Rozšířené

Sáňkování v Alpách: Adrenalinové dráhy pro opravdové zimní nadšence

Sáňkování v Alpách
Sáňkování v Alpách
Zdroj: shutterstock.com

Ačkoliv by někdo mohl považovat sáňkování za zábavu pro děti, v posledních letech se tento pohodový sport zase vrací do módy. Jakmile jednou vyzkoušíte sjezd na sáňkách po pohádkových vysokohorských trasách, zimní dovolená pro vás získá zcela nový rozměr. Toho se rozhodla využít i mnohá alpská střediska, která budují jednu adrenalinovou dráhu za druhou. Kde najdete ty nejlepší podmínky pro sáňkování? To se dočtete v našem článku.

Sáňkování pro náročné

Vůbec nejdelší sáňkařskou dráhu v Evropě najdete ve Švýcarsku. Trasa z Faulhornu do Grindelwaldu měří úctyhodných 15 kilometrů, během kterých si nejen dostatečně užijete výhled na místní zasněžené vrcholky, ale zdoláte také převýšení 1 600 metrů. Během cesty dolů se navíc můžete zastavit v malebných horských hospůdkách a za dobrého počasí uvidíte dokonce vrcholky Eiger, Mönch a Jungfrau.

Trať začíná v nadmořské výšce 2 680 metrů. Cesta na start však pro někoho může být poněkud krkolomná. Když vyjedete na nejvyšší zastávku lanovky First, musíte ještě pokračovat zhruba tři hodiny pěšky, zatímco zdoláte převýšení 500 metrů a sáňky táhnete celou dobu za sebou. Odměnou vám však bude téměř hodinový sjezd do údolí, který se vám určitě vryje do paměti.

TIP: Chcete udělat svým dětem radost? Koukněte, jaké nejlepší dětské boby pro ně můžete koupit.

Večerní romantika na sáňkách

Pokud si během zimní dovolené chcete užít netradiční zážitky, určitě se vyplatí vyzkoušet večerní sáňkování. Nejdelší osvětlená sáňkařská dráha na světě se nachází v salcburském středisku Wildkogel-Arena. Měří 14 kilometrů a po cestě do údolí směrem k Brambergu zdoláte 1 300 výškových metrů.

Večerní sáňkování probíhá vždy v úterý a v pátek. Dráha je osvětlená po celé délce až do 22 hodin, takže si můžete užít pořádnou večerní romantiku. Na start v nadmořské výšce 2 100 metrů se můžete dostat lanovkou Smaragdbahn, dolů vám to bude trvat zhruba půl hodiny až hodinu.

Ve Wildkogel-Aréně ovšem najdete také spoustu dalších zajímavých sáňkařských příležitostí. V centru vesnice Neukirchen se nachází třeba sáňkařská dráha Kühnreit, nedaleko jsou ale také přírodní trasy Stockenbaum (5 kilometrů) a Neuhaushof (3 kilometry). Pokud nemáte vlastní sáňky, nezoufejte. Můžete si je totiž předem zarezervovat v jedné z půjčoven v Neukirchen nebo Brambergu.

Sněhový tobogán v Graubünden

Švýcaři se o své sáňkařské dráhy starají stejně pečlivě jako o ty nejoblíbenější sjezdovky. Všechny trasy tedy pravidelně upravují rolby a exponované úseky jsou navíc bezpečně zajištěné. K vůbec nejoblíbenějším sáňkařským destinacím se zde zařadil kanton Graubünden, konkrétně trasa na uzavřené Alburské silnici z Predy do Bergünu.

Průjezd špičkově udržovaným sněhovým tobogánem měří téměř 6 kilometrů. Dráha, na které zvládnete převýšení 400 metrů, je navíc osvětlená také pro večerní sáňkování. Nechybí tu bezpečnostní mantinely a rychlost pro jistotu hlídá radar. Kromě samotné jízdy si můžete užít také pohled na okolní krajinu pokrytou zasněženými vrcholky a železničními viadukty.

Kouzelné Tyrolsko

Tyrolsko nabízí dohromady více než 750 kilometrů výborně upravených sáňkařských tratí. Mezi ty nejoblíbenější patří například dráha z Elferu do vesnice Neustift. K jejímu výchozímu bodu se můžete dostat pěšky, ale také pomocí lanovky. Poté okusíte téměř osmikilometrový sjezd do údolí, kde překonáte 800 výškových metrů. Zajímavou alternativou hlavně pro rodiny s dětmi je sáňkování v údolí Pinnistal.

Za vyzkoušení stojí určitě také dráha Maria Waldrast. Lanovka tu bohužel není, můžete si však objednat taxi, které vás vyveze až nahoru. Pokud zvolíte pěší výšlap z města Matrei až ke startovnímu bodu u potního kostela Maria Waldrast, bude vám to trvat zhruba 75 minut. Samotná dráha je pak dlouhá 3,6 kilometru a její převýšení činí 500 výškových metrů.

Také v údolí Zillertal, které se pyšní obrovským množstvím skvěle upravených sjezdovek, najdete několik zajímavých sáňkařských drah. Ta nejdelší s názvem Gerlosstein měří 7 kilometrů a je vhodná především pro rodiny s dětmi nebo začátečníky. Nahoru se dostanete pomocí lanovky Gerlossteinbahn nebo můžete vyzkoušet výšlap, který trvá zhruba 2,5 hodiny. Dráha je navíc osvětlená až do 1 hodiny ranní.

Dobrodružství v Bavorském lese

Přírodní sáňkařské trasy, které se nachází v Bavorském lese, patří k těm vůbec nejdelším v celém Německu. Dráha v zimním středisku Geißkopf měří více než 2 kilometry a její šířka činí až 8 metrů. Nahoru vás pohodlně dopraví sedačková lanovka, směrem dolů pak potkáte mírné zatáčky a budete muset několikrát změnit směr.

Dráha na Hohenbogen sice měří pouhých 700 metrů, zato ovšem nabízí i noční sáňkování za umělého osvětlení. Nahoru se dostanete sedačkovou lanovkou, samotná sáňkařská trasa pak vede zasněženým lesem mimo sjezdovky. Alternativou je také lesácká cesta Forstweg, která vede hlouběji do lesa, není tak strmá a opět končí v údolní stanici lanovky.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 4.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

Zimní rekordy napříč světem. Kde napadlo nejvíce sněhu?

Přišla vám letos sněhová pokrývka nezvykle bohatá? Úplná ladovská zima. Kam se ale hrabe na některé oblasti Alp, Skandinávie či USA, kde meteorologické stanice v minulosti zaznamenaly i pokrývku...

celý článek

Přišla vám letos sněhová pokrývka nezvykle bohatá? Úplná ladovská zima. Kam...

celý článek
Lyžovat se dá i na trávě. Chce to ale bezchybnou techniku

Milovníci tepla to nejspíš nepochopí, ale čekání na další lyžařskou sezónu může být pro zimní nadšence opravdu zdlouhavé. S příchodem tepla přitom lyžování nutně končit nemusí. Tento sport...

celý článek

Milovníci tepla to nejspíš nepochopí, ale čekání na další lyžařskou sezónu...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no