Rozšířené

Přinese letošní zima pro lyžaře ideální podmínky? Předpověď je zatím nejistá

zima na horách 2018/2019
zima na horách 2018/2019
Zdroj: shutterstock.com

Na horách je konečně bílo, protože ve vyšších polohách v posledních dnech napadly desítky centimetrů nového sněhu, a mnoho ski areálů již hlásí otevřeno. Jaká je ale dlouhodobá předpověď na lyžařskou sezónu 2018/2019? Meteorologové tipují, že počasí milovníky zimních sportů pravděpodobně potěší.

Aby hory v Evropě poskytly lyžařům skvělé sněhové podmínky a zimu, jakou si představují, je zapotřebí spojení hned několika hlavních faktorů. Ani odborníci na počasí si často netroufají připravovat předpovědi na delší časová období, protože počasí se bohužel s velkou jistotou nedá předvídat na více než několik dní dopředu. Většina z nich se ovšem shoduje, že zima bude možná teplejší, ale bude mít podobný charakter jako v letech minulých.

Zimu ovlivní El Niño

Množství sněhové pokrývky v konkrétních regionech se předvídá velmi obtížně. Změny se často dostaví ze dne na den a na to jsou dlouhodobé meteorologické odhady krátké. Každý rok se ovšem objeví několik předpovědí, které jsou založené na aktuálních informacích o vzdušných i vodních proudech a grafech z let minulých.

Už v srpnu někteří meteorologové zveřejnili své první odhady sněhových podmínek pro zimní sezónu 2018/2019. Jejich tipy byly v té době založené hlavně na údajích o teplé vodě. Podle nich by se měl letos projevit fenomén zvaný „El Niño“, který prý bude mít značný vliv na složení vzdušných proudů nad Evropou.

Při jevu zvaném El Niño dochází k zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu. S tím souvisí také oteplení tamních vod. V letech, kdy tento fenomén počasí ovlivnil, byly za posledních 70 let naměřeny nejvyšší průměrné teploty a listopad byl vždy mírný a vlhký.

Meteorologové předpovídají, že zimní teploty budou zhruba o 1‒3 stupně nad průměrem. Ve vysokých horách, jako jsou třeba jižní Alpy, je dobrá šance na příznivé sněhové podmínky. Leden i únor by měly být z pohledu srážek bohatší, než je průměr. Vyšší teploty v nižších polohách by naopak mohly znamenat, že bude sice deštivo, ale na sníh budeme čekat marně.

Počasí v prosinci

V současné době to vypadá, že co se týče sněhu, na horách bude konec roku poměrně vydařený. Kdo si zamluvil vánoční nebo silvestrovský pobyt v některém z oblíbených ski areálů, pravděpodobně toho nebude litovat. Ačkoli se odborníci na počasí shodují, že na dlouhodobou předpověď pro letošní zimu je ještě brzo, zároveň tipují, že by počasí mohlo lyžařům a snowboardistům v prosinci přát.

V Alpách napadlo mnoho sněhu a brzy tak budou i poslední ski areály v plném provozu. Na českých horách by se měly teploty do Vánoc držet pod bodem mrazu a v závěru roku díky tomu rozšíří svůj provoz mnoho areálů a přibydou i další otevřená zimní střediska. Během svátků se v České republice bude lyžovat ve všech významnějších lyžařských centrech.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 3.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Půjčit lyže nebo investovat do nových? Výhodné může být obojí

Chystáte se letos na hory, ale chybí vám potřebné vybavení? Pravděpodobně si tak lámete hlavu nad tím, zda lyže kupovat nebo jen zapůjčit. Výhodné přitom mohou být obě varianty, záleží na...

celý článek

Chystáte se letos na hory, ale chybí vám potřebné vybavení? Pravděpodobně si...

celý článek
Jak správně pečovat o lyže před sezónou i po sezóně? Poradíme vám, co nezanedbat

Mnoho českých i zahraničních sjezdovek již hlásí otevřeno, a proto je nejvyšší čas připravit svou lyžařskou výstroj na novou sezónu. Pokud jste nezanedbali údržbu lyží po minulé zimě, stačí...

celý článek

Mnoho českých i zahraničních sjezdovek již hlásí otevřeno, a proto je...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no