Rozšířené

Pravidla závodů: V závodech na saních se sportovci řítí rychlostí až 140 km/h. Jak je to s pravidly?

Pravidla závodů na saních na ZOH
Pravidla závodů na saních na ZOH
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Saně je jedna z nejnebezpečnějších olympijských disciplín. Při jízdě na saních se závodníci řítí dráhou podobnou bobové dráze rychlostí až 140 km/h a snaží se trať překonat v co nejkratším čase.

Závodníci leží na saních na zádech, nohama napřed. V závodech na saních závodí muži i ženy. V kategorii jízdě na saních můžou sportovci závodit ve 4 podkategoriích: jednotlivci muži, jednotlivci ženy, dvojice a týmová štafeta.

Kvalifikace

V jízdě na saních bude na olympiádě celkem soutěžit 110 sportovců – 40 mužů jednotlivců, 30 žen jednotlivkyň a 20 dvojic. Pořadatelská země má garantováno jedno místo v obou kategoriích jednotlivců a místo pro dva týmy. Každá země může vyslat až 10 sáňkařů – 3 muže, 3 ženy a 2 týmy. Kvóty jsou udělovány na základě umístění v žebříčku Světového poháru olympijské sezóny. Každá země poté nominuje svoje závodníky. Všichni sáňkaři, kteří se účastní závodu musí být narozeni před 1. lednem 2002.

Vybavení

Nejdůležitější součástí sáňkaře jsou samozřejmě sáňky. Sáňky se skládají ze dvou „bruslí“, na kterých se saně pohybují, sedátko a dvě postranní části spojené dvěma můstky. Sáně nemají žádné brzdové zařízení, tudíž závodník nemůže během jízdy zpomalovat. Proto je bezpodmínečně nutné, aby každý závodník měl helmu, která ochrání jeho hlavu v případě nehody.

Dále závodníci potřebují aerodynamické boty s podrážkou ne tlustší než 20 mm, dres, rukavice z tenkého materiálu a dvěma bodáky, které pomáhají při rozjezdu k nabrání co nejvyšší rychlosti. Jako další je potřeba chránič obličeje a krku, který napomáhá držet hlavu ve správné poloze i ve vysoké rychlosti.

Pravidla

Pravidla jdou podobná pro všechny kategorie. Celá soutěž je jednokolová. Při jízdě jednotlivců má každý závodník 4 pokusy, které se všechny počítají a výsledný čas tvoří součet všech čtyř časů.

Při jízdě v týmu, každý tým projede trať dvakrát a výherce je tým s nejnižším součtem obou časů. Při štafetě má každá země jen jeden pokus, závodníci přijíždějí tratí za sebou, další může vystartovat v okamžiku, kdy předchozí závodník zmáčkl tlačítko na konci trati. Ve štafetě závodí jeden muž jednotlivec, jedna žena jednotlivkyně a jeden tým. Čas běží od vystartování prvního až po projetí posledního cílovou čarou. Všichni závodníci závodí na stejné trati, ale ženy startují blíže k cíli než muži. V Pchjongchangu měří mužská trať 1344 m a ženská 1201 m.

Aby byl závodníkovi pokus počítán, musí mít při průjezdu cílovou čarou kontakt se svými saněmi, takže pokud ztratí kontakt na trati, ale zvládne se k saním vrátit před cílem, pokus se počítá.

Zajímavosti

Celému závodu již několik let dominují Němci, kteří budou na Olympijských hrách v Pchjongčchangu obhajovat zlato ve všech čtyřech závodech. Česká republika se nikdy v historii Olympijských her neumístila na medailových místech v jízdě na saních, nejlepší umístění je 6. místo dvojic z Olympijských her v Innsbrucku.

Česká výprava na ZOH v Pchjonchčchangu

Českou republiku budou reprezentovat na hrách Tereza Nosková, Ondřej Hyman, Antonín Brož, Lukáš Brož, Jaromír Kudera a Matěj Kvíčala.

Tereza Nosková se letos zranila při závodech ve Světovém poháru a dostala sádru. Před olympiádou ji však sundá a bude soutěžit s ortézou. Kromě toho bude mít na zádech i závaží, aby vážila podobně jako ostatní soupeřky. Pravidla toto dovolují a tak si povese dalších 10 kilo sebou. Její závod můžete sledovat v úterý 13. února od 11:30 CET.

Ondřej Hyman bude také soutěžit jako jednotlivec. Jeho jízdu sledujte již 11. února v 10:50 CET.

Lukáš Brož závodí spolu se svým o 2 roky mladším bratrem Antonínem Brožem. Na minulé olympiádě se umístili na 13. místě v závodech dvojic a na devátém místě ve smíšené týmové štafetě. Druhou nominovanou dvojicí jsou rodáci z Jablonce Jaromír Kudera a Matěj Kvíčala. Závod dvojic je naplánovaný na středu 14. února ve 12:20 CET.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Biatlonistka, která ví, co je fair play! Obhájí Darja Domracheva 3 zlaté ze Sochi?

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné olympiády. V témže roce vyhrála i velký křišťálový glóbus. Nyní je zpátky po zdravotní a těhotenské pauze. Žena,...

celý článek

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné...

celý článek
Doletěl jako poslední, ale získal si srdce fanoušků. Orel Eddie a jeho olympijský sen

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v Calgary a skokana na lyžích, který ačkoliv skončil poslední, miloval celý svět. Řeč je o skokanu na lyžích Michaelu...

celý článek

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no