Rozšířené

Pravidla závodů: Závody bobů v ledových korytech

Závody na bobech
Závody na bobech
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Bobování je olympijská disciplína, která se do povědomí diváků dostala také díky filmu Kokosy na sněhu (1993). Soutěž spočívá v projetí trati v bobu, v co nejkratším čase. Tato disciplína je rozdělená na tři kategorie: mužský dvojbob, ženský dvojbob a čtyřbob.

KVALIFIKACE

Každá země může vyslat maximálně 3 týmy do každé kategorie. Celkově se tedy závodů zúčastní na 170 bobistů a bobistek. Počet týmů každé země, který se kvalifikoval na olympiádu se určuje podle žebříčku IBSF.

VYBAVENÍ

Každý tým potřebuje svůj bob. Ten je vyrobený z oceli a tvrzeného skla a jeho parametry byly určeny roku 1984 Mezinárodní sportovní federací. Bobisté musí mít helmu, oblek navržený, aby snižoval odpor vzduchu, vestu, která v případě havárie bobu zabrání ledovým popáleninám. Dále pak boty s hroty, které umožňují jednodušší rozběh po ledu.

DISCIPLÍNY

DVOJBOB

Bob je obsluhován dvěma osobami, řidičem a brzdičem. Závod trvá dva dny a každý bob projede dráhu čtyřikrát. Vítězem se stane posádka s nejnižším součtem všech časů. Stejná pravidla platí pro mužský i ženský dvojbob. Zároveň muži i ženy soutěží na stejné trati. Maximální váha mužského dvojbobu je 390 kg i s posádkou, maximální váha ženského je 325 kg.

ČTYŘBOB

Posádka bobu se skládá ze čtyř jedinců. Řidiče, brzdiče a dvou běžců. Po čtyřech sjezdech rozdělených do dvou dnů se vítěz určí součtem všech čtyř časů. Ve čtyřbobu jsou povoleny starty pouze mužských nebo smíšených týmů. Maximální váha čtyřbobu je 630 kg.

ZAJÍMAVOSTI

Pilot bobu nemůže být nahrazen, v případě nemoci nebo zranění, tým nemůže nastoupit. Běžci a brzdič mohou být nahrazeni.

Aby byl sjezd počítán, bob musí projet cílovou čarou. Může být naboku nebo hlavou dolů, ale musí projet. Pokud bob není schopný pokračovat v jízdě následkem nehody, posádka je diskvalifikována. Při ztrátě bobu je posádka téže diskvalifikována. Nejlepší umístění českého bobového týmu je 7. místo ve dvojbobu na olympiádě v 1994 v Lillehammeru.

Na Olympijské hry v Pchjongchangu se z Česka snaží kvalifikovat pouze muži, dva čtyřboby a dva dvojboby.

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Celkem odjede do jihokorejského Pchjongčchangu 9 bobistů, a to Dominik Dvořák, David Egydy, Jakub Havlín, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jan Vrba a Jan Stokláska (ten je v roli náhradníka). Poprvé v historii má ČR na olympiádě 2 posádky dvojbobů i 2 posádky čtyřbobů.

Na závody se můžete těšit u dvojbobů 18. února ve 12:05 CET, kdy se jede 1. a 2. jízda. Další 2 se jedou o den později ve 12:15. Čtyřboby nás poté čekají předposlední a poslední den her, tedy 24. a 25. února vždy v 1:30 CET.

JAK DLOUHO ZBÝVÁ DO ZAČÁTKU OLYMPIÁDY?

Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zapálení olympijského ohně v Řecku
Zdroj: Snímek použit na základe licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 3.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek
5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no