Rozšířené

Zimní rekordy napříč světem. Kde napadlo nejvíce sněhu?

Nejbohatší sněhovou pokrývku najdeme v USA, Švýcarsku i Norsku.
Nejbohatší sněhovou pokrývku najdeme v USA, Švýcarsku i Norsku.
Zdroj: Shutterstock

Přišla vám letos sněhová pokrývka nezvykle bohatá? Úplná ladovská zima. Kam se ale hrabe na některé oblasti Alp, Skandinávie či USA, kde meteorologické stanice v minulosti zaznamenaly i pokrývku vysokou 12 metrů. Zdá se vám to příliš? To není všechno. V některých místech napadne i několik desítek metrů sněhu za rok.

Německo

Za německý sněžný pól lze jednoznačně označit oblast kolem nejvyšší hory Zugspitze, která sahá až do výšky 2962 metrů nad mořem. Rekordní hodnoty však naměřili v lyžařském středisku Zugspitzplatt, jenž se nachází zhruba o tři sta metrů. Podle záznamů tamní meteorologické stanice tam roce 1944 napadlo 8,3 metru, což je oproti normálu přibližně dvojnásobek.

Pokud bychom měli sečíst množství sněhu, které tu napadlo za jednu sezonu, dostali bychom se až k neuvěřitelným 27,5 metru pokrývky. Tento rekord byl zaznamenán na přelomu let 1998 a 1999. Kumulativně tu však nasněží v průměru 18,65 metru sněhu za rok.

Rakousko

Rekord nejhustší pokrývky v Rakousku drží hora Sonnblick ve Vysokých Taurech. V letech 1971 až 2000 tam za každou zimu napadlo v průměru 22,7 metru sněhu. Nejvíce tam za sezonu naměřili 31, 1 metru, přičemž nejvyšší naměřená sněhová pokrývka dosahovala téměř 12 metrů. Podobně bohatou oblastí je Bregenzský les, konkrétně Damüls na západě Rakouska, kde ročně napadne až 930 centimetrů sněhu, ze závějí tak sotva čouhají střechy místních budov. V sedle Hochtannberg (1676 metrů nad mořem), jenž se nachází ve stejné oblasti, je celková pokrývka za zimu až o dva metry vyšší.

Švýcarsko

Sněhově bohatých oblastí je ve Švýcarsku víc než dost. Za zmínku stojí Braunwald, kde podle záznamů za zimu nasněží až 8, 8 metru sněhu, či Arosa, kde je pokrývka obvykle zhruba o metr nižší. A pokud byste se rozhodli vydat do výše položených oblastí, mezi které patří například St. Bernard, dočkali byste se ještě vyšších čísel. V letech 1961 a 1990 tam bylo ročně naměřeno v průměru 16,53 metrů nového sněhu.

Od konce osmdesátých let však přívaly sněhu výrazně zeslábly. Například v oblasti San Bernardino klesla roční sněhová pokrývka z 646 centimetrů na 522.

USA

Když se vydáme za oceán, narazíme na hodnoty přesahující i 20 metrů. Konkrétně třeba v americké Altě ve státě Utah, kde v letech 1982 a 1983 naměřili neuvěřitelných 23 metrů sněhu za rok. V průměru tam napadne necelých 13 metrů a v posledních letech naměřené hodnoty toto číslo dokonce pravidelně překračují. Nejedná se navíc o ledajaký sníh. Tenhle je totiž extrémně suchý. Obsahuje zhruba jen osm procent vody.

Sníh na západě země je možná o poznání vlhčí, současně ale padá ve velkých masách. V Mount Baker ve státě Washington v zimě 1998 a 1999 ho napadlo téměř 29 metrů sněhu za rok, což je rekord, který je zaznamenaný v Guinessově knize rekordů. Průměrně v této oblasti napadne 18 metrů za rok s tím, že sněhová pokrývka dosahuje přibližně 4,75 metrů.

Norsko

Kde jinde hledat nejzasněženější místo Evropy než v zemích Skandinávie. Za jedno takové je považovaná obec Røldal, která se nachází na západě Norska, kde kumulativní výška sněhu ročně dosahuje 12 metrů. Na norské hoře Ålfotbreen vysoké 1300 metrů nad mořem za jeden rok nasněžilo dokonce 49 metrů. A Přibližně 20 až 30 metrů bývá kumulativně také ve střediscích Stryn a Folgefonna.

Japonsko

Japonsko jste v našem výběru nečekali? Možná vás to překvapí, ale na ostrově Honšú je sněhu víc než dost, a to hlavně kvůli ledovému vzduchu, který tam proudí z nedaleké Sibiře, a to přímo přes vrcholky, které dosahují až 3000 metrů nad mořem. Tato kombinace má za výsledek neuvěřitelných 38 metrů nového sněhu za zimu. Oficiální statistiky o tom však neexistují. V takto zasněžených oblastech navíc nikdo nežije. A tak je na každém, zda tomu bude věřit…

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 4.50

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Balet na lyžích, skijöring a rychlostní lyžování: Zimní sporty, které se na olympiádě příliš neujaly

Přijdou vám všechny sporty na zimní olympiádě okoukané a chtěli byste vidět nějakou akční novinku? To už se vám dneska asi jen tak nepoštěstí. Dříve však mohly pořadatelské země přidávat...

celý článek

Přijdou vám všechny sporty na zimní olympiádě okoukané a chtěli byste vidět...

celý článek
Sáňkování v Alpách: Adrenalinové dráhy pro opravdové zimní nadšence

Ačkoliv by někdo mohl považovat sáňkování za zábavu pro děti, v posledních letech se tento pohodový sport zase vrací do módy. Jakmile jednou vyzkoušíte sjezd na sáňkách po pohádkových...

celý článek

Ačkoliv by někdo mohl považovat sáňkování za zábavu pro děti, v posledních...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no