Rozšířené

Sáňkařské dráhy v Čechách: Atrakce, kterou si užijí děti i dospělí

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Snad všichni se shodneme, že sáňkování a bobování patřilo už odmalička k našim nejoblíbenějším činnostem. Dnes se na sáňky a boby vracíme s našimi dětmi či vyhledáváme náročnější trasy s kamarády. Dobrá zpráva je, že i u nás už se rozmáhají dráhy, které jsou otevřené pro veřejnost. Jestli vyrážíte na hory za lyžováním, vezměte i sáňky. Budou se vám hodit!

Kam na sáňkování vyrazit?

Špindlerův Mlýn

Krkonoše

Asi nejznámější a nejnavštěvovanější sáňkařská dráha u nás je Ski&Fun ve Špindlerově Mlýně, kde si užijete jízdu po tříkilometrové trati s převýšením okolo 400 metrů. Jezdit můžete i večer, protože dráha je osvětlena. Váš program na horách tedy nemusí začínat lyžováním a končit saunou. Přidejte i sáňky!

Za tuto dráhu však zaplatíte asi v Čechách nejvíce. Základní jízdné pro dospělého totiž stojí 240 Kč. Na druhou stranu je v ceně vývoz autobusem na start, zapůjčení saní a odvoz zpět do centra.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Černá hora u Janských lázní

Krkonoše

Černohorská sáňkařská dráha je také stále oblíbenější, navíc je na ní vstup zdarma. Pokud však nechcete šlapat kopec pěšky, musíte si zaplatit cestu lanovkou nahoru. Ta stojí pro dospělého 120 Kč. Čeká vás 3,5 kilometru jízdy a 560 metrů převýšení. Sáňky si buďto můžete půjčit v areálu, nebo dovézt svoje. Trať vede po tzv. „Zvonkové cestě“, kde byla první sáňkařská dráha již před sto lety! Zvonková se jmenuje právě proto, že lidé jedoucí po cestě zvonili na ostatní, aby na sebe upozornili a vyhnuli se srážce.

Po celém dni na sjezdovce se na ní můžete vrátit i večer. Budete však potřebovat čelovku a zajistit si dozor od tamní lyžařské školy. Určitě si užijete spoustu legrace. Jen se pod kopcem nezapomeňte přepočítat!

Zdroj: Unsplash

Ještěd

Liberec

Mluvíme-li o historii, nesmíme zapomenout na sáňkařskou dráhu na Ještědu, která zde vznikla už v roce 1910. Původně byla dřevěná, měřila 3 300 metrů a konala se zde řada mezinárodních závodů. Postupně byla však ničena a především kvůli polomům pak v roce 1939 měřila už pouhých 700 metrů. Po původní dráze se dnes už neprojedete, i tak si ale můžete Ještěd se sáňkami užít na přírodní stezce. Připravte si ale pořádnou fyzičku i pokud se rozhodnete vyjet nahoru lanovkou. Od cílové stanice lanovky pak budete muset po svých ještě asi dva kilometry do kopce, na Pláně. Odtud můžete sjet přes hřebeny až dolů, a to přímo k zastávce tramvaje.

Zdroj: Pixabay

Smržovka

Jizerské hory

Další z proslulých sáňkařských míst. Závodní dráha zde byla postavena už v roce 1912 a dodnes hostí mnoho mezinárodních závodů. Vy se můžete svézt na volně přístupné přírodní dráze, která je dlouhá 4 kilometry a vede z Černé Studnice. Po lesních cestách se dostanete až do Smržovky k lyžařskému vleku Filip. Kvůli bezpečnosti jsou v ostrých zatáčkách postaveny dřevěné mantinely, nemusíte se tak bát vyrazit i s dětmi. Sáňky si můžete půjčit na chatě Černá Studnice.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Dolní Morava

Jeseníky

Užít si sáňkování můžete také ve skiareálu Dolní Morava. Za příznivých sněhových podmínek si tak můžete sjet 2,5 kilometrovou trať také večer při umělém osvětlení a to vždy v úterý, pátek a sobotu po uzavření sjezdovek. Za jednu jízdu dáte 130 Kč. A pozor! Na této trati je zakázáno jezdit na vlastních saních, v areálu vám totiž za třísetkorunovou kauci půjčí vlastní saně s brzdou.

Klíny

Krušné hory

Pokud máte ze sáněk trochu strach, můžete si tuto zábavu nejprve vyzkoušet na krátké a mírné trati ve skiareálu Klíny. Měří pouhých 600 metrů a je vhodná pro naprosté začátečníky. Vstup na dráhu je zdarma, je ale třeba přinést si vlastní vybavení.

Zdroj: Pixabay

Sáňkové dráhy vznikají na mnoha místech. Letošní zima přinesla opravdu spoustu sněhu a proto i spoustu menších horských měst upravuje zadní či lesní cesty. Pokud jedete na dovolenou do nové lokality a nevíte, kam vyrazit na boby či sáňky, zeptejte se místních. Určitě vám doporučí ten nejlepší kopec v okolí.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 4.75

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Lyžování jako byznys: Kolik peněz se točí na českých horách?

Jakmile mrzne a sněží, je lyžování skvělý byznys. Poslední 3 roky lyžařská střediska potrápili. Letos je však vše jinak. Za jeden takový rok se v lyžařském byznysu protočí několik desítek...

celý článek

Jakmile mrzne a sněží, je lyžování skvělý byznys. Poslední 3 roky lyžařská...

celý článek
Proč se na lyžích plave, vaří pizza s kečupem nebo střílí na koš?

Jak naučit dítě lyžovat. Už jsme se několikrát zmínili, že dětská výuka a chápání se oproti tomu našemu dospělému naprosto liší. My dospělí potřebujeme jasné vysvětlení toho, jak co funguje,...

celý článek

Jak naučit dítě lyžovat. Už jsme se několikrát zmínili, že dětská výuka a...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no