Rozšířené

Fenomén a hlavní favorit na olympijské zlato Martin Fourcade rozdává své medaile dětem

Martin Fourcade
Martin Fourcade
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pětinásobný mistr světa, držitel 6 velkých křišťálových glóbů a 20 malých glóbů. To je bilance nejúspěšnějšího biatlonisty historie. Nemůžeme zapomenout ani na jeho 4 olympijské medaile. V dnešním závodě se jistě bude snažit tuto sbírku rozšířit.

Martin se začal věnovat biatlonu ve 13 letech po vzoru staršího bratra Simona, který aktuálně závodí v IBU Cupu. Na světové úrovni se pohybuje od roku 2006. Jeho první větší úspěchy však přišly až roku 2011 a od té doby jej doprovází.

Závody ve světovém poháru ovládl již 6 sezón po sobě a aktuálně směřuje k získání 7. velkého křišťálového glóbu. V loňském roce dokonce zlomil rekord legendy Ole Einara Bjorndalena. Ole stál během jedné sezóny 12 krát na nejvyšším stupínku vítězů. Martinovi se to povedlo v sezóně 2016/2017 dokonce čtrnáctkrát! V podstatě ostatní biatlonisté se museli celou sezónu s tím, že soupeří akorát o druhé a třetí místo. Martin jim nedal šanci.

Své medaile z SP si však Martin nenechává. Letos v lednu na jedné tiskové konference řekl: „Moc rád dávám své medaile dětem. Je to něco, co obvykle dělám. Ale olympijské medaile nikomu věnovat nebudu - tedy ty, které doufám vyhraji.“ dále pak pokračoval větou: „Medaile ze světového poháru jsou pro mne více sdílenou radostí toho, co jsme spolu vyhráli s fanoušky“

To, že je Martin hlavním favoritem olympijských her v Pchjongčchangu jistě nikdo nepochybuje. Dnes se jistě porve o zlatou medaili ve sprintu. Olympijská medaile z této disciplíny mu prozatím chybí. Tak jako naší vlajkonoškou byla Eva Samková, pro Francii jím byl právě Martin Fourcade!

Na ZOH se poprvé objevil v roce 2010 v kanadském Vancouveru. Tam obsadil druhou příčku v závodě s hromadným startem. O tom, že má nervy ze železa a jde si tvrdě za svým cílem ukázal již během tohoto závodu. Během první střelecké položky minul hned první dva terče. Po obkroužení 2 trestných kol se zařadil až na 28. pozici! Při poslední položce rovněž minul. To ho nicméně nezastavilo v tom dojet si pro stříbrnou medaili pouhých 10 vteřin za prvním Eugeniem Ustiugovem.

Při hrách v Sochi bral v hromadném startu znovu stříbro, když po napínavém finiši vyhrál Nor Emil Hegle Svendsen. Výsledné časy obou atletů se zastavily na stejných číslech a tak musel o vítězi rozhodnout fotofiniš . Ve stíhačce, kde vyhrál zlatou medaili, porazil našeho českého biatlonistu Ondřeje Moravce o 12 vteřin. Stejný rozdíl ho dělil i při vítězství ve vytrvalostním závodě. Již po olympiádě v Sochi se stal Francouzem, který vyhrál nejvíce olympijských medailí.

Devětadvacetiletý biatlonista je hrdým otcem dvou dcer - Manon a Ines, které má se svojí partnerkou Helene. Sledovat ho můžete na jeho sociálních sítích instagram či Facebook, kde ho najdete pod @martinfourcade. Fandit mu můžete dnes ve 12:00 při závodech ve sprintu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 4.80

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Program 3. dne na olympiádě: Do bojů o medaile se vydají čeští biatlonisté, rychlobruslařky i snowboardistka Šárka Pančochová

První dva dny olympiády nám přinesly první 2 medaile. V pondělí nás navíc čeká stíhačka biatlonistů - mužů i žen. Finále ve slopestylu čeká i snowboardistku Šárka Pančochová, které byly...

celý článek

První dva dny olympiády nám přinesly první 2 medaile. V pondělí nás navíc...

celý článek
Kteří čeští sportovci se postaví na start druhý den olympijských her?

První den je již úspěšně za námi. Veronika Vítková získala první medaili pro Českou republiku ve sprintu v biatlonu. O 1,6 sekundy ji porazila norka Marte Olsbu. Neomylná na střelnici Laura Dahlmeier si...

celý článek

První den je již úspěšně za námi. Veronika Vítková získala první medaili pro...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no