Rozšířené

Místo Alp na sever. Objevte ta nejvyhlášenější skandinávská střediska

Lyžování ve Skandinávii
Lyžování ve Skandinávii
Zdroj: Facebook/Åre Sweden

Kalle Palander, Anja Päersonová, Lasse Kjus, Kjetil André Aamodr, Aksel Lund Svindal nebo Ingemar Stenmark. Co mají tito legendární závodníci a závodnice společného? Všichni do jednoho pocházejí ze Skandinávie. Sever Evropy si jako tradiční baštu lyžování představí asi jen málokdo, o to víc ale bude překvapen, pakliže se sem právě za tímto účelem během zimy vydá. Na skvělá lyžařská střediska s moderním zázemím totiž narazíte jak ve Švédsku, tak v Norsku či ve Finsku.

Åre, Švédsko

Švédský Östersund každý Čech dobře zná. Právě zde se totiž každoročně konají závody světového poháru v biatlonu. Jen něco málo přes hodinu jízdy odsud na západ se ale nachází středisko, které našincům možná už tak dobře známé není, ačkoliv se jedná snad o nejslavnější lyžařský skiareál v celé Skandinávii. Jmenuje se Åre, je situováno poblíž hranic s Norskem a v letošním roce bylo stejně jako letech 2007, respektive 1954 dějištěm mistrovství světa v alpském lyžování.

Åre svým návštěvníkům nabízí na 192 kilometrů sjezdovek nejrůznějších obtížností, 46 vleků a lanovek a přibližně 75 restaurací. Ačkoliv se toto středisko nachází oproti těm alpským relativně nízko, sezóna tu trvá od prosince do ledna. Nejvýše se lze lanovkou dostat na místo zvané Åre Topp Plata, jehož nadmořská výška dosahuje zhruba 1 300 metrů nad mořem. Kdo by si však pomyslel, že v důsledku toho to na žádné dlouhé poježdění nebude, byl by na omylu. Vertikální převýšení totiž činí 890 metrů.

V samotném Åre si přijdou na své především vyznavači obtížnějších tratí, neboť zde převládají červeně a černě značené sjezdovky, přičemž některé z nich jsou dokonce homologované pro pořádání závodů světového poháru. Ten se zde jezdí celkem pravidelně. Délka jednotlivých pist je rozličná, nejčastěji se však pohybuje v rozmezí 1,5 až 3 kilometrů. Ti, kteří upřednostňují raději „modré“ sjezdovky, mohou přejet do sousedního Björnenu, případně se skibusem vydat do pár kilometrů vzdáleného Duvedu. Zkrátka a jednoduše, každý si tu přijde na své.

Åre
Åre
Zdroj: Facebook/Åre Sweden

Kvitfjell, Norsko

Co do velikosti se sice norský Kvitfjell se švédským Åre příliš měřit nemůže, o kvalitní lyžovačku ale rozhodně ochuzeni nebudete. Tím spíš když vezmete v potaz, že středisko jako takové bylo vytvořeno proto, aby mohlo hostit rychlostní alpské disciplíny v rámci XVII. zimních olympijských her, které se roku 1994 konaly v nedalekém Lillehammeru.

V Kvitfjellu si můžete zalyžovat celkem na 34 kilometrech zeleně, modře, červeně a černě značených tratí, přičemž nejdelší z nich měří úctyhodných 3,5 kilometru. Na sjezdovky vás vyveze 14 lanovek a vleků, jejichž nejvyšší stanice se nachází v nadmořské výšce 1 039 metrů.

Sezóna zde tradičně končí až s přelomem dubna a května, ovšem koho by snad lyžování omrzelo o něco dříve, může své ski vyměnit za běžky a vydat se vstříc 600 kilometrům upravených běžeckých tratí, jež se nacházejí v okolí.

Kvitfjell
Kvitfjell
Zdroj: Flickr.com/photos/kvitfjell/

Levi, Finsko

Přibližně 150 kilometrů za polárním kruhem se poblíž švédských hranic nachází Levi, jedno z největších sportovních středisek v celém Finsku. I přes to, že stejnojmenná hora, na níž se skiareál rozprostírá, dosahuje nadmořské výšky pouhých 531 metrů, o sníh tu vzhledem k její geografické poloze a teplotám, jež v oblasti běžně panují, rozhodně nouzi nemívají. Již v listopadu se zde každý rok koná tradiční slalomové klání v rámci závodů světového poháru. Z Helsinek se do Levi dostanete nejrychleji letadlem. Do nedaleké Kittily trvá let z finského hlavního města přibližně hodinu a dvacet minut.

Samotné středisko nabízí celkem třiačtyřicet sjezdovek všech obtížností (převládají nicméně spíše modré a červené), z nichž nejdelší měří celých 2 100 metrů. Na své si tu přijdou rovněž vyznavači freeridového lyžování a snowparků. A pokud by někomu nestačilo ani to, může odepnout lyže, sundat přeskáče a okusit další aktivity tolik typické pro Laponsko, včetně saunování a jízdy na psím spřežení či sněžném skútru. Budete-li mít navíc štěstí i na počasí, dost možná se vám naskytne možnost spatřit úchvatnou podívanou jménem polární záře.

Levi
Levi
Zdroj: Facebook/Levi

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Není bílá jako bílá aneb Jak se dělá technický sníh

Jsou oblasti, kde ho tolik nepotřebují, ale také místa, která by se bez něj zkrátka a dobře v žádném případě neobešla. Díky technickému sněhu začíná lyžařská sezóna dříve a končí později,...

celý článek

Jsou oblasti, kde ho tolik nepotřebují, ale také místa, která by se bez něj...

celý článek
Jako Ledecká, Shiffrinová či Paris. Které závodní sjezdovky byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Lyžařská sezóna se nezadržitelně blíží, alpské skiareály hlásí desítky centimetrů nově napadaného sněhu, a proto je ideální čas naplánovat si vaši zimní dovolenou. Do které lokality nakonec...

celý článek

Lyžařská sezóna se nezadržitelně blíží, alpské skiareály hlásí desítky...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no