Rozšířené

7 alpských rekordů: nejvýše položená železnice, pivovar i koncertní sál

Železniční trať, která vede do výšky 3454 metrů nad mořem.
Železniční trať, která vede do výšky 3454 metrů nad mořem.
Zdroj: Wikipedia Commons

Vychutnat si kávu v bezmála tří a půl tisících metrech nad mořem, strávit noc na špici italského ledovce nebo si dát pivo v nejvýše položeném historickém pivovary? Na vrcholcích Alp můžete začít ledacos. Přinášíme vám přehled 7 nejvýše položených objektů v Alpách.

Nejvýše položený koncertní sál

Odehrát koncert v nadmořské výšce 1800 metrů? Pro rakouské hudebníky nic neobvyklého. V tamním koncertním sále položeném bezmála dva tisíce metrů nad mořem vystupují umělci zcela běžně od roku 2016, kdy byl sál zpřístupněn. Plocha o rozloze 1500 metrů je určená pro koncerty i výstavy a pojme celkem 190 lidí.

Nejvýše položená kavárna

Štrůdl chutná o poznání lépe, když ho můžete zapít kvalitní kávou. V případě rakouské kavárny Café 3440 je gastronomický zážitek umocněn ještě dechberoucím výhledem. Nejvýše položená kavárna v Alpách totiž stojí těsně na okraji hory. Od několik set metrů hluboké propasti odděluje návštěvníky jen skleněná stěna. A kam za nevšedním zážitkem? Do Tyrolska. Podnik, který byl otevřen v roce 2012, naleznete na samotném vrcholku ledovce Pitztal ve výšce 3440 metrů nad mořem.

Nejvýše umístěné vlakové nádraží

Nejvýše položená železniční stanice je vytesaná do obvodu švýcarské skály Sphinx a leží v nadmořské výšce 3 454 metrů nad mořem. Ozubená trať Jungfraubahn, která spojuje horu Jungfrau s horským průsmykem Kleine Scheidegg a garantuje převýšení 1 393 metrů. Na trati se nacházejí celkem čtyři stanice, z toho dvě jsou umístěny v traťovém tunelu, který je dlouhý 7122 metrů a tvoří tak 80 % délky celé trati. Obě vnitřní stanice jsou prosklené, při čekání na spoj se tak cestující mohou pokochat nevšedním výhledem.

Nejvýše položený lyžařský vlek

Nejvýše položený vlek v Alpách vozí lyžaře až do výšky 3899 metrů nad mořem. Kotva s názvem Gobba di Rollin se nachází ve středisku Zermatt-Cervinia v severozápadní Itálii u hranic se Švýcarskem a končí na startu nejvýše položené sjezdovky v Evropě.

Nejvýše položený hotel

Jedna z nejkrásnějších alpských oblastí Jižní Tyrolsko nabízí kromě výborného jídla a kvalitních sjezdovek také jednu raritu. V tyrolském Val Senales se nachází nejvýše položený alpský hotel, který leží ve výšce 3212 metrů nad mořem. Jedinečný výhled na zasněžená panoramata je v tomto případě skutečně zaslouženou odměnou. K hotelu totiž nevede žádná silnice. Zájemci o ubytování se k němu musejí dopravit lanovkou.

Nejvýše položený venkovní bazén

Koupání pod hvězdami je samo o sobě romantické. Ale co teprve když je bazén obklopený zasněženými vrcholky Alp? Přesně takový zážitek nabízí hotel Riffelalp, který leží ve švýcarském Zermattu. Koupel si zde můžete užít ve 2200 metrech nad mořem. Zimy se bát nemusíte, voda má kolem 35 stupňů Celsia.

Nejvýše položený historický pivovar

Vychutnat si pivo v 1760 metrech nad mořem dnes není problém. Uprostřed rakouského lyžařského střediska Leogang-Saalbach-Hinterglemm se totiž nachází historický pivovar. Pro zájemce o historii je navíc hned vedle k dispozici pivovarské muzeum, kde se milovníci piva mohou dozvědět něco o tom, jak se oblíbený nápoj vařil před stovkami let.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 4.50

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Turistika na lyžích: I v Česku se dá provozovat skialpinismus

Milovníci zimních sportů se v posledních letech mimo jiné hojně věnují skialpinismu. Místo dlouhých front a běžných svahů si tak mohou užít svěží horský vzduch během klidné projížďky zimní...

celý článek

Milovníci zimních sportů se v posledních letech mimo jiné hojně věnují...

celý článek
České sáňkařské dráhy: Skvělá atrakce, kde zavzpomínáte na dětská léta

Pro rodiče s malými dětmi je sáňkování povinná součást zimních dnů, jiní ho však vidí jako skvělou zábavu, při které si odpočinou od lyžování, nebo prostě jako hezkou vzpomínku na dětství. V...

celý článek

Pro rodiče s malými dětmi je sáňkování povinná součást zimních dnů, jiní...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no