Rozšířené

Čím letos obdarovat své blízké? Přinášíme tipy na knihy pro opravdové dobrodruhy

Jaké knihy ocení opravdoví dobrodruzi?
Jaké knihy ocení opravdoví dobrodruzi?
Zdroj: Shutterstock

Společně s lyžařskou sezónou se nezadržitelně blíží také vánoční svátky. Je tedy na čase popřemýšlet nad tím, čím obdarujete své blízké. Zajímají je zimní sporty anebo v horách rádi pobývají i v době, kdy na nich neleží sníh? Pak pro vás máme skvělé tipy. Přinášíme seznam knih, kterými jim zaručeně vykouzlíte úsměv na tváři.

Zatímco milovníky tepla s klesajícími teplotami pomalu opouští i dobrá nálada, vyznavači zimních sportů jsou natěšení na nadcházející sezónu. Spolu s ní se ale rychle blíží i vánoční svátky. Nenechte nakupování dárků na poslední chvíli a obdarujte své blízké něčím, co skutečně ocení. Třeba kvalitním příběhem. Vyberte si některý z oblíbených titulů na e-shopu Kniha.cz anebo se inspirujte naším výběrem, který je šitý na míru dobrodruhům i milovníkům zimních sportů a horského prostředí.

Adam Ondra: Lezec tělem i duší

Už ve svých dvanácti letech se zařadil mezi deset nejlepších světových lezců a dnes má za sebou řadu úspěchů, mezi které patří například zdolání stěny Dawn Wall v Yosemitském národním parku. Pravidelně vyhrává závody světového poháru, láme rekordy a stal se favoritem olympijských her v Tokiu. Je rovněž několikanásobným mistrem světa. Řeč je o Adamovi Ondrovi, českém lezci, který přes deset let vede žebříček skalních lezců a světová média ho nazývají českou senzací sportovního lezení.

Nyní se mladý sportovec rozhodl se světem o své úspěchy podělit formou autobiografického díla Adam Ondra: Lezec tělem i duší. Čtenáři budou mít možnost dozvědět se, jak se nadšený lezec k této disciplíně dostal a co považuje za svůj největší úspěch. Kniha rovněž mapuje cestu z české kotlinky až na vrchol těch nejnebezpečnějších hor.

Prázdniny v Evropě

Osmažte řízek, vložte jej mezi dva krajíce chleba a vyrazte na v pořadí již čtvrté dobrodružství s českým cestovatelem Ladislavem Ziburou, tentokrát s podtitulem Prázdniny v Evropě. Čeká vás 14 tisíc kilometrů dlouhý výlet, který započne v teplých Athénách, bude pokračovat přes Balkán a malebné Pobaltí až za polární kruh. Společnost vám budou dělat svérázní řidiči, objevíte místa, o kterých jste dosud ani neslyšeli a přesvědčíte se, že žijete na jednom z nejrozmanitějších kontinentů tohoto světa.

Pokud máte pocit, že vás Evropa už ničím nepřekvapí, sáhněte po některé ze starších publikací českého cestopisce. S knihou 40 dní pěšky do Jeruzaléma se můžete vydat na cestu rozpálenou krajinou Turecka a Izraele, prožít největší dobrodružství svého života a nakonec stanout pod Zdí nářků. Zdolat společně se Ziburou můžete i Himaláje, konkrétně v díle Pěšky mezi buddhisty a komunisty, nebo se vydat na cestu do Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu v publikaci Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii.

Nalehko

Jste nadšený cestovatel a nejraději se pohybujete po svých? Pak tedy víte, že podstatnou roli během vašich cest hraje potřebná výbava, která se zpravidla musí vejít do jediného batohu. Bezmála dvacetikilová nálož však může nejednoho cestovatele odradit, v případě dlouhých cest navíc nepřichází příliš v úvahu. Ne pokud si své putování chcete náležitě užít.

Petr Kosek, který je držitelem ocenění Triple Crown, což znamená, že přešel všechny tři dálkové americké treky, má pro vás řešení. Ve svém díle Nalehko přibližuje kouzlo ultralehkého vybavení a představuje osvědčené tipy, jak výbavu na měsíční cestu zredukovat na krásných 7 kilogramů váhy. Díky jeho knize se tak každý nadšený dobrodruh může krajinou pohybovat s hlavou vzpřímenou a bez bolestí zad, ramen a kolen. Kniha se dotýká tématu bezpečnosti, oblečení, spaní, vaření, vody i navigace. Své zkušenosti navíc doplňuje o zážitky z vlastních cest, ilustrace i zajímavé fotografie.

Duchové K2

K2 je s 8611 metry skoro o čtvrt kilometru nižší než hora Mount Everest, když ale přijde řeč na obtížnost, nejvyšší horu světa s přehledem pokoří. I přes pověst místa, na kterém úmrtí není výjimkou, však dokázala okouzlit hned několik úspěšných mužů. Od zámožného italského vévody Abruzzského přes revolučního průkopníka lezení ve Spojených státech Fritze Wiessnera, skvělého, ale osudem stíhaného expedičního vůdce Charlieho Houstona až po Achilla Compagnoniho a Lina Lacedelliho. Dva Italy, kteří nakonec jako první stanuli na vrcholu. Ačkoli se pro všechny zmíněné K2 stala posedlostí, ani jednomu z nich nepřinesla štěstí.

Mike Conefrey přináší poutavý popis od prvních pokusů o zdolání vrcholu nebezpečné hory až po zdařilé výstupy. Ve svém díle Duchové K2 čtenářům servíruje skutečnou atmosféru tohoto krutého místa a odhaluje důvod, proč je i dnes hora považována za „cíl opravdových horolezců“, a to i přes mnohá tragická úmrtí.

Na sever

O tom, že Scott Jurek je živoucí legenda amerického i světového maratonu, rozhodně není pochyb. Stejně tak je patrné, že léta těch nejlepších výkonů má už za sebou. Nebo tedy alespoň měl. Jurek totiž cítil, že pomalu pohodlní, a odmítal se smířit s tím, že míří „do starého železa“. Odhodlal se proto podniknout ještě jedno dobrodružství, a to paradoxně to největší a nejnáročnější ze všech.

S podporou své manželky se rozhodl pokusit o nejrychlejší zdolání Zeleného tunelu, tedy 3 500 kilometrů dlouhé Appalačské stezky vedoucí z jihu Georgie až do Nové Anglie. O tom, že se bude jednat o nenáročnou túru, si maratonec naděje nedělal, realita přesto překonala veškerá očekávání. Přečtěte si knihu Na sever, upřímný záznam o běžci, který se během své závěrečné a nejtěžší zkoušky takřka zničí, aby dokázal, že je stále tím, kým býval.

Jizerská 50

Kdo by neznal slavnou českou Jizerskou 50? Závod v běhu na lyžích, který se po takzvané Jizerské magistrále běhá už od roku 1968 a každoročně se těší hojné účasti českých i zahraničních běžkařů. Padesát kilometrů dlouhý závod každoročně láká profesionály, slavné závodníky i dočista obyčejné rekreační běžkaře. Nikoho tedy nepřekvapí, že o zajímavé příběhy zde rozhodně není nouze.

Přečtěte si osobní vzpomínky samotných aktérů závodu i lidí, kteří se pohybují v jeho zákulisí, a doplňte je o vlastní pohled. Pokud jste fanouškem běhu na lyžích, rozhodně nebudete litovat.

Ledový strach

Zaujal vás bestseller Dívka bez kůže, který napsal severský spisovatel Mads Peder Nordbo? Pak byste určitě měli sáhnout také po pokračování s názvem Ledový strach, které se odehrává v prostředí mazivého Grónska. Tupaarnaq se vrací do Nuuku, aby svému jedinému příteli Matthewu Caveovi pomohla s hledáním jeho nevlastní sestry Arnaq, jež zmizela během víkendu s přáteli. Krvavé stopy na jednom ze zchátralých domů navíc nevěstí nic dobrého.

Matthew si brzy uvědomí, že byl zatažen do hry, ve které kromě něj hraje svou roli také Arnaq, ale i otec, kterého více než 20 let neviděl. Otevírají se staré rány a Matthew, který se zároveň ocitá pod nátlakem grónské policie z jedné strany a americké armády ze strany druhé, si přestává být jistý tím, kým lidé kolem něj skutečně jsou.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Jako Ledecká, Shiffrinová či Paris. Které závodní sjezdovky byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Lyžařská sezóna se nezadržitelně blíží, alpské skiareály hlásí desítky centimetrů nově napadaného sněhu, a proto je ideální čas naplánovat si vaši zimní dovolenou. Do které lokality nakonec...

celý článek

Lyžařská sezóna se nezadržitelně blíží, alpské skiareály hlásí desítky...

celý článek
Jak chránit pleť na svahu?

Nízké teploty, studený vítr a horské slunce dokážou dát pleti pěkně zabrat. Při chystání na hory si proto nezapomeňte do batohu přibalit speciální pleťovou kosmetiku.

celý článek

Nízké teploty, studený vítr a horské slunce dokážou dát pleti pěkně zabrat....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no