Rozšířené

Program závodů v biatlonu: Kdy a kde se konají jednotlivé závody světového poháru v biatlonu 2017 / 2018?

Gabriela Koukalová při závodu v Norsku v březnu 2017
Gabriela Koukalová při závodu v Norsku v březnu 2017
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Posledním listopadovým víkendem započla nová sezóna světového poháru v biatlonu, jejímž vyvrcholením v tomto roce bude nejen finále světového poháru v Ťumeni, ale především ZOH v Jižní Koreji. Závody biatlonu na ZOH 2018 konané v druhém a třetím únorovém týdnu se vklíní mezi 6. A 7. díl SP, nebudou však započítávány do celkového pořadí v bitvě o křišťálový globus.

1. DÍL SP – ÖSTERSUND

(26. 11. – 3. 12. 2017)

První díl programu světového poháru v biatlonu bude již tradičně v tomto čase hostit švédský Östersund. Nejprve se v neděli na start postaví smíšené dvojice, hned po nich se pak představí smíšená štafeta. Ani v jedné z těchto disciplín se našim závodníkům v loňském roce nedařilo, ve smíšené štafetě byli 7. ve smíšených dvojicích až 14., doufejme tedy, že jim letošní start sezóny dopadne lépe.

Po dvoudenní volnu bude program v Östersundu pokračovat ve středu vytrvalostním závodem žen, v loňském roce zde byla z žen nejlepší Veronika Vítková (9. místo), ve čtvrtek pak závodem mužů, kde si nejlépe vedl Ondřej Moravec (17.). Pátek bude patřit sprintu žen, zde bude svůj triumf z loňského roku obhajovat Marie Dorinová Haberová. Gabriela Koukalová své 3. místo z tohoto závodu bohužel kvůli vleklému zranění lýtek nebude moci obhájit. V sobotu bude vidět souboj mužů ve sprintu, kde loni suverénně kraloval Martin Fourcade. Závodní týden v Östersundu pak zakončí v neděli oba stíhací závody, nejprve žen (opět bez G. Koukalové, která v loňském roce vyhrála) a o dvě hodiny později mužů (Michal Krčmář zde byl po nádherné stahovací jízdě 7. (z 33. místa po sprintu))

Program závodů Světového poháru v biatlonu ve švédském Östersundu
Program závodů Světového poháru v biatlonu ve švédském Östersundu
Zdroj: NaSvah.cz

2. DÍL SP – HOCHFILZEN

(8. – 10. 12. 2017)

V Rakouském Hochfilzenu se v únoru tohoto roku konalo mistrovství světa, na kterém kromě závodu smíšených dvojic, probíhal kompletní biatlonový program. V letošním roce je program druhého dílu světového poháru o poznání chudší. Je rozložen jen do třech dní a jeho součástí jsou jen sprinty (Pá), stíhací závody (So) a štafety (Ne). Na mistrovství světa se v tomto místě našim závodníkům na těchto tratí poměrně dařilo, doufejme, že v tomto ročníku SP budou s Hochfilzenu odjíždět taktéž spokojeni.

Program závodů v rakouském Hochfilzenu
Program závodů v rakouském Hochfilzenu

3. DÍL SP – ANNECY

(14. – 17. 12. 2017)

V předvánočním čase se karavana biatlonistů přesune do země současného krále tohoto sportu, do Francie. Třetí díl programu SP bude hostit středisko Annecy Le Grand-Bornand. Toto středisko s nádhernou scenérií vrcholků Alp, bude hostit program SP po dlouhý čtyřech rocích, naposledy se zde ve vrcholném biatlonu závodilo v sezóně 2013/14 a dominovali zde především závodníci z Norska Německa a Ukrajiny.

Na skvělém druhém místě ve sprintu se umístil Ondřej Moravec, za zmínku stojí i dvě čtvrtá místa Gabriely, v té době ještě Soukalové , ze sprintu a stíhacího závodu. V letošním roce zůstali v programu zachovány sprinty žen (Čt) a mužů (Pá) a stíhací závody (So), štafety však nahradily hromadné závody (Ne).

Program závodů ve francouzské Annecy
Program závodů ve francouzské Annecy

4. DÍL SP – OBERHOF

(4. – 7. 1. 2018)
Po novém roce, také již v tradičním termínu, se uskuteční 4. díl SP v německém Oberhofu. Zde bude mít Česká reprezentace, co obhajovat! Na počátku letošního roku se zde ve sprintu mužů druhým místem parádně předvedl Michal Šlesingr, který následně vybojoval i 7. místo ve stíhacím závodu.

Ještě větší motivaci, pokud jí zdraví dovolí, zde bude mít Gabriela Koukalová. V lednu zde totiž vyhrála sprint i hromadný závod a jen o málo jí uteklo vítězství ve stíhacím závodě. Tuto sezónu jsou stejně jako v minulé na programu sprinty (ženy ve čtvrtek, muži v pátek) a stíhací závody (So), závod s hromadným startem však nahradily štafety mužů a žen (Ne).

Program závodů v německém Oberhofu
Program závodů v německém Oberhofu

5. DÍL SP – RUHPOLDING

(10. – 14. 1. 2018)
O týden později se závodní kolotoč programu světového poháru, přesune o 500 km jižněji k Bavorsko-Rakouským hranicím do obce Ruhpolding. V závodě štafet budou moci muži (v Pá) napravit 5. a ženy (v So) 6. místo z minulého ročníku SP. Lépe se jim v programu SP v sezóně 2016/2017 dařilo ve sprintu, kde Gabriela Koukalová skončila 2. a ve stíhacích závodech (2. místo G. Koukalové a 3. místo M. Krčmáře). V této sezóně se však tyto typy závodů nekonají, nahradily je vytrvalostní závod mužů (ve středu) a žen (ve čtvrtek) a závody s hromadným startem, které se budou konat v neděli.

Program závodů v německém Ruhpoldingu
Program závodů v německém Ruhpoldingu

6. DÍL SP – ANTHOLZ-ANTERSELVA

(18. – 21. 1. 2018)
Italská Anterselva byla v předchozím roce místem, kde se českým závodníkům nejméně dařilo. Medailové pozice zachránilo „jen“ 3. místo Gabriely Koukalové v hromadném závodě žen. Naopak od Ruhpoldingu se zde, na úkor hromadných a vytrvalostních závodů, konají závody ve sprintu (čtvrtek ženy, pátek muži) a stíhací závody (So). Štafety, které zde v minulé sezóně ovládla německá reprezentace, jsou pak na programu v neděli.

Program závodů v italské Antholz - Anterselva
Program závodů v italské Antholz - Anterselva

7. DÍL SP – KONTIOLAHTI

(8. – 11. 3. 2018)
Dva týdny po programu olympijských závodů se závodníci přesunou do finského Kontiolahti. Na programu jsou 4 typy závodu, Sprint mužů, kterým program začíná ve čtvrtek, následuje páteční sprint žen, v sobotu závodní víkend pokračuje smíšeným závodem dvojic a smíšenou štafetou, neděle pak tradičně patří hromadným závodům. V sezóně 2016/2017 se nejlépe v Kontiolahti dařilo Ondřeji Moravcovi, který ve sprintu mužů obsadil 2. místo, ve stíhacím závodě získal nepopulární „bramboru“. V ostatních závodech zůstali čeští reprezentanti pod stupni vítězů.

Program závodů ve finském Kontiolahti
Program závodů ve finském Kontiolahti

8. DÍL SP – OSLO – HOLMENKOLLEN

(15. – 18. 3. 2018)
Předposlední díl program světového poháru 2017/2018 se uskuteční v norském Oslu. Lyžařské středisko Holmenkollen bude dějištěm 3 typu závodů, a to sprintů (Čt), štafety žen a stíhacího závodu mužů (So) a nedělního stíhacího závod žen a štafety mužů. Ve stejném termínu v půlce letošní března na Holmenkollenu finišovala celá sezóna světového poháru a českým závodníkům se zde poměrně dařilo. Nejvíce zazářila G. Koukalová a její dvě pódiová umístění na druhém místě, pozadu však nezůstali ani ostatní závodníci, kteří sice zůstali pod stupni vítězů, ale předvedli na závěr sezóny výborné výkony.

Program závodů v norském Oslu - Holmenkollen
Program závodů v norském Oslu - Holmenkollen

9. DÍL SP – ŤUMEŇ

(22. – 25. 3. 2018)
Finále světového poháru v biatlonu v letošním roce proběhne v ruské Ťumeni, která po dopingovém skandálu tamní reprezentace přišla o pořádání mistrovství světa v biatlonu v roce 2021. Na programu jsou čtvrteční sprinty mužů a páteční žen, sobotní stíhací a nedělní hromadné závody. Po tomto víkendu již bude jasné, kdo získá velký křišťálový globus pro celkového vítěze a malé křišťálové glóby v jednotlivých disciplínách.

Program závodů v ruské Ťumeni
Program závodů v ruské Ťumeni

ZOH 2018 V PCHJONGČCHANG, JIŽNÍ KOREA

(10. -23. 2. 2018)
Letošní sezóna SP je přerušena konáním zimních olympijských her v jihokorejském Pchojongčchangu, které jsou tak vyvrcholením celoročního úsilí všech biatlonistů a nahrazují mistrovství světa, která se koná v období mezi olympiádami. Na rozdíl od mistrovství světa se však na ZOH neudělují body do celkového pořadí ve světovém poháru. V Alpensia Biatlon Center se uskuteční ve dnech 10. – 23. 2. 2018 skoro kompletní program závodu (chybět bude jen smíšený závod dvojic).

Vše vypukne v sobotu 10. února sprintem žen, následovat bude nedělní závod mužů. Nový týden načnou v pondělí 12. 2. stíhací závody, po dni volna pak bude program pokračovat středečním vytrvalostním závodem mužů a čtvrtečním žen. Třetí únorový víkend budou v olympijském středisku probíhat hromadné závody, žen (v sobotu) a mužů (v neděli). Posledními závody v biatlonu na ZOH bude v úterý 20. 2. smíšená štafeta, ve čtvrtek 22. 2. štafeta žen a program vyvrcholí v pátek, závěrečnou štafetou mužů.

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

BIATLON V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ

V Novém Městě na Moravě v sezóně 2017/2018 se závody SP neuskuteční: Svaz lyžařů se rozhodl nežádat o zařazení do programu světového poháru z důvodu situace, která panovala na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, po provalení aféry ve fotbalu, kdy v době podání přihlášek nebylo jasné, zdali ministerstvo svazům vyplatí slíbené peníze na podporu v tomto roce. V následují sezóně 2018/2019 se ve Vysočina aréně však závody opět uskuteční, a to v předvánočním termínu 17. – 23. 12. 2019.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 1.00


Dále čtěte:

Na hřebeny za Krkonošským sluníčkem

Když jsme ráno o půl 8 nasedali do auta, přemýšlela jsem, jestli jsem optimista nebo jenom naivní, když věřím předpovědím počasí. Slibují-li slunečné dny, je zataženo a ještě není večer, budu...

celý článek

Když jsme ráno o půl 8 nasedali do auta, přemýšlela jsem, jestli jsem optimista...

celý článek
Největší lyžařské údolí na světě? To je s 515 km sjezdovek rakouský Zillertal!

Jen 5 hodin jízdy z Prahy se nachází lyžařská oblast Zillertal, která se pyšní titulem největší lyžařské údolí na světě. Celkem zde naleznete 515 km sjezdovek, což je přibližně stejná...

celý článek

Jen 5 hodin jízdy z Prahy se nachází lyžařská oblast Zillertal, která se pyšní...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no