Rozšířené

České i světové rychlobruslařské hvězdy: Koho sledovat při závodech?

Martina Sáblíková v Sochi
Martina Sáblíková v Sochi
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Dnes nám startují první závody v rychlobruslení. Ženy Martina, Ireen, Claudia či mladičká Nikola se postaví na start již ve 12:00. Jaký je jejich příběh?

Claudia Pechstein

Neměcká rychlobruslařka, která je držitelkou olympijského rekordu v závodu na 3000 m. Ten stanovila již v roce 2002 při olympiádě v Salt Lake City. Čas při projetí cílovou čárou se zastavil na 3:57.70. První zlato si však přivezla již ze ZOH v Lillehammeru v roce 1994. Celkem má doma 9 olympijských medailí. Ve svých 45 letech patří stále mezi světovou špičku, vždyť na Mistrovství světa v roce 2017 získala stříbrnou medaili v závodě na 5000 metrů.

Dnes ji uvidíme v 10. rozjížďce s Ivanii Blondin z Kanady. Tato Kanaďanka je mladou závodnicí a na vrcholových akcích se pohybuje jen pár let. Na Mistrovství světa v roce 2017 se umístila v závodě na 5000 metrů jednu příčku za Claudií, tedy na bronzové příčce. Sledovat tento souboj bude tedy jistě zajímavé!

Martina Sábíková

Česká star v rychlobruslení se účastní již 4. olympijských her. Na prvních startovala teprve jako osmnáctiletá závodnice. V Turíně tehdy obsadila v závodě na na 3000 metrů 7. místo a v závodě na 5000 metrů 4. místo. Medaile ji tedy byla blízko. Na dalších ZOH ve Vancouveru a v ruské Sochi získala již celkem 5 medailí, a to 3 zlaté, 1 stříbrnou a 1 bronzovou. Od roku 2007 sbírá medaile i na Mistrovství světa. Má již neuvěřitelných 17 zlatých, 6 stříbrných a 1 bronzovou medaili.

Martina se však nevěnovala vždy jen rychlobruslení. V dětství se věnovala basketbalu. Ve svých 11 letech se poté začala věnovat rychlobruslení. Již od počátku je jejím trenérem Petr Novák, který tehdy založil dětský bruslařský klub.

Martinu dnes uvidíme v poslední, 12. rozjížďce. Tu pojede s ruskou rychlobruslařkou Natalií Voroninou, která však závodí pod olympijskou vlajkou (kvůli ruskému problému s dopingem).

Ireen Wüst

Ireen je největší soupeřkou Martiny. Již vlastní 8 olympijských medailí. Prosadila se již na ZOH v Turíně v roce 2006. Zatímco Martine ja královnou nejdelší 5 km tratě, Ireen je královnou na kratších tratích - 1000 m a 1500 m. Má dokonce za cíl zajet 1500 m pod 1:50, což se zatím žádné ženě nepovedlo. V Sochi vyhrála závod na 3000 metrů Ireen, ve Vancouveru Martina. Dnes ve 12:00 našeho času začíná další olympijský závod na 3000 m.

Jak Ireen bojuje na poli sportovním, bojuje i na poli osobním. V minulosti se stal terčem kvůli své bisexuální orientaci. Jednu dobu žila s přítelkyní, poté s přítelem. Především v době, kdy žila se Sanne van Kerkhofovou, se ji média často vyptávala na osobní život. Ale ona se chtěla bavit o bruslení. V jednom z rozhovorů poté řekla: „Já chci mluvit o bruslení, ne o soukromém životě. Kdybych měla vztah s mužem, nevyptávali byste se na něj pořád“. Po rozchodu se Sanne se její časy znovu zlepšily. Dokonce „okopírovala“ techniku od Martiny Sáblíkové.

Dnes uvidíme Ireen v 9. rozjížďce spolu s Kanaďankou Isabelle Weidemann.

Nikola Zdráhalová

Původně hokejistka, která před 7 lety vyměnila týmový sport za individuální. Ve svých 21 letech právě a svojí první olympiádu s kolegyní Martinou, která je o 9 let starší. Dnes Nikolu uvidíme již v druhé rozjížďce s Číňankou Lui Jing. Na posledním Mistrovství Evropy se umístila na skvělé 7. příčce v závodě na 1500 metrů. Dnes ji čeká 3000 metrů, kde skončila na 10. místě. Jejím trenérem je také Petr Novák.

Stejně jako Martina závodí i v silniční cyklistice. Probojovala se i na mistrovství světa.

Nezapomeňte dnes sledovat rychlobruslení od 12:00 našeho času. Reprízu má ČT naplánovanou na dnešní večer ve 21:25.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Kteří čeští sportovci se postaví na start druhý den olympijských her?

První den je již úspěšně za námi. Veronika Vítková získala první medaili pro Českou republiku ve sprintu v biatlonu. O 1,6 sekundy ji porazila norka Marte Olsbu. Neomylná na střelnici Laura Dahlmeier si...

celý článek

První den je již úspěšně za námi. Veronika Vítková získala první medaili pro...

celý článek
Olympiáda je tu! Na co se můžeme těšit první den?

Zimní olympijské hry jsou po čtyřech letech zpět! Hned první den se můžeme těšit na biatlon, skoky na lyžích či běžecké lyžování. Jelikož se hry odehrávají v Korei, musíme počítat s 8...

celý článek

Zimní olympijské hry jsou po čtyřech letech zpět! Hned první den se můžeme...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no