Rozšířené

Chystáte se na lyže do Rakouska? Vyzkoušejte ta nejlepší zimní střediska

Nejlepší lyžování Rakousko
Nejlepší lyžování Rakousko
Zdroj: shutterstock.com

Jednou z nejoblíbenějších destinací pro lyžování a další zimní sporty se pro Evropany staly Rakouské Alpy. Chystáte se tam poprvé a nevíte, který ski areál vybrat? Nebo naopak znáte rakouské hory jako své boty a hledáte něco nového? V našem článku najdete několik tipů, kam vyrazit za nejlepšími lyžařskými zážitky.

Rakouské Alpy lákají návštěvníky především na dlouhé udržované sjezdovky, kvalitní sníh i vysoký lyžařský standard. Každý lyžař si přijde na své, protože zdejší ski areály nabízí manšestrové sjezdovky pro carvingové lyžování, široké lyžařské tratě vhodné pro rodiny s dětmi, ale také terén pro freeride lyžování.

Oblíbený Zillertal

V krásné přírodě Východního Tyrolska je zasazen lyžařský region Zillertal, na který jsou Rakušané právem hrdí. Nachází se pouze čtyři a půl hodiny jízdy z Prahy, a je proto vhodnou destinací pro české lyžaře. Kromě toho se zde díky ledovci lyžuje 365 dní v roce a na své si přijdou i snowboardisté.

Zillertal, který se pyšní titulem největší lyžařské údolí na světě, láká návštěvníky na více než 500 kilometrů sjezdovek. Mezi nejoblíbenější lyžařské oblasti patří například Zillertal Arena, Kaltenbach-Hochzillertal nebo třeba Zillertal 3000 s ledovcem Hintertux, kde se sjezduje až z výšky 3 250 metrů.

V oblasti zeleného údolí se nachází oblíbená střediska Hochfügen, Hochzillertal a Spieljoch. Zatímco první dvě se zaměřují hlavně na zábavu pro náročnější lyžaře včetně závodních tratí, snowparků a možností pro freeride lyžování, do areálu Spieljoch míří především rodiny s dětmi. Ty si přijdou na své díky sjezdovkám s názvem funslopes, kde se vyřádí v tunelech a na různých speciálních atrakcích.

Pokud jste fanouškem náročných tratí a máte rádi rychlou jízdu, určitě nesmíte vynechat lyžařské středisko Mayrhofen. Na vrcholu Penken, kde pravidelně trénuje rakouská reprezentace profesionálních lyžařů, je pro návštěvníky připraven slalom na čas. Ti nejodvážnější mohou vyzkoušet i jednu z nejstrmějších tratí v Rakousku s názvem Harakiri, která má sklon až 78 %.

Za zábavou jedině do Ischglu

Lyžařský areál Ischgl je známý především jako centrum bohatého nočního života. Díky své vysoké poloze, skvělým sněhovým podmínkám, krásným výhledům a dlouhým členitým tratím ho ovšem návštěvníci popisují také jako pravý lyžařský ráj.

Ischgl proslul také jako skvělá freeridová zóna, která je vhodná jak pro naprosté začátečníky, tak pro zkušené experty. Hned 20 lanovek zde končí v nadmořské výšce nad 2 600 metrů, což s sebou přináší hodně kvalitního sněhu a velké množství pestrých svahů. Za zkoušku stojí například sjezdy volným terénem mezi vrcholy Piz Val Gronda a Palinkopf.

Pokud máte zájem o netradiční zážitky, měli byste vyzkoušet dlouhý červený či černý sjezd „Duty Free Run“. Ten vede z vrcholu Palinkopf (2 864 metrů) do Samnaun ve Švýcarsku (1 840 metrů), prochází vysoko položenými pláněmi a svažuje se pod mohutný skalní útes Piz Ot. Lyžaři se mohou kochat krásnými výhledy a nezřídka na zasněžených skaliskách zahlédnou také kamzíky.

V Rakousku si v posledních letech lyžaři oblíbili také aprés-ski, neboli zábavu po lyžování. Někteří si už svůj den na horách bez svařáku nebo skvělého šnapsu nedovedou představit a Ischgl jim pro tuto formu odpočinku nabízí skvělé podmínky.

Den strávený na sjezdovce je ovšem teprve první část zábavy. Do Ischglu se totiž jezdí hlavně kvůli bohatému nočnímu životu. Kromě dobrých restaurací a hlučných diskoték návštěvníci oceňují také slavné zahajovací party a megakoncerty světoznámých zpěváků, které jsou pro mnohé z nich zážitkem na celý život.

Nejlepší freeride ve Ski Arlberg

Pokud nemáte hluboko do kapsy a hledáte luxusnější destinaci, Ski Arlberg je pro vás rozhodně správnou volbou. Jedno z nejdražších lyžařských center v sousedním Rakousku je vyhledávané především díky skvělým sněhovým podmínkám a terénům pro freeride lyžování. Na návštěvníky zde čeká velké množství neupravovaných svahů, ale také kvalitní červené a černé sjezdovky.

Lyžařská oblast Ski Arlberg se specializuje hlavně na luxusní hotely, chaty a restaurace. Co se týče lyžování, milovníci dlouhých sjezdů ocení 10 kilometrů dlouhou trať s převýšením 1 350 metrů, která vede z Vallugy do St. Antonu. Kdo hledá adrenalin, na své si přijde při zdolávání slavné tříkilometrové závodní sjezdovky s názvem Kandahár.

Rodinná dovolená

V případě, že si chcete lyžování užít také s vašimi ratolestmi, dobrou volbou je například ski areál Serfaus Fiss Ladis. Rodiče zde ocení především speciální rodinné hotely, dětské restaurace nebo třeba lanovku, která je exkluzivně určená pro lyžařské školky. Ani ostřílení lyžaři se zde však nudit nebudou, protože v tomto středisku mohou kromě 185 kilometrů sjezdovek vyzkoušet také snowtubing, skiboby nebo třeba sněžné skútry.

Dalším střediskem, které je vhodné pro dovolenou s malými dětmi, je určitě Obergurgl, který se nachází téměř na rakousko-italské hranici. Areál je položený vysoko v horách a sněhu je tu proto vždy dostatek, většinu sjezdovek je ovšem možné také uměle zasněžovat. Ačkoli Obergurgl patří k dražším střediskům, je také klidnější a sjezdovky ani lanovky nejsou nikdy příliš plné.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 9 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Začíná lyžařská sezóna! Jaké skiareály otevírají tento víkend?

Mrazivé počasí vlekařům tento týden přálo, a tak s třetím adventním víkendem startuje sezóna v některých českých skiareálech. Většina na zahájení provozu však zatím stále čeká. Chcete...

celý článek

Mrazivé počasí vlekařům tento týden přálo, a tak s třetím adventním...

celý článek
Jak vybrat dobrou lyžařskou školu? Dejte na profesionalitu a osobní přístup

Vyrážíte na hory, ale s lyžemi jste doteď přišli do styku jen přes výlohy v obchodních centrech? Nevadí. Lyžařské školy jsou už součástí většiny českých středisek. Jak ale vybrat tu správnou?...

celý článek

Vyrážíte na hory, ale s lyžemi jste doteď přišli do styku jen přes výlohy v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no