Rozšířené

Rakouský Stubai má sezónu až do června. Co všechno nabízí?

Top of Tyrol vyhlídka
Top of Tyrol vyhlídka
Zdroj: Shutterstock

Stubaier Gletscher je největší Rakouský ledovcový areál, který je rozprostřen mezi pěti ledovci. Celé středisko se nachází pouhých 30 kilometrů od Innsbruku a je považováno za nejlepší rodinný areál. Titul si vysloužilo především díky dobře značeným trasám, přehledné infrastruktuře a cvičným sjezdovkám v údolí. Jeho nejvyšším bodem je hora Schaufelspitze, která měří 3 333 metrů.

Dělí se na čtyři lyžařské oblasti: Stubaiský ledovec, Schlick 2000, Elfer a Serles. Raritou střediska je 10kilometrový sjezd z ledovce až do údolí. Středisko poskytuje 100 kilometrů sjezdovek různých obtížností. Lanovky vyvážejí lyžaře až do výšky 3 150 metrů, což v kombinaci s ledovci zaručuje sněhovou pokrývku od října do června. Děti do 10 let jsou ve společnosti platícího rodiče zdarma.

Lyžování

Stubaiský ledovec je spíše mírnější, můžete ale vyjet až do 3 150 metrů a projet se širokou ledovcovou plání úplně dolů až do údolí. Při špatné počasí zvolte spíše menší areály Schlick, Elfer a Serles, které vás od nečasu trochu ochrání. Areál Schlick je u vrcholu vhodný především pro výukové ježdění, severní strana ale nabízí svižné sjezdovky.

Snowboard

Stubai je mezi snowboardisty velice oblíbený, hlavně díky parku Stubai Zoo, který se nachází v horní části svahu ledovce. Park je velmi dobře označen a je považován za jeden z nejlepších v Evropě. Ten je bohužel v roce 2018 uzavřen kvůli rekonstrukci, v areálu je ale postaven náhradní snowpark.

Freeride

V areálu se nachází Powder Deparment, který značí 13 svahů s dostatečným množstvím prašanu k ideálním podmínkám na freeride. Svahy jsou dokonce vybaveny kontrolní technikou, proti lavinovým nebezpečím. K dispozici jsou také mapy neupravených svahů s doporučenými trasami či videozáznamy z jízd. Většina informací je k dostání i na chytrých telefonech či na GPS.
Důležité je pamatovat, že při jízdě mimo sjezdovky neplatí pojištění a veškeré náklady na záchranu a léčbu platí sám zraněný.

Běžky

Areál je se svými 62 kilometry upravených cest připraven i na nadšené běžkaře. Část z nich je ve výšce 2 600 metrů. Stezky jsou vhodné pro uznavače bruslařského i klasického stylu. Dále se u ledovce Stubai naskýtá možnost skialpinistické túry.

Zimní turistika a horolezení

Areál je unikátní v možnostech pro milovníky lezení ledu či zimní turistiky. Nabízí možnost horolezení na několika ledopádech a na 20 metrů vysoké ledové lezecké stěně. Na té se každý pátek pořádají začátečnické kurzy za symbolickou cenu 10 euro. Mimo kurzy je lezení zdarma. Od horní stanice Eisgat vede upravená zimní turistická stezka, tu lze jít jednosměrně či okružně, při okružní cestě zabere asi dvě hodiny.

Ceník

SkipasDospělíDětiMláděžSeionři
Jednodenní48,0024,0031,2038,40
od 13:0038,0019,0024,7030,40
2-denní95,0047,5061,8076,00
3-denní139,0069,5090,40111,20
4-denní175,0087,50113,80140,00
5-denní204,00102,00132,60163,20

Pro kompletní a aktuální ceník navštivte oficiální stránky střediska.

Zajímavé aktivity v okolí

Mezi nejoblíbenější turistická místa v regionu patří vyhlídková plošina Top of Tyrol, která za dobrého počasí nabízí dechberoucí výhled na horské panorama. V na lyžích dojezdové vzdálenosti od vrcholu Eisgrat se nachází ledovcová jeskyně, která je upravena pro turistické účely. Při předchozím nahlášení zde také poskytují bezplatnou prohlídku.

Aprés-ski

Při zakoupení skipasu na celou oblast Stubaier Gletscher můžete využít zdarma pro vstup do bazénů, které se nachází v údolí. V obci Neustifft také najdete wellness zařízení se saunou, párou, masážemi a praní lázní, dále můžete na bowling, do tenisové haly a samozřejmým lákadlem je zapadnout do horských barů či restaurací. Za rekreací je možné jet i do Innsbrucku, dojezd trvá okolo 45 minut.

Ubytování

Na stránkách areálu můžete vyhledávat i rezervovat různé možnosti ubytování. Nabízí také pobytové balíčky, které obsahují skipas, ubytování a v některých případech stravu nebo dokonce hlídání dětí. Pokud hledáte pouze ubytování, můžete vybírat mezi luxusními nebo prostými hotely, apartmány či dovolených na statku. Pokud preferujete možnost cesty s cestovkou, pro oblast je možné využít hned několik českých kanceláří.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 3.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Nejlepší skiareály italských Alp. Kam za adrenalinem a kde to ocení děti?

Díky rozmanitosti terénu, slunečnému počasí a perfektně upraveným sjezdovkám patří Italské Alpy k nejoblíbenějším lyžařským destinacím v Evropě. Abyste je navštívili, nemusíte navíc nutně...

celý článek

Díky rozmanitosti terénu, slunečnému počasí a perfektně upraveným sjezdovkám...

celý článek
Půjčit lyže nebo investovat do nových? Výhodné může být obojí

Chystáte se letos na hory, ale chybí vám potřebné vybavení? Pravděpodobně si tak lámete hlavu nad tím, zda lyže kupovat nebo jen zapůjčit. Výhodné přitom mohou být obě varianty, záleží na...

celý článek

Chystáte se letos na hory, ale chybí vám potřebné vybavení? Pravděpodobně si...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no