Rozšířené

Pravidla závodů: Severská kombinace je jediným sportem na olympiádě, kterého se účastní pouze muži

Pravidla zavodů severské kombinace
Pravidla zavodů severské kombinace
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Severská kombinace je jediná olympijská disciplína, které se účastní pouze muži. Jedná se o kombinaci dvou disciplín: skoku na lyžích a běhu na lyžích. Norská kombinace byla poprvé uvedena na olympijských hrách roku 1924 v Chamonix. Severská kombinace má tři disciplíny: střední můstek+10 km, vysoký můstek+10 km a soutěž družstev.

Kvalifikace

Na Olympijské hry v Pchjongčchangu se na severskou kombinaci může nominovat 55 mužů. Každá země může vyslat maximálně 5 mužů, maximálně 4 na disciplínu a jeden tým. Kvóty jsou přidělovány na základě umístění atletů dané země na Olympijském kvalifikačním seznamu, který vzniká kombinací výsledného pořadí ve FIS Světovém poháru za dvě sezóny (2016-2018). Každá země má přidělené jedno místo za každého atleta umístěného do 50. místa, pokud je umístěno více než 5 sportovců z jedné země, počítá se pouze pět prvních. Každý závodník, který se chce zúčastnit severské kombinace musí být narozen před 1. lednem 2003.

Vybavení

Každý závodník potřebuje dva druhy lyží – lyže na skoky a lyže na běh. Lyže na skok mají maximální délku 145% výšky závodníka, lyže na běh můžou mít maximálně 2 metry. Dále každý potřebuje dva páry bot, jedny na skákání, které mají za úkol držet nohu pevně, ale také umožňují náklon dopředu. Boty na běh na lyžích jsou měkké a upínají se pouze na špičce. Pro skok je dále potřeba speciální oblek z mikrovláken, který musí sedět přesně na tělo. Materiál je stejný pro všechny.

Jeden z nejčastějších důvodů pro diskvalifikaci je použití obleku z neschváleného materiálu. Dále pak závodníci nosí rukavice, helmu a brýle. Pro běh potřebují atleti oblek z elastického materiálu, který je přesně na tělo, hůlky a v neposlední řadě také mazací vosky.

Bodování

Bodování se využívá pouze pro bodování první části, skoku na lyžích. Pět porotců hodnotí odraz, délku skoku, kontrolu během skoku, přistání a návaznost na dojezd. Každému mohou být přičteny nebo odečteny body v závislosti na směru a síle větru. Za dokonale provedený skok může sportovec dostat až 60 bodů. Podle počtu bodů se určuje umístění pro start v běhu na lyžích. Vítězem celé disciplíny se stane ten, kdo první projede cílovou čárou.

Střední/vysoký můstek + běh na lyžích 10 km

Tyto disciplíny se liší pouze výškou můstku, ze kterého závodníci skáčou. Pro Pchjongčchang je výška středního můstku 98 metrů a vysokého můstku 125 metrů. Skoky na lyžích probíhají dopoledne a běh na lyžích odpoledne v ten samý den. V běhu na lyžích závodníci startují vzhledem k umístění ve skoku na lyžích. Běh je dlouhý 10 km a vítězem se stane první probíhající cílovou čárou.

Soutěž družstev

Při soutěži družstev nejdříve každý člen týmu skáče z velkého můstku. Po doskákání všech se sečtou jejich body a na základě bodového ohodnocení se určí pořadí pro start v běžeckém závodě, který probíhá odpoledne téhož dne. Pro běh na lyžích se jedná o štafetu, kdy každý uběhne 5 km. Vítězem se stane ten tým, jehož poslední člen proběhne první cílovou čárou.

Česká výprava na ZOH v Pchjonchčchangu

Do Korei nás odjedou reprezentovat 4 sportovci- Lukáš Daněk, Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout a Tomáš Portyk. Představí se v závodě jednotlivců i v závodech týmů.

Závod na středním můstku a následný běh na 10 km je v programu ve středu 14. února od 7:00 CET (skoky) a 9:45 CET (běh). Závod na velkém můstku s během také na 10 km je naplánovaný na úterý 20. února od 11:00 CET (skoky) a 13:35 CET (běh). Týmový závod se pojede ve čtvrtek 22. února v 8:30 CET (skoky) a 13:45 (běh).

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Biatlonistka, která ví, co je fair play! Obhájí Darja Domracheva 3 zlaté ze Sochi?

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné olympiády. V témže roce vyhrála i velký křišťálový glóbus. Nyní je zpátky po zdravotní a těhotenské pauze. Žena,...

celý článek

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné...

celý článek
Doletěl jako poslední, ale získal si srdce fanoušků. Orel Eddie a jeho olympijský sen

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v Calgary a skokana na lyžích, který ačkoliv skončil poslední, miloval celý svět. Řeč je o skokanu na lyžích Michaelu...

celý článek

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no