Rozšířené

Pravidla závodů: U short tracku se používají žluté a červené karty stejně jako ve fotbale

Pravidla pro short track
Pravidla pro short track
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Short track je rychlobruslařská disciplína, která na rozdíl od klasického bruslení, jak už název napovídá, probíhá na krátké dráze. Jedno kolo měří 111,12 metru. Ovál není rozdělen na lajny, jediné vyznačení je v zatáčkách. Short track je spolu se saněmi nejpřesněji měřená disciplína

Mezi kategorie se řadí: 500 m muži/ženy, 1000 m muži/ženy, 1500 m muži/ženy, 3000 m ženy štafeta a 5000 m muži štafeta.

Kvalifikace

Celkem může v short tracku závodit 120 sportovců, 60 mužů a 60 žen. Každému členskému státu Mezinárodní bruslařské unie bude umožněno vyslat na Olympijské hry do Pjongchangu až 10 závodníků, 5 žen a 5 mužů, pokud je nominována také štafeta. Pokud štafeta nominována není, může země vyslat maximálně 3 muže a 3 ženy. Kvóty jsou určeny na základě ISU Světového poháru 2017. V každé kategorii můžou soutěžit maximálně 3 sportovci z jedné země. Každý atlet musí být starší patnácti let před 1. červencem 2017.

Vybavení

Nejdůležitější součástí vybavení pro short track jsou brusle. Ostří je umístěno na levé části boty, aby se při zatáčení podrážka vůbec nedotýkala ledu. Bota je vyrobena ze sklolaminátu a grafitu. Je vyšší než klasická brusle, aby poskytovala pořádnou podporu pro kotník. Mezi další povinné vybavení patří helma, která chrání před úrazem. Dále pak rukavice, které chrání před pořezáním prstů, oblek a chrániče na kolena, holeně a někdy i krk, které také chrání před pořezáním.

Disciplíny short tracku

500 m/1000 m

Formát soutěže je stejný pro závod na 500 m i pro závod na 1000 m. Celkem v prvním kole začíná 32 soutěžích. V prvním kole se jede 8 rozjezdů, každý po 4 lidech. Dva nejrychlejší z každého rozjezdu postupují do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále se jedou 4 rozjezdy po 4 lidech, z nichž opět dva nejrychlejší z každého rozjezdu postupují do semifinále. V semifinále se jedou dva rozjezdy po čtyřech lidech, dva nejrychlejší z každého rozjezdu postupují do finále A, druzí dva do finále B. Finále A určí medailisty, finále B určí pořadí 5.-8. místa.

1500 m

V prvním kole začíná 36 závodníků, kteří jsou rozděleni do šesti rozjezdů po 6. Tři nejlepší z každého rozjezdu (celkem 18) postupují do semifinále. V semifinále se jedou 3 rozjezdy po šesti. První dva postupují do finále A, třetí a čtvrtý do finále B. Finále A rozhodne o umístění 1.-6. místa, finále B o umístění 7.-12. místa.

Ve všech kategoriích je pro jedince v B finále možné získat medaili, pokud je dostatečné množství účastníků finále A diskvalifikováno.

Štafety

Štafety probíhají ve dvou dnech. V každé štafetě se účastní 8 týmů z osmi zemí. V každém týmu jsou 4 bruslaři. V prvním kole probíhají dva závody, v každém 4 týmy. První dva týmy postupují do finále A, druhé dva do finále B. Štafeta může být předána kdykoliv, avšak každý musí jet minimálně jednou.

Štafeta se předává několikrát, závodníci se na ledě střídají, jak potřebují. Poslední dvě kola musí být zajeta stejným závodníkem. Předání štafety probíhá očividným dotykem dalšího závodníka. Finále A určí medailisty, finále B určí pořadí 5.-8.

Diskvalifikace

Závodníci mohou být diskvalifikování na základě několika přestupků.

  1. Úmyslné blokování a strkání nebo zpomalování ostatních.
  2. Dvakrát za sebou brzký start.
  3. Vyjetí z dráhy.
  4. Vykopnutí brusle.
  5. Konspirace dvou a více závodníků k diskreditování ostatních.

Při ukázání žluté karty je závodník diskvalifikován ze závodu a z dalšího pokračování. Žlutá karta se ukazuje při nebezpečném nebo hazardním manévru. Při štafetě je při ukázání karty diskvalifikován celý tým. Červená karta je ukázána, pokud rozhodčí zpozoruje úmyslně velice nebezpečný manévr, který by mohl ohrozit ostatní. Pokud závodník dostane červenou kartu, je diskvalifikován z celého závodu, vymaže se i skóre, které závodník získal v kolech před diskvalifikací a je napsán na úplný konec výsledkové listiny bez jakéhokoliv pořadí. Pří štafetě je při červené kartě diskvalifikován celý tým a ten, kterému byla karta ukázána také čelí individuálnímu trestu.

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

V této disciplíně nás bude reprezentovat jediná závodnice, a to Michaela Sejpalová. Uvidíme ji v závodech na 1500 metrů, který se jede v sobotu 17. února v 11:00 CET. V ostatních disciplínách short tracku se českým sportovcům nepodařilo nominovat.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Biatlonistka, která ví, co je fair play! Obhájí Darja Domracheva 3 zlaté ze Sochi?

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné olympiády. V témže roce vyhrála i velký křišťálový glóbus. Nyní je zpátky po zdravotní a těhotenské pauze. Žena,...

celý článek

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné...

celý článek
Doletěl jako poslední, ale získal si srdce fanoušků. Orel Eddie a jeho olympijský sen

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v Calgary a skokana na lyžích, který ačkoliv skončil poslední, miloval celý svět. Řeč je o skokanu na lyžích Michaelu...

celý článek

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no