Rozšířené

České sáňkařské dráhy: Skvělá atrakce, kde zavzpomínáte na dětská léta

Sáňkování v Česku
Sáňkování v Česku
Zdroj: shutterstock.com

Pro rodiče s malými dětmi je sáňkování povinná součást zimních dnů, jiní ho však vidí jako skvělou zábavu, při které si odpočinou od lyžování, nebo prostě jako hezkou vzpomínku na dětství. V dnešní době se na sáňky a boby spousta lidí vrací, proto se náročnější sáňkařské dráhy staly také součástí nabídky mnoha zimních středisek. I v České republice dnes najdete speciální trasy, které jsou otevřené pro veřejnost a kde si na několika kilometrech užijete spoustu zábavy. Které to jsou?

Nejdelší osvětlená sáňkařská dráha v Česku

Pokud si chcete zpestřit lyžování v Krkonoších nějakým netradičním zážitkem, určitě vyzkoušejte sáňkování. Ve Špindlerově Mlýně najdete nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhu v Česku, kterou denně upravuje rolba a kde jedno svezení měří bezmála tři kilometry.

Každý zde jezdí sám, pouze děti do 7 let musí doprovázet také někdo dospělý. Na náměstí si můžete zakoupit jízdenku do speciálního autobusu, který vás dopraví na začátek tratě. Sáňky vám zapůjčí na startu u Špindlerovy boudy. Když se následně spustíte po svahu dolů, zdoláte převýšení téměř 400 metrů. Saně pak odevzdáte v cíli, který se nachází na Dívčích lávkách u místního občerstvení.

Sáňkařská dráha Snow & Fun ve Špindlerově Mlýně je v provozu denně, od úterý do soboty se jezdí také každý večer. Poslední sportovci na trať mohou vyrazit ještě půl hodiny před zavíračkou, tedy ve 20:30. Jedna jízda stojí 270 korun, pokud si chcete užít další jízdy během stejného dne, za každou další zaplatíte 150 korun.

Večerní jízdy na Dolní Moravě

Hledáte na horách nějaký zajímavý večerní program po lyžování? Na sáňkařské dráze v zimním středisku Sněžník na Dolní Moravě si spoustu zábavy užijí nejen rodiny s dětmi, ale také party kamarádů toužících po adrenalinovém zážitku. Trať, která měří 2,5 kilometru, najdete pod Králickým Sněžníkem.

Speciální sáňky s brzdou si můžete půjčit na dolní stanici lanové dráhy U Slona, kam je poté opět vrátíte. Sedačková lanovka vás vyveze na start, odkud se dospělí sportovci dolů vydávají jednotlivě, děti do 12 let vždy s doprovodem. Dráha vede po propojovacích cestách mezi dvěma areály, takže se sáňkuje až navečer po uzavření sjezdovek. Sáňkování pod umělým osvětlením si můžete užít v úterý, v pátek a v sobotu.

Adrenalin v Janských Lázních

Stále oblíbenější je také sáňkařská dráha vedoucí z Černé hory do Janských Lázní, která místní říkají také Zvonková cesta. Čeká vás tu 3,5 kilometru jízdy s převýšením 560 metrů. Cesta je v provozu denně od 8 do 17 hodin. Je ale třeba dát si pozor na to, že dráha je přístupná také pro pěší.

Co se týče zimních sportů, sáňkařská dráha v Janských Lázních není žádná novinka. Jezdilo se tu totiž už před 100 lety na rohačkách. Název Zvonková cesta pochází také z minulosti. Lidé, kteří po dráze sjížděli dolů, zvonili na ostatní, aby na sebe upozornili a vyhnuli se tak nepříjemné srážce.

Neplatí se tu žádné vstupné a můžete si dokonce přivézt i vlastní sáňky. Pokud se vám ale nechce šlapat celý kopec pěšky, cestu nahoru kabinkovou lanovkou s názvem Černohorský Express si budete muset zaplatit. Jedna jízda pro dospělého stojí 160 korun, děti a seniory vyjde na 140 korun.

Přírodní sjezd do Smržovky

O zábavu na sáních nepřijdete ani v Jizerských horách. Čtyřkilometrová přírodní trať vede lesem a po obecních cestách od rozhledny Černá Studnice dolů do Smržovky. Na cestě najdete mapky trasy a směrové šipky s označením pro pěší zónu a piktogramem sáněk.

V dnešní době trať slouží pouze rekreačním sáňkařům, v minulosti však byla hojně využívaná. Černá Studnice totiž patří mezi první místa, kde se v Česku sáňkovalo. V lednu roku 1911 tam vznikla turistická a zároveň také závodní sáňkařská dráha, která vedla až do Jablonce.

Sáňkařská dráha s dlouhou historií

V Jeseníku se sáňkovalo již za první republiky. Od té doby byla místní dráha několikrát přebudována. Sáňkařští nadšenci na ní postavili nízké zatáčky s překlopením a vodovod, který umožnil vytvořit ledové koryto. Od roku 1959 se zde jezdily kvalifikační závody a konalo se tu dokonce jedno mistrovství republiky.

V současné době se jedná o amatérskou přírodní dráhu, kterou si chválí hlavně děti. Začátek dráhy najdete na hřebenu Křížového vrchu v nadmořské výšce 690 metrů nad mořem. Odtud se dolů do Smetanových sadů spustíte po dráze dlouhé necelý kilometr, která má převýšení zhruba 100 metrů.

Další zajímavé dráhy

Co se týče přírodních sáňkařských tratí, jednu najdete také u skiareálu Klíny nedaleko Litvínova. Na této 600 metrů dlouhé přírodní cestě si může bezplatně zajezdit každý nadšenec, doba provozu také není nijak omezena. Sáňkování na přírodní stezce si můžete užít také na Ještědu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

7 alpských rekordů: nejvýše položená železnice, pivovar i koncertní sál

Vychutnat si kávu v bezmála tří a půl tisících metrech nad mořem, strávit noc na špici italského ledovce nebo si dát pivo v nejvýše položeném historickém pivovary? Na vrcholcích Alp můžete začít...

celý článek

Vychutnat si kávu v bezmála tří a půl tisících metrech nad mořem, strávit noc...

celý článek
6 ledovců, na kterých zima jen tak nekončí

Raději než plavky a potápěčské ploutve byste v létě obuly lyže či snowboard? Není problém. Některá lyžařská střediska nabízejí možnost lyžování i v letních měsících, jiná jsou v provozu po...

celý článek

Raději než plavky a potápěčské ploutve byste v létě obuly lyže či snowboard?...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no