Rozšířené

Lyžovat se dá i na trávě. Chce to ale bezchybnou techniku

V travním lyžování Češi soutěží na světové úrovni.
V travním lyžování Češi soutěží na světové úrovni.
Zdroj: Wikipedia

Milovníci tepla to nejspíš nepochopí, ale čekání na další lyžařskou sezónu může být pro zimní nadšence opravdu zdlouhavé. S příchodem tepla přitom lyžování nutně končit nemusí. Tento sport se dá už nějakou dobu provozovat také v létě. Že je to nesmysl? Zřejmě jste ještě neslyšeli o travním lyžování…

Ať už jste zapálený lyžař, který si chce zkrátit čekání na zimní sezónu, nebo prostě jen toužíte vyzkoušet něco nového a netradičního, travní lyžování je způsob, jakým si tento cíl splnit. Ačkoli je sport, který je ve světe známý pod slovem grasski, doménou spíše zemí vycházejícího slunce, i u nás si k němu našla cestu řada sportovců. Dnes tak Češi jezdí závody na světové úrovni. A stejně jako alpské lyžování, i tento sport zaštiťuje Mezinárodní lyžařské federace.

V čem se travní lyžování liší od alpského?

Základní rozdíl je už v samotném vzhledu a funkčnosti lyží. Zatímco ty, které jsou určeny na sněžný povrch, jsou placaté a podlouhlé, lyže na travní lyžování jsou o pět centimetrů vyšší a svým vzhledem připomínají spíše tankový pás. Kolem dřevěné konstrukce lyží jsou totiž připevněny pásy s kolečky, která jezdí po ocelové tyči.

Zásadní rozdíl je pak také v brzdění, které v případě travního lyžování nelze vůbec praktikovat. Lyžemi se na trávě nedá smýknout, a tak musí lyžař počítat s tím, že zastavit bude moci až pod sjezdovkou. A to pomocí dlouhé rovinky nebo najetí do protisvahu. Volba vhodného kopce je tedy naprosto zásadní.

To se týče letní výbavy, je téměř totožná s tou zimní. Kromě lyžáků a hůlek se stejně jako na horách doporučuje také helma. A jelikož v teplém počasí odpadá nutnost zimní bundy a oteplováků, doporučují se alespoň dlouhé rukávy nebo chrániče na kolena a lokty. Dobře poslouží i ty, které jsou určené pro in-line bruslení.

Technika lyžování

Dá se říct, že travní lyže jsou něco mezi klasickými lyžemi a kolečkovými bruslemi. Jak už výše zaznělo, jsou o poznání kratší. Jejich délka se obvykle pohybuje mezi 60 a 100 centimetry. To mimo jiné znamená, že lyžařům nedovolí tolik chyb jako klasické lyže. Pokud bude lyžař příliš předkloněný, lyže budou drhnout o každou nerovnost, v případě záklonu zas hrozí, že lyže podjede a lyžař spadne. Rovnováhu pomůže vylepšit správná poloha rukou, které by měly být od sebe a současně před tělem.

Pokud jste příznivcem smýkaného oblouku, na podobnou techniku v případě travních lyží rovnou zapomeňte. Už od vzniku tohoto sportu představuje jedinou možnost jízdy carvingový oblouk. U postavení nohou tak platí stejné principy jako u zimních lyží. Před zahájením jízdy je nutné obě lyže postavit rovnoběžně, nikoli do tvaru písmena V a podobně. Nohy by měly být rozkročené zhruba na šíři ramen.

Údržba lyží

Ačkoli oba typy lyží vypadají na první pohled velice rozdílně, jejich údržba se od sebe zas tolik neliší. Zimní nebo travní… lyže se prostě musejí mazat. V případě letní varianty se však nemaže skluznice ale kolečka. K tomu navíc neslouží vosk nýbrž speciální olej. A jak často promazávat? Ideálně před každým lyžováním a po umytí v jaru.

Na rozdíl od zimních lyží, jsou travní více náchylné na zašpinění. Při jízdě a pádech se do lyže dostává drobný i větší nepořádek, který zpomaluje kolečka. Lyže je tak zapotřebí pravidelně vymývat. Vhodné je lyže balit do průhledného obalu

Kde se u nás lyžuje na trávě?

Možnost travního lyžování nabízejí tyto areály: • Ski areál Čeňkovice v Orlických horách
• Skiareál Rokytnice nad Jizerou • Ski areál Pařez
• Ski Heipark Tošovice
• Skiareál Kareš - Kouty nad Desnou

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 4.50

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Sáňkování v Alpách: Adrenalinové dráhy pro opravdové zimní nadšence

Ačkoliv by někdo mohl považovat sáňkování za zábavu pro děti, v posledních letech se tento pohodový sport zase vrací do módy. Jakmile jednou vyzkoušíte sjezd na sáňkách po pohádkových...

celý článek

Ačkoliv by někdo mohl považovat sáňkování za zábavu pro děti, v posledních...

celý článek
Lyžování v Kanadě: Perfektně upravené sjezdovky, suchý sníh i divoký adrenalin

Lyžovat do alpských středisek v Rakousku nebo Švýcarsku jezdí v dnešní době skoro každý. Pokud však hledáte netradiční zážitky, vyplatí se zkusit sjezdovky v Kanadě, které dodávají zimním...

celý článek

Lyžovat do alpských středisek v Rakousku nebo Švýcarsku jezdí v dnešní době...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no