Rozšířené

Jak správně pečovat o lyže před sezónou i po sezóně? Poradíme vám, co nezanedbat

Servis lyží před sezónou
Servis lyží před sezónou
Zdroj: shutterstock.com

Mnoho českých i zahraničních sjezdovek již hlásí otevřeno, a proto je nejvyšší čas připravit svou lyžařskou výstroj na novou sezónu. Pokud jste nezanedbali údržbu lyží po minulé zimě, stačí několik jednoduchých kroků a můžete vyrazit na svah. Pokud jste jim ale nevěnovali pozornost a po poslední lyžovačce zůstaly ležet v koutě, budete si muset na jejich údržbu vyhradit více času.

I ty nejkvalitnější lyže se časem opotřebovávají, ježděním se otupují jejich hrany a skluznice. Rozhodně se tak vyplatí věnovat jim včasnou a pravidelnou péči. Nejenom že tím zlepšíte své sportovní výkony na svahu, ale hlavně se postaráte o své bezpečí a komfortnější jízdu.

Někteří lyžaři obhajují nulovou péči o své vybavení tím, že když lyže nenamažou, pojedou pomaleji, a to jim naprosto vyhovuje. Není to ale úplně pravda. Ačkoliv lyže jedou pomaleji a na sněhu někdy až drhnou, jsou také méně ovladatelné, což nakonec vede k jízdě mnohem rychlejší a nebezpečnější. Proto je dobré na správnou péči rozhodně nezapomínat.

Kontrola lyží před sezónou

Pokud jste své lyže během léta dobře uskladnili a poskytli jim správnou posezónní péči, jejich údržba před zimní sezónou pro vás bude rychlá a poměrně nenáročná.

V případě, že jste své lyže uložili v suchém a čistém prostředí a na skluznici jste nanesli vrstvu vosku pro její ochranu, stačí jednoduše očistit z lyží vosk a vyleštit skluznici syntetickým hadříkem. Pak už je potřeba jen zkontrolovat vázání a můžete na svah.

Pokud jste ovšem na správné zásady letního uskladnění lyží zapomněli, budete muset své lyžařské výstroji věnovat větší péči. Nejprve je nutné zkontrolovat, zda se na hranách nenachází známky rzi a zda jsou řádně nabroušené. Pokud ne, je dobré dát si je nabrousit, protože sníh je na začátku sezóny často tvrdý.

Servis lyží zvládnete doma sami

Údržbu lyží před sezónou můžete zvládnout klidně sami doma. Je ovšem potřeba postupovat opatrně a přesně dodržovat pokyny, které můžete najít třeba v mnoha různých videomanuálech na internetu. Důležité je zkontrolovat také vázání. Pokud máte zcela nové lyžáky, důkladně prověřte, jestli je s nimi vázání kompatibilní.

Co potřebuji k domácímu servisu?

  • Žehlička – nemusí být servisní, stačí starší žehlička na prádlo
  • Vosk – na začátku si ale vystačíte i s čajovou svíčkou
  • Plastová škrabka na strhnutí vosku
  • Brousek na úpravu hran
  • Jemný brusný papír
  • Gumičky na brzdičky vázání (případně stahovací pásek)

Pokud si na údržbu svých lyží sami netroufáte, můžete je zanést do servisu, kde se vám o ně postarají. Můžete zde zvolit buď malý servis, kdy dojde k voskování a leštění skluznice, střední servis s nabroušením hran, nebo kompletní velký servis, kdy vám opraví také rýhy na skluznici.

Uchování lyží v zimě

Když po dobré lyžovačce konečně dorazíte domů nebo do vyhřáté horské chaty, nikomu se většinou již nechce věnovat svůj čas údržbě lyží. Správná péče se ale do budoucna určitě vyplatí.

Své lyže byste rozhodně neměli nechávat ležet mokré v obalu, protože hrany by mohly zrezivět. Místo toho je dosucha otřete jakýmkoliv savým hadrem a uložte je do suché lyžárny. Důležité je také pravidelné voskování skluznice, které by mělo nastat ideálně po každém druhém lyžování. Pokud je sníh měkký, zvolte také měkčí vosk, v mrazivém počasí naopak sáhněte po tom tvrdším.

Co dělat po sezóně

Když zimní radovánky nadobro skoční, je třeba lyže celkově ošetřit. Vždy je nutné nabrousit jejich hrany a poté vyčistit, vysušit a opravit skluznici. Na lyže se poté nanáší silná vrstva teplého vosku, který zabrání vysychání povrchu, ztrátě pružnosti a rezivění hran. Díky správnému navoskování se na skluznici nechytá prach.

Kromě toho je také důležité postarat se o vázání. Doporučuje se především omýt ho teplou vodou, nechat dobře uschnout a následně nastříkat speciálním konzervačním sprejem.

Lyže byste na zimu k sobě neměli napevno připínat páskem, raději je uložte samostatně skluznicí nahoru. Pokud to je možné, nechte je přes léto odpočívat v suché tmavé místnosti s konstantní teplotou.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 7 | Průměrné hodnocení: 4.57

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 2


Dále čtěte:

Přinese letošní zima pro lyžaře ideální podmínky? Předpověď je zatím nejistá

Na horách je konečně bílo, protože ve vyšších polohách v posledních dnech napadly desítky centimetrů nového sněhu, a mnoho ski areálů již hlásí otevřeno. Jaká je ale dlouhodobá předpověď na...

celý článek

Na horách je konečně bílo, protože ve vyšších polohách v posledních dnech...

celý článek
Školní prázdniny v Německu aneb kdy budou svahy plné německých lyžařů?

Situace v Německu je s prázdninami velice komplikovaná, jelikož každá spolková země má prázdniny trochu jinak. Je to asi pochopitelné, představte si, že by 80 milionů lidí jelo na prázdniny najednou....

celý článek

Situace v Německu je s prázdninami velice komplikovaná, jelikož každá spolková...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no