Rozšířené

Lyžování v Kanadě: Perfektně upravené sjezdovky, suchý sníh i divoký adrenalin

Lyžování v Kanadě
Lyžování v Kanadě
Zdroj: shutterstock.com

Lyžovat do alpských středisek v Rakousku nebo Švýcarsku jezdí v dnešní době skoro každý. Pokud však hledáte netradiční zážitky, vyplatí se zkusit sjezdovky v Kanadě, které dodávají zimním sportům zcela nový rozměr. Je úplně jedno, jestli dáváte přednost širokým svahům, adrenalinové jízdě mezi stromy nebo hledáte perfektní terén pro freeride. V Kanadě si totiž na své přijde každý. Která kanadská zimní střediska patří mezi ta nejlepší? To se dočtete v našem článku.

V Kanadě se nachází spousta skvělých skiareálů, většina z nich však leží buď v provincii Alberta, nebo v Britské Kolumbii. Najdete zde vše, co byste si během skvělé zimní dovolené mohli přát - prázdné sjezdovky, luxusní ubytování, velkou pohostinnost místních a především parádní sněhové podmínky. Jsou to právě kanadské svahy, odkud pochází označení „champagne powder“ neboli specificky suchý sníh, se kterým se v Evropě setkáte opravdu málokdy.

Turisté ovšem do kanadských středisek nejezdí pouze kvůli parádním zážitkům na lyžích a na snowboardu. Lákají je také nádherné výhledy a dechberoucí příroda místních horských hřbetů a národních parků. Tohle všechno si navíc můžete užít zblízka. V Kanadě je každý terén včetně skal a širokých kotlin legálně sjízdný a kromě toho je tu povolená i adrenalinová jízda lesem mezi stromy, které se říká tree-skiing.

Světově proslulý Whistler

Lyžařský region Whistler, který patří mezi největší v celé Severní Americe, se nachází v Britské Kolumbii. Dříve to bývalo jen malé horské městečko, postupně se ale rozrostlo a v současné době patří mezi nejnavštěvovanější destinace v Kanadě. U příležitosti zimní olympiády, která se v roce 2010 konala ve Vancouveru, byla ve Whistleru vybudována olympijská vesnice. V areálu pak probíhaly třeba závody v alpském lyžování nebo severská kombinace.

Whistler tvoří dvě lyžařská střediska - Whistler Mountain a Whistler-Blackcomb. Dohromady si zde můžete vybrat z více než 200 perfektně upravených sjezdovek, které jsou navíc skoro liduprázdné. Celou oblast obsluhuje nejdelší souvislý systém vleků a PEAK 2 PEAK gondola, která milovníkům zimních sportů slouží k přepravě z Whistleru do Blackcomb Mountains.

Sněhové podmínky jsou v regionu Whistler vždy ideální a na ledovci Blackcomb si můžete zalyžovat dokonce i v létě. Sezóna totiž v okolních horách trvá až do května nebo do června. Kromě tradičních sportovních aktivit si zde můžete užít také snowmobile tours, snowcat skiing, jízdu se psím spřežením, heliskiing nebo snowcross. Freestylisty určitě potěší také 6 speciálních parků, kde se mohou vyřádit nováčci i elitní sportovci.

Pokud vás lyžování či snowboard omrzí (což se stává ale jen velmi zřídka), Whistler nabízí celou řadu dalších aktivit. Můžete vyrazit na výlet do přírody a obdivovat místní úchvatné výhledy, podívat se na závody psích spřežení a vyřezávání soch z ledu, nebo navštívit festivaly či novoroční večírky. V místních barech si přijdou na své také milovníci večerní zábavy.

Skiareály v národním parku Banff

V srdci národního parku jménem Banff, který se rozprostírá uprostřed Skalistých hor v provincii Alberta, leží stejnojmenné malebné městečko. To se stalo oblíbeným zimním centrem, kam za lyžařskými zážitky míří spousta nadšenců. Najdete zde tři proslulá zimní střediska - Lake Louise, Sunshine Village a Mount Norquay - kde platí jeden skipas a můžete si zde zajezdit dohromady na ploše 42 čtverečných kilometrů.

Hlavní sezónou v národním parku je léto. Strmé horské štíty však vždy nabízí skvělé lyžařské zážitky a na své si zde přijdou hlavně milovníci freeride jízdy v čerstvém prašanu. Prostor pro lyžování je však v Banffu přesně vyměřený. Kdo chce jezdit na jiných trasách, musí to dělat na vlastní nebezpečí, není zde totiž lavinová služba a ski patroly pomoc neposkytují. Kanadští lyžaři jsou velice hrdí na svou zem a chrání místní přírodu, proto je ani nenapadne hranice překračovat.

Lake Louise Ski Resort

Jedním ze tří hlavních lyžařských středisek v národním parku Banff je Lake Louis Ski Resort, který se rozprostírá pod jižním štítem hory Whitehorn (2 672 metrů). Najdete zde více než 100 různě obtížných sjezdovek, z nichž některé dosahují i délky osmi kilometrů. Na zasněžených vrcholcích si navíc můžete užít také volné lyžování ve žlabech, stržích, na loukách a uprostřed lesa.

Pečlivě upravené tratě v Lake Louise pravidelně hostí závody v alpském lyžování v rámci Světového poháru. Lyžaři i fanoušci si zde mohou vybrat z široké nabídky ubytování, která zahrnuje také dva extravagantní hotely postavené ve stylu skotských kamenných hradů.

Sunshine Village a Mount Norquay

Moderní středisko Sunshine Village se rozkládá v nadmořské výšce 1 660–2 730 metrů. Vybrat si zde můžete z více než 140 různých sjezdovek, jejich terén je však vhodný především pro pokročilé lyžaře a snowboardisty. K dispozici je také systém dvanácti vleků, mezi které patří i šest expresních čtyřsedačkových lanovek.

Pokud hledáte vzrušení, svahy v Sunshine Village jsou pro vás ty pravé. Známá je především trať s názvem Delirium Dive, která vede z vrcholku Lookout Mountain a jejíž sklon dosahuje až 50 stupňů. Průjezdy jsou zde místy široké pouze necelé dva metry. Další extrémní freeride zóny zahrnují Wild West, kde najdete hlavně velmi strmé skluzy a útesy, a Silver City, na kterou si mohou troufnout pouze ti absolutně nejlepší a nejzkušenější.

Nejmenší ze tří středisek v okolí národního parku Banff a je nenápadný klenot Skalistých hor Mount Norquay. Tento malebný ski areál nabízí výhledy jako z pohlednice a vyřádí se zde především začátečníci a milovníci adrenalinových snowparků.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 3.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Lyžovat se dá i na trávě. Chce to ale bezchybnou techniku

Milovníci tepla to nejspíš nepochopí, ale čekání na další lyžařskou sezónu může být pro zimní nadšence opravdu zdlouhavé. S příchodem tepla přitom lyžování nutně končit nemusí. Tento sport...

celý článek

Milovníci tepla to nejspíš nepochopí, ale čekání na další lyžařskou sezónu...

celý článek
Turistika na lyžích: I v Česku se dá provozovat skialpinismus

Milovníci zimních sportů se v posledních letech mimo jiné hojně věnují skialpinismu. Místo dlouhých front a běžných svahů si tak mohou užít svěží horský vzduch během klidné projížďky zimní...

celý článek

Milovníci zimních sportů se v posledních letech mimo jiné hojně věnují...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no