Rozšířené

Lyžování jako byznys: Kolik peněz se točí na českých horách?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jakmile mrzne a sněží, je lyžování skvělý byznys. Poslední 3 roky lyžařská střediska potrápili. Letos je však vše jinak. Za jeden takový rok se v lyžařském byznysu protočí několik desítek miliard korun. A věřte nebo ne, Alpy už nejsou pro české kopce konkurencí.

Skiareály v České republice investují. A my lyžaři a snowboardisté utrácíme. Utrácíme za možnost svést po upravených sjezdovkách. Utrácíme za možnost vyvést se lanovkou na kopec. Českým ski areálům se daří. Každý rok se v tuzemském lyžařském byznysu protočí 50 miliard Kč.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Kam se jezdí nejvíce?

Od konce roku 2014 do začátku roku 2016 navštívilo hory celkem 25 milionů lidí. Dle průzkumu, kterou si nechala zpracovat horská asociace jezdí čtvrtina všech návštěvníku do Krkonoš (6,3 milionu). V závěsu s návštěvností 5,1 milionu návštěvníku je Šumava. Pomyslnou bronzovou příčku obsadily Beskydy s 3,2 miliony návštěvníků.

Kdo na české hory jezdí?

Autor studie KPMG uvádí, že 94 zimní návštěvnosti na horách tvoří domácí hosté. Ze zahraničních turistů u nás potkáme nejčastěji naše sousedy – Poláky a Němce. Stále více k nám jezdí i Holanďané.

Pokud se podíváme na návštěvnost z hlediska jednotlivých středisek, zjistíme, že se poměry velmi liší. Zatímco v Jizerských horách či na Monínci jen tak na cizince nenarazíme, ve Špindlu je tomu obráceně. Jen každý třetí návštěvník je Čech. A ve Ski Roky je to přibližně padesát na padesát.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

A co říkají na letošní zimu ski areály?

„Dosavadní průběh letošní sezony je pozitivní, nárůst tržeb v návaznosti na návštěvnosti je kolem 50 procent,“ uvádí Michal Kopecký, ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

„Díky brzkému startu byly všechny naše areály v provozu již na Vánoce. Prosincová i lednová návštěvnost je zatím velmi dobrá,“ popisuje Petr Bažant ze SKI Bižu, provozujícího tři střediska v Jizerských horách.

„Minulou sezonu jsme začínali jezdit až 7. ledna, letos jsme lyžovali o pět týdnů dříve. Pokud se nic nepokazí, znamená prosinec „navíc“ asi o 20 procent lepší tržby než vloni,“ vypočítává Vladimír Kasík ze společnosti Sport service.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Naši kolegové z Týdeníku Euro zaměřili páté číslo právě na lyžařská střediska. Celý článek naleznete v aktuálním týdeníku. V novém Euru nechybí ani přehled, kde se na českých horách nejlépe najíte.

Najdete ho v trafice. A pokud patříte mezi „online“ lidi, tak se dá sehnat elektronická verze zde: www.alza.cz/euro.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 1.50

Nejlepší: 2 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Vyražte do rakouského Ski Amadé kromě sjezdovek i na běžky!

Už jste navštívili Ski Amadé? Destinaci, kde si užijete jak sjezdové lyžování, tak i běžky? Jestli plánujete dovolenou právě v této oblasti, nezapomeňte si běžky a vyražte se jeden den kochat...

celý článek

Už jste navštívili Ski Amadé? Destinaci, kde si užijete jak sjezdové lyžování,...

celý článek
Sáňkařské dráhy v Čechách: Atrakce, kterou si užijí děti i dospělí

Snad všichni se shodneme, že sáňkování a bobování patřilo už odmalička k našim nejoblíbenějším činnostem. Dnes se na sáňky a boby vracíme s našimi dětmi či vyhledáváme náročnější trasy s...

celý článek

Snad všichni se shodneme, že sáňkování a bobování patřilo už odmalička k...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no