Rozšířené

Učte se, abyste si mohli být vzorem

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Černé sjezdovky jsou vaše nejlepší kamarádky a myslíte si, že kdyby vedle vás jeli Ondřej Bank nebo Šárka Strachová, s trochou štěstí nebudete dole u vleku jako druzí v pořadí? Možná ano, možná ne, každopádně od profesionálů je vždycky co se učit. Nač dát pozor, chcete-li lyžovat jako oni?

Profi lyžařem je v očích instruktora lyžování Martina Knota, držitele licence APUL „L“ a mezinárodní licence ISIA mark, každý lyžař, který je schopný poradit si s každým terénem – volným, s upravenou sjezdovkou, boulemi nebo s prašanem – a přitom má stále jízdu pod kontrolou.

Kdo začínal lyžovat před přelomem tisíciletí, učil se pravděpodobně na klasických lyžích a tedy klasickou techniku, jak jí většina lyžařů říká. A získal návyky, jichž by se měl stále držet: za jízdy udržovat vyvážené postavení s lehkým pokrčením všech kloubů a váhou lehce vpředu, při zatáčení udržovat tlak na vnější lyži a podobně. Carvingové lyže, jež se masově rozšířily po roce 2000, toto zachovávají, ale vyžadují ještě jiný přístup.

Klasika versus carving

Lyže už při jízdě nedržíte těsně u sebe a ani hůlkami se neodpichujete tak důsledně, jako tomu bylo dřív. A při oblouku nezvedáte horní nohu, abyste přinožili – už když z něho vyjíždíte, máte lyže rovnoběžně a v dostatečné vzdálenosti od sebe.

Technika carvingu spočívá v jízdě po hranách, přičemž aktivně využíváte vnitřní i vnější lyži. Carvingové lyže jsou velmi jednoduché na ovládání, protože díky svému vykrojení a materiálům, z něhož jsou vyrobeny, umí zatáčet samy. Jen je musíte správně postavit na hrany, aby vás pak samy bezpečně navedly do oblouku.

Dovolte lyžím zatočit

Běžný lyžař jede a po dokončení oblouku čeká, až mu lyže samy zatočí, místo aby je donutil zatáčet mnohem dřív. V současné době však panuje trend „early edging“, tedy „včasného hranění“, což znamená, že se učíte hledat oporu v budoucí vnější lyži už při nasazování oblouku a současně uvolňujete tlak na vnitřní lyži – to aby se ta vnější mohla včas prohnout a začít aktivně zatáčet. Profesionální lyžař přitom dokáže maximálně využít pružnosti carvingové lyže.

Lyžařská helma a brýle dnes již patří mezi základní vybavení lyžaře
Lyžařská helma a brýle dnes již patří mezi základní vybavení lyžaře
Zdroj: HappySport

Zapojte více nohy

Podle Martina Knota většina lyžařů jen minimálně využívá potenciál carvingových lyží. A to se týká i zatáčení, kdy naklopí celé tělo do oblouku: „Zatáčí tedy příliš trupem a málo nohama. Do určité míry s tím lze vystačit, ale když se pak přesunete do náročnějšího terénu, začnete mít problémy. Doporučuji více se soustředit na práci nohou. Chcete-li jezdit jako profesionál, musíte se naučit oddělit práci horní poloviny těla a více zapojit nohy.“

Na lyže trénujte i bez lyží

Vyžádejte si zpětnou vazbu

Vždy je co zlepšovat a nikdo nikdy se nestal profi lyžařem jen díky pravidelnému sledování závodů Světového poháru v televizi. „Potřebujete zpětnou vazbu, ať už prostřednictvím odborných článků či knih nebo rady odborníka,“ upozorňuje instruktor. U nás jsou lyžařské školy neprávem zaškatulkovány jako zařízení pro výuku dětí a začátečníků, ale ono vůbec není od věci zaplatit si jako pokročilý lyžař hodinu s lyžařským instruktorem, který vás upozorní na nejčastější chyby a doporučí, v čem a jak se můžete zlepšit.

Učte se od jiných, ale zůstaňte sví

Techniku lyžování je třeba zvládnout, to je bez diskuse. Ale pozor: Její neustálé zdokonalování sice navozuje větší jistotu v jakémkoliv terénu, zároveň však často vede k zaujímání zarputilého postoje „Pan Dokonalý“. A svoboda lyžařského projevu se pak často vytrácí.

Píše o tom Ondřej Novák v jednom z článků o výuce lyžování na svých stránkách Skiwithme.cz, které vám rovněž může posloužit jako inspirace. „Někdy se dokonce i přes svoje fyziologické předpoklady a schopnosti snažíte „nadrtit“ nějaký pohyb, který stejně nebude pořádně fungovat. O mnoho lépe by vám fungoval nějaký jiný, protože váš vzor má velký zadek a vy máte malý…“ Přijde čas, kdy je na místě přestat kopírovat svůj vzor a začít se projevovat sami za sebe. Nechcete být přece „Pan Dokonalý“ (a ani „Paní Dokonalá“), chcete „jen“ dokonale lyžovat. „Je čas rozbořit vše, co jste se do této chvíle naučili, vyjma solidních základů, a začít znovu. Naučte se dobře lyžovat a potom úplně zapomeňte, od koho jste se to naučili. Buďte spokojení a buďte si vzorem,“ radí Novák.¨

Lyže je nutné před sezónou seřídita nabrousit hrany
Lyže je nutné před sezónou seřídita nabrousit hrany
Zdroj: HappySport

Nezapomeňte na fyzičku

Abyste dokázali kontrolovat rychlost a zareagovat na jakékoliv terénní překážky, potřebujete skvělou fyzičku. Zní to jako banální rada, ale nedá se čekat, že budete celý rok vysedávat u počítače nebo v hospodě a pak se v Alpách mávnutím proutku změníte ve větrem ošlehaného krále sjezdovek. K takovému „titulu“ potřebujete nalyžovat stovky kilometrů a trénovat i mimo svah. Inspirujte se třeba u Šárky Strachové, která v období letní přípravy tráví jen v posilovně dvě a půl až tři hodiny dvakrát týdně. A vyzkoušela si třeba i thaibox. „Je to výborná kondiční průprava. Dělám ji hlavně kvůli silové dynamice a opravdu to funguje,“ svěřuje se v rozhovoru na webu czech-ski.com.

Vydejte se na zkušenou k „příbuzným“

Nespokojujte se s tím, co umíte na sjezdovkách a vyzkoušejte i freestyle, snowboard, běžky nebo telemark. Profesionální lyžař musí mít podle Martina Knota výborně zvládnutou dynamickou rovnováhu během jízdy a vynikající cit pro sníh, přičemž zkušenost s jinými disciplínami na sněhu ho může v těchto dovednostech posunout dál.

Pro super model do půjčovny

Mějte správné lyže

Každý virtuos potřebuje odpovídající nástroj a platí to i u lyží. Nestačí, že se vám ten který model líbí, protože má nějakou sympatickou vychytávku a četli jste o něm v lyžařském magazínu. Potřebujete lyže odpovídající délky a dalších vhodných parametrů. Jak upozorňuje Petr Křivánek ze sítě prodejen a půjčoven lyží Happy Sport: „Lyže musí být rovněž správně vykrojené – podle toho, jestli toužíte po krátkém nebo dlouhém oblouku, a také mít vhodnou tvrdost. Oba tyto parametry většina lidí podceňuje. Existuje kategorie velmi tvrdých a tuhých lyží určených veřejnosti, pokud však nemáte odpovídající schopnosti, svezení si neužijete.“

Půjčovna lyží HappySport
Půjčovna lyží HappySport
Zdroj: HappySport

Pokud netrváte na tom, že musíte lyže vlastnit, v Happy Sportu máte možnost si je půjčit. Poradí vám, které lyže jsou pro vás ty pravé, a když vám nebudou vyhovovat, můžete si je vyměnit za jiné. A věřte, že za necelé čtyři tisíce získáte na celou sezónu lyžařský komplet top modelu lyží a k nim boty a hole. Jistě spolu urazíte pěkných pár desítek kilometrů!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Lyžujte s tím, kdo vám rozumí aneb kde najít v zahraničí české instruktory?

Je to tady! Konečně máte možnost vyrazit s dětmi na hory. Chcete, aby se ten váš šampión naučil lyžovat a mohl jezdit s vámi. Současně byste si ale chtěli vy sami užít zahraniční upravené...

celý článek

Je to tady! Konečně máte možnost vyrazit s dětmi na hory. Chcete, aby se ten váš...

celý článek
Jak jsem hledala sníh pro cestu na skialpech na Sněžku

Znáte ten pocit, když se pro něco nadchnete a chcete to teď hned okamžitě? A kdyby vám někdo říkal, že je to hloupost, nebudete ho poslouchat? Občas se to stává. Není úplně jednoduché s tím žít,...

celý článek

Znáte ten pocit, když se pro něco nadchnete a chcete to teď hned okamžitě? A...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no