Rozšířené

Češi kvůli koronaviru v Itálii stornují zájezdy. Skiareály ale zatím zasaženy nejsou

Itálie patří mezi oblíbené zimní destinace.
Itálie patří mezi oblíbené zimní destinace.
Zdroj: Shutterstock

Alpy se každoročně ocitnou v hledáčku mnoha Čechů, kteří tam vyrážejí na zimní dovolenou. Kromě obav z nedostatku sněhu, který se v posledních letech projevuje i v některých alpských střediscích, se letos lyžaři potýkají s o poznání netradičnějším problémem. Severní oblast Itálie se totiž stala dalším ohniskem nákazy nového typu koronaviru. Někteří lidé proto začínají rušit zájezdy.

Do italských Alp, které v posledních letech patří mezi nejoblíbenější lyžařské destinace, se na zimní dovolenou každoročně vydá až 600 tisíc Čechů. Letos je kromě nedostatku sněhu, který se v posledních letech projevuje i v některých alpských střediscích, trápí také problém zcela jiného charakteru. Právě severní oblast Itálie se totiž stala evropským ohniskem nákazy nového typu koronaviru, který se v prosinci roku 2019 začal poprvé šířit v čínském městě Wu-chan.

První případ nákazy byl v Itálii potvrzen v pátek 21. února a počet nemocných rychle roste. Momentálně je na území státu hlášeno více než 320 nakažených s tím, že největší kumulace nemocných je v oblasti Benátska a Lombardie. Právě ta patří mezi oblíbené destinace mnoha lyžařů.

Skiareály zasaženy nejsou

Ačkoli cestovní kanceláře uklidňují, že lyžařským střediskům se nový typ koronaviru zatím úspěšně vyhýbá a nejsou nově vzniklou situací nijak omezena, někteří Češi začínají rušit své cesty do Alp. V případě, že by došlo ke zhoršení situace, by jim totiž hrozila až čtrnáctidenní karanténa. Mohlo by se rovněž stát, že by jim z některé z obcí nebylo umožněno vycestovat, protože podle italských zákonů lze postižené oblasti a města zcela uzavřít, aby se zamezilo dalšímu šíření viru. Tato místa by pak nebylo možné opustit ani navštívit. To se momentálně týká 10 obcí v Lombardii, konkrétně se v izolaci nachází:

  • Codogno
  • Castiglione d’Adda
  • Casalpusterlengo
  • Fombio
  • Maleo
  • Somaglia
  • Bertonico
  • Terranova dei Passerini
  • Castelgerundo
  • San Fiorano

V Benátsku se toto nařízení týká obce Vo' Eugenao. V některých městech nacházejících se v těchto regionech byla „pouze“ přijata opatření v podobě zrušení veřejných shromáždění i společenských akcí, uzavření škol a některých památek.

Někteří Češi stornují zájezdy

I přes to, že tuzemské cestovní kanceláře, které se na pobyty v alpských střediscích zaměřují, klienty uklidňují tím, že žádná z lyžařských oblastí výskyt koronaviru nehlásí, někteří Češi už začali stornovat zaplacené zájezdy. Spousta z nich se přitom náhrady za neuskutečněnou dovolenou nedočká. Aby si klienti mohli domluvit výměnu za jiný zájezd anebo získat zpět peníze, které za něj zaplatili, muselo by ke stornu dojít ze strany cestovní kanceláře.

Pokud však o jeho zrušení požádá nejprve klient, musí počítat s tím, že se společnost, u níž zájezd zakoupil, bude řídit všeobecnými podmínkami, které jsou součástí smlouvy o zájezdu. To jednoduše znamená, že po něm cestovní kancelář může požadovat storno poplatek, jehož výše se zpravidla odvíjí od doby, v jaké ke zrušení zájezdu dojde. Obvykle platí pravidlo, že čím více se dovolená blíží, tím větší jsou i samotné poplatky.

Výhodu v tomhle ohledu mají ti, kteří se proti zrušení zájezdu pojistili, v takovém případě jim totiž bude náhrada zpravidla vyplacena.

České ministerstvo zahraničí cesty do severní Itálie nedoporučuje

I přes neomezený provoz skiareálů české ministerstvo zahraničí cesty do severní Itálie momentálně nedoporučuje. Zejména pak do regionů Lombardie a Benátska, kde se ohnisko nákazy soustředí. Pokud se do oblasti lidé vydají i navzdory upozornění, měli by před odjezdem sledovat aktuální informace. Může totiž docházet k dočasným opatřením, která mohou narušit vnitrostátní i mezistátní leteckou, silniční a vlakovou dopravu.

Občanům, kteří se z postižených oblastí naopak vracejí a vykazují příznaky onemocnění, ministerstvo zahraničí doporučuje, aby neprodleně a nejlépe telefonicky kontaktovali svého lékaře a poradili se o dalším postupu.

Kromě Itálie je koronavirem zasažena také Francie a Rakousko. I v těchto zemích se ale virus skiareálům zatím vyhýbá.

Zdroje: mzv.cz, novinky.cz, ct24.ceskatelevize.cz, idnes.cz

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

5 stylových tipů, jak zůstat na svahu v teple
Komerční sdělení

Na sjezdovkách letos frčí oblečení ve stylu 70. let. Přiléhavé legíny, retro mikiny a lyžařské brýle s duhovým sklem z vás udělají módní ikonu sjezdovky. Jaké kousky vám nesmí chybět a jak...

celý článek

Na sjezdovkách letos frčí oblečení ve stylu 70. let. Přiléhavé legíny, retro...

celý článek
Lyžování v těhotenství? Zkušené lyžařky s rozumným přístupem nemusí čekat na další sezónu

Přestože se lyžování v období těhotenství řadí mezi rizikovější sporty, jako takové není překážkou. Riziko představují „jen“ případné pády, z toho důvodu se většině žen tento sport...

celý článek

Přestože se lyžování v období těhotenství řadí mezi rizikovější sporty,...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no