Rozšířené

Pravidla závodů: Jaké jsou disciplíny v běhu na lyžích?

Olympijský sport běh na lyžích
Olympijský sport běh na lyžích
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Běh na lyžích je olympijská disciplína, které se na rozdíl od biatlonu netěší takové oblibě, přestože rozdíl mezi oběma disciplínami je pouze střelba. Běh na lyžích také nabízí větší variabilitu disciplín. Mezi dvanáct disciplín běhu na lyžích se pro muže řadí: 30 km Skiatlon, sprint jedinců a týmů, 15 km individuál, 50 km hromadný start a štafeta 4×10 km. Pro ženy se sem řadí: 15 km Skiatlon, sprint jedinců a týmů, 10 km individuál, 30 km hromadný start a 4×5 km štafeta. Pravidla pro běh na lyžích jsou stejná pro muže i ženy, liší se pouze délkou tratí.

KVALIFIKACE

V běhu na lyžích bude celkově soutěžit na 310 sportovců. Každou zemi může reprezentovat 12 mužů nebo 12 žen, ale dohromady může země vyslat 20 závodníků. Místa na olympiádu se přidělují podle žebříčku FIS. Každá země s dostatkem atletů může nominovat jeden tým do každé štafety a týmového závodu.

VYBAVENÍ

Pro běh na lyžích se využívá dvou hlavních druhů běžek. Běžky na klasiku a běžky na bruslení (freestyle). Rozdíly v těchto běžkách si za také můžete přečíst na NaSvah.cz. Do běžek se používají speciální boty i vázání, které je docela odlišné od sjezdových lyží. Bota se do vázání upíná pouze na špičce a pata se nechává volná. Dále závodníci potřebují hůlky. Běžecké hůlky jsou delší než hůlky pro sjezdové lyžování. Obě hůlky musejí být stejně dlouhé. Další nezbytnou součástí výbavy jsou mazací vosky. Pro různé sněhové podmínky existují různé vosky. Technici zkoumají sněhové podmínky a jejich vývoj, aby použili správný vosk. Jak namazat běžky najdete zde (odkaz na Terezky článek až bude na webu).

DISCIPLÍNY

INDIVIDUÁLNÍ ZÁVOD

Závodníci opouštějí startovní čáru po jednom každých 30 sekund. Výhercem se stane jedinec, který dráhou proběhne v co nejnižším možném čase. K běhu se používá freestyle. Délka trati pro muže je 15 km, pro ženy 10 km.

SPRINT

Sprint je jedna z disciplín s nejsložitějším průběhem. V prvním kole je každý závodním vpuštěn na trať jednotlivě, 30 nejlepších běžců postoupí do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále jsou běžci rozděleni do pěti rozjížděk po šesti. Do semifinále postupuje 12 lidí – první a druhý z každé rozjížďky a dva závodníci, kteří měli nejlepší čas, ale neumístili se na prvním nebo druhém místě ve své rozjížďce. Ze dvou semifinálových rozjížděk postupuje 6 závodníků – ti, kteří se umístili na prvním a druhém místě ve svých rozjížďkách a pak jedinci, kteří se celkově umístili na pátém a šestém místě. Pro sprint se používá klasická běžecká technika a trať je 1,8 km dlouhá pro muže a 1,3 km pro ženy.

TÝMOVÝ SPRINT

Při týmovém sprintu dochází ke střídání běžců. Každý závodník musí uběhnout 3 kola, celkově tedy tým uběhne 6 kol. Závod začíná se dvěma rozjížďkami, ze kterých postupuje 10 týmů do finále. Každá rozjížďka začíná hromadným startem. Týmy, které skončili první nebo druzí ve své rozjížďce, pak také šest dalších týmů s nejlepšími časy, kteří se ovšem neumístily na 1. nebo 2. místě. K běhu je používána technika freestyle. Trať jednoho kola je pro muže 1,8 km, celkově tedy 10,8 km. Pro ženy se jedná o 1,3 km za kolo, tedy 7,8 km celkem.

SKIATLON

Skiatlon je disciplína, která testuje závodníky v obou stylech běhu, klasice i freestyle. První část závodu je běhána klasickým stylem. Po doběhnutí první části atleti vymění běžky na klasiku za běžky na freestyle a běží druhou část závodu. Závod začíná hromadným startem a trať je dlouhá 15+15 km pro muže a 7,5+7,5 km pro ženy. Jedná se pouze o jednokolový závod.

ZÁVOD S HROMADNÝM STARTEM

Závod s hromadným startem nezačíná ničím jiným než hromadným startem. Tohoto závodu se účastní na 50 závodníků každého pohlaví. Tomuto závodu se často říká maraton zimních Olympijských her. Také jako maraton, tento závod se běží až poslední den Olympijských her. Závod je běhán klasickou technikou. Délka trasy pro muže je 50 km a pro ženy 30 km.

ŠTAFETA

Při štafetě velice záleží na rozložení sil, protože první dvě kola jsou běhána klasickou technikou a druhá dvě ve freestyle. Protože je nemožné držet v ruce zároveň hůlku a štafetový kolík, běžci si štafetu předávají pouze dotykem. Trať pro muže je dlouhá 4×10 km a pro ženy 4×5 km.

DISKVALIFIKACE

Závodník může být diskvalifikován, pokud během jednoho závodu dvakrát dopustí porušení pravidel. Mezi porušení pravidel patří: použití freestyle techniky v závodě klasické techniky (o porušení se nejedná v označených rozích, kde je povoleno se odstrčit k dokončení zatáčky); změna trati několikrát za sebou, aby byl znemožněn postup soupeřů; pokud se jedinec během stoupání stromečkovou technikou začne odrážet, což je považováno za freestyle.

ZAJÍMAVOSTI

Mužský štafetový tým Švédska bude na olympiádě v Pjongchangu bojovat o třetí zlatou medaili v řadě.

Nejúspěšnější českou běžkyní na lyžích je Kateřina Neumannová, držitelka jedné zlaté (30 km, Turín 2006), čtyř stříbrných (skiatlon, Turín 2006; 15 km klasika, Salt Lake City 2002; kombinace, Salt Lake City 2002; 5 km klasicky, Nagano 1998) a jedné bronzové medaile (kombinace, Nagano 1998).

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Na olympiádu se podívá celkem 10 českých běžců (z původních 6 nominovaných). K prvně nominovaným ženám Kateřině Berouškové a Petře Novákové přibudou další 3 ženy a to teprve sedmnáctiletá Barbora Havlíčková, Patra Hynčicová a Kateřina Grohová. Dále poté 5 mužů - Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák a později donominovaní Aleš Razým a Miroslav Rypl. Přihlášky se museli podat do 27. ledna a tak se tato sestava již měnit nebude.

O Petře Novákové i jejím bratru Michalovi Novákovi je v poslední době hodně slyšet, jelikož stále postupují vzhůru a jejich výsledky se zlepšují. Petra se již účastnila her v Sochi a tak má již premiéru za sebou. Pravidelně jezdí velmi kvalitní výsledky a umisťuje se i v TOP 10. Pro druhou ženu Kateřinu Berouškovou to budou její první hry. Běhu na lyžích se přitom věnuje naplno pouze 6 let.

Martin Jakš je již ostříleným závodníkem v tomto sportu. Účastnil se již olympiády ve Vancouveru v roce 2010, kde obdržel bronz ve štafetě. V Sochi pak skončil v elitní 10 v týmových závodech. O Michalu Novákovi již byla řeč. Jako bratr Petry stále stoupá nahoru a v letošních závodech SP byl již několikrát na bodech. Petr Knop byl velmi úspěný na závodech juniorů a na seniorských závodech stále sbírá zkušenosti.

Program

Skiatlon ženy - sobota 10. února v 8:15 CET
Skiatlon muži - neděle 11. února v 7:15 CET
Individuální sprint žen - úterý 13. února v 9:30 CET
Individuální sprint mužů - úterý 13. února v 12:00 CET Závod na 10 km volně - čtvrtek 15. února v 7:30 CET
Závod na 15 km volně - pátek 16. února v 7:00 CET
Štafeta muži 4 x 10 km - neděle 18. února v 7:15 CET
Sprint dvojic mužů a žen - středa 21. února v 9:00 CET a v 11:00 CET
Závod mužů s hromadným startem na 50 km klasicky - sobota 24. února v 6:00 CET
Závod žen s hromadným startem na 30 km klasicky - neděle 25. února v 7:15 CET

JAK DLOUHO ZBÝVÁ DO ZAČÁTKU OLYMPIÁDY?

Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zdroj: Snímek použit na základe licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 2.33

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek
5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no