Rozšířené

Jako Ledecká, Shiffrinová či Paris. Které závodní sjezdovky byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Slavný sjezd v Kitzbühelu
Slavný sjezd v Kitzbühelu
Zdroj: Shutterstock

Lyžařská sezóna se nezadržitelně blíží, alpské skiareály hlásí desítky centimetrů nově napadaného sněhu, a proto je ideální čas naplánovat si vaši zimní dovolenou. Do které lokality nakonec zamíříte, je pochopitelně na vás. Co si ale váš tamní pobyt a lyžařské radovánky zpestřit jízdou po sjezdovkách, na nichž se v souboji s časomírou pravidelně utkávají i ti nejlepší lyžaři světa? Web Nasvah.cz nabízí hned několik osvědčených tipů.

Sölden

Jihozápadně od Innsbrucku v Ötztálských Alpách se nedaleko hranic s Itálií nachází světoznámé lyžařské středisko Sölden. Před čtyřmi lety se zde natáčela bondovka Spectre s Danielem Craigem v hlavní roli, kromě toho je však toto místo také každoročně dějištěm úvodního závodu sezony alpského „svěťáku“. Abyste i vy okusili, jaké výzvě tito závodníci i závodnice v rámci obřího slalomu čelí, vydejte se na černou sjezdovku označenou číslem 31. Ta se nachází na Rettenbašském ledovci ve výšce 3 040 metrů.

Pista není nijak zvlášť členitá, náročnost však spočívá v její strmosti. Ačkoliv průměrný sklon činí „pouhých“ 33,1 procenta, najdou se na ní i taková místa, která v tomto ohledu atakují hranici 65 procent. Pokud tedy cítíte potřebu se před jejím absolvováním „rozcvičit“, nejlépe uděláte, když budete lanovkou pokračovat dále až těsně pod vrchol Innere Schwarze Schneid, kde na vás čeká o poznání přívětivější modrá pista číslo 32.

Saslong, Val Gardena

Představovat Sella Rondu, jedno z nejznámějších lyžařských středisek v Evropě, asi není úplně potřeba. Pakliže byste chtěli sjet každou z jejích sjezdovek, bez nadsázky lze říct, že týden by vám k tomu zřejmě nestačil. Máte-li však v úmyslu vydat se ve stopách nejlepších sjezdařů světa, je to vcelku snadné. Stačí totiž zamířit do městečka Santa Cristina a odtud se vydat nejprve kabinovou lanovkou číslo 17 a posléze sedačkou s číslem 18 na vrchol hory Ciampinoi do výšky 2 254 metrů nad mořem.

Právě zde totiž začíná obává sjezdovka Saslong, která je každý prosinec dějištěm mužského sjezdu a super-G. Přestože horní část pisty k nejtěžším nepatří, zhruba ve třetině se trať zlomí, přidají se terénní nerovnosti a nepřehledné úseky kladoucí na lyžaře poměrně velké nároky. Také závěrečný sešup k dolní stanici lanovky má své kouzlo. Zejména časně zrána, kdy kolem moc lidí zrovna není, vybízí k tomu nechat lyže jet rovně, dokud to jen půjde.

Gran Risa, Alta Badia

Vydáte-li se z Val Gardeny, respektive Santa Cristiny o pár kilometrů na východ, dorazíte po chvilce do vesničky La Villa, dalšího renomovaného dějiště Světového poháru v alpském lyžování. Právě zde totiž končí místy hrůzu nahánějící sjezdovka Gran Risa, nejprudší svého druhu, pokud jde o ty, na nichž se jezdí obří slalom. Muži tu v rámci této disciplíny závodí na 1,2 kilometru dlouhé trati, jejíž maximální sklon dosahuje hranice neuvěřitelných 69 procent. Pakliže se řadíte ke zkušeným lyžařům, určitě její kvality oceníte, pokud si ale na lyžích tolik jisti nejste, raději se jí vyhněte obloukem. Dost dobře by se totiž mohlo stát, že se v případě pádu zastavíte až na jejím úplném konci.

Streif, Kitzbühel

Kdo z lyžařských nadšenců by si nechtěl alespoň jednou za život sjet obávaný a legendami opředený Streif, tedy sjezdovku, která každoročně hostí nejznámější sjezd světa Hahnenkamm? Trať se nachází na svazích stejnojmenné hory, přičemž abyste tak mohli učinit, musíte zamířit do rakouského Kitzbühelu, který leží zhruba na půli cesty mezi Salzburgem a Innsbruckem. Na její vrchol dosahující nadmořské výšky 1 670 metrů se dostanete kabinovou lanovkou, ovšem abyste si mohli sjezdovku sjet v celé její délce, musíte si svůj příjezd dobře načasovat. Pro veřejnost totiž bývá během sezony otevřena zhruba jen na měsíc v roce.

Ačkoliv se zdejší závod koná tradičně až v druhé polovině ledna, v podstatě již od začátku prosince jsou některé její části z důvodů příprav uzavřeny. Ani bezprostředně po skončení sjezdu se na ní však nedostanete. To vše kvůli bezpečnosti. Samotná 3 312 metrů dlouhá trať, jejíž sklon dosahuje místy až 85 procent, bývá totiž natolik zledovatělá, že je potřeba ji nechat řádně „vyměknout“.

Planai, Schladming

Zhruba hodinu jízdy od Salzburgu směrem na jihovýchod narazíte na další věhlasnou lyžařskou oblast, která se může pyšnit tím, že kromě široké veřejnosti každoročně přivítá též nejlepší lyžaře světa. Jmenuje se Ski amadé a zahrnuje střediska Gastein, Grossarl, Hichkönig, Salzburger Sportwelt a Schladming Dachstein. A právě poslední zmíněné každý rok hostí jeden z nejvíce ikonických závodů sezony – noční mužský slalom. Ten se odehrává sice jen ve spodní, černě značené, části sjezdovky Planai, pakliže ale budete chtít, můžete se nechat kabinkou vyvézt až těsně pod samotný vrchol stejnojmenné hory a sjet si tento (zpočátku červený) „kopec“ v celé jeho délce.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Místo Alp na sever. Objevte ta nejvyhlášenější skandinávská střediska

Kalle Palander, Anja Päersonová, Lasse Kjus, Kjetil André Aamodr, Aksel Lund Svindal nebo Ingemar Stenmark. Co mají tito legendární závodníci a závodnice společného? Všichni do jednoho pocházejí ze...

celý článek

Kalle Palander, Anja Päersonová, Lasse Kjus, Kjetil André Aamodr, Aksel Lund Svindal...

celý článek
Čím letos obdarovat své blízké? Přinášíme tipy na knihy pro opravdové dobrodruhy

Společně s lyžařskou sezónou se nezadržitelně blíží také vánoční svátky. Je tedy na čase popřemýšlet nad tím, čím obdarujete své blízké. Zajímají je zimní sporty anebo v horách rádi...

celý článek

Společně s lyžařskou sezónou se nezadržitelně blíží také vánoční svátky....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no