Rozšířené

Turistika na lyžích: I v Česku se dá provozovat skialpinismus

Skialpinismus v Česku
Skialpinismus v Česku
Zdroj: pixabay.com

Milovníci zimních sportů se v posledních letech mimo jiné hojně věnují skialpinismu. Místo dlouhých front a běžných svahů si tak mohou užít svěží horský vzduch během klidné projížďky zimní krajinou. Ačkoli by se mohlo zdát, že v naší republice jsou podmínky pro tuto disciplínu značně omezené, i tady se najdou zajímavé možnosti. Pokud vás tento sport také láká, můžete vyzkoušet některý z našich tipů na zajímavé destinace, kde se v Česku dá provozovat turistika na lyžích.

Skialpinismus představuje pohyb na lyžích ve volném zasněženém horském terénu, při kterém sportovci stoupají na zvolené vrcholy a následně sjíždějí po strmých svazích směrem do údolí. Název této disciplíny sice odkazuje na Alpy, turistika na lyžích se však dá praktikovat na horách po celém světě.

Abyste si mohli užít tuto zábavu, je nutné pořídit si speciální vybavení. To zahrnuje především kvalitní lyžařské boty, speciální vázání, lyže se stoupacími pásy, ale také lavinový vyhledávač. Zkušení skialpinisté se mohou do terénu vydat sami, na nováčky čekají jednodenní či vícedenní túry se zkušeným horským vůdcem. V každém případě je ale nutné myslet na bezpečnost, dobře zvážit sněhové podmínky a nepodcenit lavinové nebezpečí.

Skitouring v Krkonoších

Krkonoše patří mezi naše nejoblíbenější zimní destinace a turistika na lyžích se tu provozovala od nepaměti. V posledních letech, kdy se povědomí o skialpinismu ještě rozšířilo, sem spousta lidí přijíždí právě kvůli této disciplíně. Krkonošský národní park proto ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců vytvořil doporučené skialpové túry.

Zajímavé krkonošské trasy se rozprostírají v okolí Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo Rokytnice nad Jizerou. Většinu z nich lze absolvovat obousměrně, některé úseky jsou však vhodnější pro výstup než pro sjezd. Velmi oblíbený je třeba okruh, který vede ze skiareálu Svatý Petr po sjezdovce směrem k Chalupě na rozcestí, po cestě zpět míjí chatu Výrovka a vrací se opět do zimního střediska.

Kromě toho se v Krkonoších koná také známý skialpový večerní závod dvojic s názvem Noc Tuleních pásů. Tato legendární akce je určena jak pro elitní sportovce, tak pro nadšence z řad široké veřejnosti. V průběhu jednoho večera si závodníci mohou užít atmosféru zimních Krkonoš, zatímco budou ve dvojicích stoupat zářícím městem a následně sjíždět lesem jen za svitu čelovky.

Trasy na Dolní Moravě

Zajímavé skialpinistické trasy najdete také v blízkosti lyžařského areálu Relax & Sport Dolní Morava. Začínají buď na parkovišti Na Točně u obchodu Skitour Test Centrum nebo u spodní stanice sedačkové lanovky U Slona. Pokud si nedovezete vlastní vybavení, na obou místech si můžete skitouringovou výbavu také vypůjčit.

Túry vedou po lesních cestách v blízkosti sjezdovek a Stezky v Oblacích, některé z nich se táhnou souběžně s běžeckými stopami a turistickými chodníky. Nejdelší trasa určená pro turistiku na lyžích na Dolní Moravě je Naučná skialpová stezka (Trasa A), kde si na své přijdou začátečníci, rodiny s dětmi i zkušení skialpinisté. Měří necelých 7 kilometrů a sportovci zde musí překonat převýšení 570 metrů. Kromě toho zde najdete také 8 naučných cedulí s informacemi pro skialpinistické nováčky.

Dále můžete vyzkoušet také SkyWalk (B) o celkové délce 3,7 kilometrů nebo trasu s názvem Sportovní (C), která vede pořád do kopce, a je proto zaměřená hlavně na skialpinistický trénink a fitness vyběhání. Všechny tyto cesty se dají zakončit pod vrcholem Slamník v nadmořské výšce 1 116 metrů, kde se nachází horská chata Slaměnka. K sestupu slouží značené trasy D a E, které jsou napojené na sjezdové tratě areálu.

Skialpinismus pod hranicí lesa

Pokud máte zájem vyzkoušet turistiku na lyžích na loukách a v řídkém lesním porostu, můžete vyrazit do Horní Lomné na severovýchod Beskyd. Skialpinismus pod hranicí lesa je vhodný za velmi krásného nebo naopak za velmi špatného počasí. Místní cesta vede přes několik osmisetmetrových vrcholů a nabízí zajímavé lesní sjezdy, jejichž sklon dosahuje i 40 stupňů.

Základní trasa vede z Horní Lomné přes údolí Burkovského potoka až na Přelač (690 metrů), podíváte se ale také k místním dřevěnicím nebo do údolí potoka Úplaz. Některé hřebenové úseky, které po cestě zdoláte, jsou luční a nabízejí krásné daleké výhledy až na vysílač na Lysé Hoře (1 323 metrů). Závěrečný sjezd vás poté zavede opět do Horní Lomné téměř k pramenům Panny Marie Lurdské.

Kouzelné Jeseníky

Jelikož Jeseníky patří k našim nejoblíbenějším zimním destinacím, míří sem také spousta příznivců skialpinismu. Pro ten jsou zde velice příhodné podmínky, oblé jesenické vrcholy jsou pro turistiku na lyžích totiž jako stvořené, a navíc turistům nabízí zajímavé neupravené terény. Oblíbená jsou místa jako Praděd, Velký kotel nebo třeba Sviní žleb.

V Jeseníkách leží mnoho vrcholů nad tisíc metrů, na které se můžete dostat na skialpech. Jedním z nich je také hora Temná (1 263 metrů), na kterou vede trasa z lyžařského střediska Kopřivná nebo z Karlova pod Pradědem. Stoupání zde není příliš náročné, až k nejvyšším místům se cesta vine smrkovým lesem. Poté, co se dostanete až na vrchol, si můžete vybrat z několika cest dolů. Celý výlet je možné zakončit třeba sjezdem po místní sjezdovce s názvem Kazmarka.

Zkušení skialpinisté mohou vyzkoušet také zimní přechod Jeseníků. Jedná se o čtyřdenní túru, během které zdoláte celé Jeseníky, prověříte svou fyzickou zdatnost a dosyta si užijete kouzlo místní krajiny.

Závodní skialpinismus v Česku

Skialpinismus můžeme rozdělit do několika různých kategorií, jako je například skialpinismus tradiční nebo kondiční. Samozřejmě existuje také závodní varianta, která probíhá na vytyčených trasách, na okruhu nebo od startu až do cíle kombinuje výstupy a sjezdy. Závodní skialpinismus na mezinárodní úrovni zastřešuje Mezinárodní skialpinistická federace (ISMF).

V České republice se pravidelně koná HUDY Český pohár ve skialpinismu, což je tuzemský seriál závodů pořádaných Českým horolezeckým svazem. Závodní skialpinismus zahrnuje disciplíny jako závody družstev a jednotlivců, vertical, sprint nebo štafeta. Vrcholem sezóny je mistrovství ČR, které se většinou koná v Krkonoších.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Lyžování v Kanadě: Perfektně upravené sjezdovky, suchý sníh i divoký adrenalin

Lyžovat do alpských středisek v Rakousku nebo Švýcarsku jezdí v dnešní době skoro každý. Pokud však hledáte netradiční zážitky, vyplatí se zkusit sjezdovky v Kanadě, které dodávají zimním...

celý článek

Lyžovat do alpských středisek v Rakousku nebo Švýcarsku jezdí v dnešní době...

celý článek
7 alpských rekordů: nejvýše položená železnice, pivovar i koncertní sál

Vychutnat si kávu v bezmála tří a půl tisících metrech nad mořem, strávit noc na špici italského ledovce nebo si dát pivo v nejvýše položeném historickém pivovary? Na vrcholcích Alp můžete začít...

celý článek

Vychutnat si kávu v bezmála tří a půl tisících metrech nad mořem, strávit noc...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no