve vysoké rychlosti projeli všemi brankami. Pokud závodník mine branku, je mu dovoleno vystoupat zpátky a branku projet. Každý závodník projíždí slalomem dvakrát a oba jeho časy se sčítají. Vítězem se stane sportovec s nejnižším součtem obou časů.

OBŘÍ SLALOM

Obří slalom je téže technickou disciplínou. Závodník musí projet méně brankami, které jsou dále od sebe, což má za následek vyšší rychlost. Každý závodník překoná trať dvakrát a závodník s nejnižším součtem obou časů se stane vítězem.

SUPER OBŘÍ SLALOM (SUPER-G)

Super obří slalom je považován za rychlostní disciplínu, i když potřebuje více techniky než sjezd, protože závodník musí projet brankami. Vítěz je určen na základě nejrychlejšího času, jelikož každý závodník má pouze jedem pokus.

SUPERKOMBINACE

Superkombinace se skládá z jednoho sjezdu následovaného jedním slalomem později v ten samý den. Vítěz je sportovec, který v součtu obou dosáhne nejnižšího času.

TÝMOVÝ ZÁVOD

V týmovém závodě soutěží 16 týmů po čtyřech – dva muži a dvě ženy. Týmy jsou rozděleny do pavouka a v každém kole proběhnou čtyři závody jeden na jednoho. Za vítězství či remízu se uděluje 1 bod. Vyhraje tým s vyšším součtem bodů. Pokud je stav 2:2, rozhoduje součet časů nejrychlejšího muže a nejrychlejší ženy.

ZAJÍMAVOSTI

Alpské lyžování debutovalo na olympiádě roku 1936 jedinou disciplínou, kterou byla alpská kombinace. Od roku 1988 jsou disciplíny v podobě, jaké je známe dnes.

Při sjezdu někteří závodníci dosahují rychlosti až 150 km/h. Není divu, že musí nosit přilbu.

Česká republika má z alpského lyžování pouze dvě olympijské medaile, obě bronzové. První vybojovala Olga Charvátová za tehdejší Československo na Olympijských hrách v Sarajevu roku 1984 ve sjezdu. Druhou medailistkou je Šárka Strachová (medaili získala pod rodným jménem Záhrobská), která získala medaili ve sjezdu roku 2010 na olympiádě ve Vancouveru.

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Na ZOH nás budou reprezentovat Martina Dubovská, Ester Ledecká, Gabriela Capová Kateřina Pauláthová, Kryštof Krýzl, Ondřej Berndt, Filip Forejtek, Jan Zabystřan. Na poslední chvíli byl pak nominován i Adam Kotzmann.

Ester Ledecká je rozhodně star letošního SP ve snowboardu. Na olympiádě však bude startovat i na lyžích, konkrétně ve sjezdu. V Kanadě si dojela na začátku prosince pro krásné 7. místo! Martina Dubovská se zúčastnila již her v ruské Soči, kde dojela ve sjezdu na skvělém 22. místě. Kryštof Krýzl je již zkušeným závodníkem. Účastnil se již her v Turíne (2006), kde si dojel pro 20. místo v kombinaci.

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

JAK DLOUHO ZBÝVÁ DO ZAČÁTKU OLYMPIÁDY?

Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zdroj: Snímek použit na základe licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 7 | Průměrné hodnocení: 3.57

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek
5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no